6 potravin pro dobrou náladu

Lidé už před nějakým časem zjistili, že když se budete usmívat (i když vám moc veselo není), tak to povede ke zlepšení vaší nálady. Věděli jste ale, že je možné jíst i potraviny pro dobrou náladu? Některé z těchto potravin nemusí být přímo nejzdravější, ale rozhodně je lepší si občas zahřešit, než se vystavovat rizikům, které s sebou přináší stres.

1. Čokoláda

Čokoláda skutečně zlepšuje naši náladu. Konzumace malého množství hořké čokolády (asi 40 g) každý den dokáže snížit hladiny kortizolu a dalších stresových hormonů. Objevují se názory, že to může být díky antioxidantům obsaženým v hořké čokoládě.

2. Losos

Pravidelná konzumace lososa, ale i dalších ryb, jako je makrela, tuňák, sleď atd., může pomoci snížit úzkost. Patrně to je díky omega-3 mastným kyselinám, což je klíčová živina, která ovlivňuje lidskou náladu.

3. Zelený čaj

Pokud máte špatný den, uvařte si šálek zeleného čaje. Ten dokáže uklidnit vaše smysly a nervy a rozjasní temnou náladu. Zelený čaj totiž obsahuje výživné látky podporující náladu, včetně L-theaninu, což je aminokyselina, která pomáhá bojovat proti úzkosti.

4. Borůvky

Také borůvky jsou nabité antioxidanty – takové množství antioxidantů, jako mají borůvky, nemá žádné jiné ovoce. Díky těmto antioxidantů (konkrétně díky flavonoidům) pomáhají borůvky regulovat náladu, zlepšují paměť a chrání mozek před stárnutím.

5. Špenát a další listová zelenina

Velkému množství lidí se stále nedaří dostat do svého jídelníčku dostatek hořčíku. Tento minerál mimo jiné pomáhá snižovat úzkost. Tmavě zelené listy, jako má špenát a mangold, obsahují velké množství hořčíku. Mezi další dobré zdroje patří fazole, čočka, mandle a avokádo.

6. Probiotika

Objevily se studie naznačující vazby mezi vyváženými střevními bakteriemi a lepší náladou, menším stresem a úzkostí a nižším rizikem deprese. A kde se probiotika nacházejí? Zkuste bílý jogurt, kefír a jiné mléčné kysané výrobky.

Jana Hlaváčová

Bylinkám jsem se začala věnovat již před čtrnácti lety. Dostala se mi do rukou kniha, ve které byly recepty na přípravu různých kosmetických výrobků z bylinek, které si můžeme připravit i doma – mýdla, tělová mléka, šampony, oleje, balzámy na rty, ale i make-up a mnohé další. Natolik mě to zaujalo, že jsem si všechny kosmetické výrobky začala vyrábět doma, zdravě a bez chemie. Protože jsem byla netrpělivá, tak jsem si všechny potřebné bylinky kupovala. Postupně jsem ale zjistila, že domácí bylinky jsou lepší a začala jsem se o bylinky zajímat ještě z pohledu pěstování, nebo jsem si je nasbírala rovnou v přírodě. Dnes už mám svoje místečka, na která chodím bylinky sbírat. Doma pro ně mám speciální místnost, kde bylinky zpracovávám – suším, nakládám do olejů, pěstuji atd. Chodím na různé kurzy o bylinkách a jejich zdravotních účincích. Protože mě téma velmi zajímá, baví mě o něm psát a dělit se tak o své zkušenosti s jinými.

Přečtěte si také

Čočka na Nový rok přinese štěstí po zbytek roku Pokud dodržujete tradice, pravděpodobně u vás na Nový rok nechybí na stole čočka. V dalších měsících by se vás pak měly držet peníze. Není však jednoznačně dané, jak si čočku připravit, a nabízí se vám tedy plno možností. I pokud vám klasická zelená nebo hnědá čočka nechutná, můžete vyzkoušet třeba ...
Využíváte v kuchyni amarant? Zkuste jej přidat do jídelníčku Drobná semínka laskavce můžete při vaření využít mnoha způsoby. Ať již si oblíbíte jakýkoliv, při konzumaci amarantu své tělo zásobíte bílkovinami, vlákninou, ale i železem a zinkem. Když se vám nebude líbit užít jej jako přílohu, můžete si z něj vytvořit jakousi obdobu popcornu. Zrnka nabitá zdrav...
Druhy rýže – v čem se liší basmati od jasmínové? Možná se vám už stalo, že jste v obchodě stáli před regálem s různými druhy rýže a jen bezmocně tápali, podle jakého klíče si teda ten vhodný balíček máte vybrat. Rýže je velmi oblíbenou přílohou a není tedy na škodu vědět, jaký druh kdy nejlépe použít. Jedná se o třetí nejčastěji pěstovanou suro...