Jaké jsou přínosy brokolice pro naše zdraví?

Tahle košťálová zelenina je stále málo oblíbená ve srovnání s tím, kolik užitku nám může přinést. Když ji budete jíst pravidelně (a máte na výběr z mnoha jejích úprav), můžete se vyhnout vážným nemocem, posílit obranyschopnost svého těla i podpořit srdeční činnost. Stačí jediné – pochutnat si na ní.

Právě na podzim si můžete brokolici dopřávat nejvíce. Samozřejmě ji můžete zakoupit mraženou v průběhu celého roku, ale maximum jejích účinků pro zdraví vytěžíte právě z té čerstvé. Velkou předností je její obsah vitamínů – C, D, E a vitamínů skupiny B. Dále naše tělo zásobí minerálními látkami (např. draslíkem, vápníkem) a vlákninou.

Zázračné účinky brokolice

Pokud brokolici pravidelně zahrnete do svého jídelníčku, posílíte svůj imunitní systém a podpoříte dobré fungování metabolismu. Zejména pomáhá udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, čímž předchází vzniku mnoha závažných onemocnění (např. Crohnovy choroby). Podporuje srdeční činnost i zdraví cév, snižuje krevní tlak. Mnoho studií poukazuje na její protinádorové působení. Má velmi nízký energetický obsah a hodí se do jídelníčku všech, kteří se snaží zhubnout.

Vybírejte čerstvé kusy

Jestliže si brokolici nepěstujete sami doma, snažte se při jejím nákupu dobře vybrat takovou, která je zřetelně čerstvá. Poznáte to podle barvy. Ta by měla být jasně zelená, může být místy až do purpurova. Její lodyha by neměla být tuhá a dřevnatá.

Po zakoupení je vhodné ji co nejdříve spotřebovat. Můžete ji uchovávat buď klasicky v lednici (ideálně v místech určených pro skladování zeleniny) nebo lze odříznout konec košťálu, vložit jej do sklenice s vodou, a pak až dát do lednice.

Recepte z brokolice

U brokolice si každý může najít takovou její úpravu, která mu opravdu zachutná. A výběr je vážně pestrý. Nejsnazší a zároveň nejefektivnější způsob, jak do sebe dostat maximum z obsažených látek, je konzumovat ji syrovou. Ano, je tím myšleno jen omytou bez jakékoliv tepelné úpravy. Můžete ji takto přidat třeba do pomazánky, salátu nebo smoothie.

Nejšetrnější možnou úpravou je vaření v páře, které vám zabere jen zhruba pět minut. I po uvaření by brokolice měla být mírně křupavá. Je výborná v kombinaci s těstovinami, můžete ji zapékat (s další zeleninou a brambory) nebo si připravit krémovou brokolicovou polévku.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Zelený jíl můžete využít více způsoby Můžete zaslechnout též označení „francouzský jíl“. K zakoupení je tento rozemletý minerál ve formě prášku, který můžete chápat jako doplněk stravy, ale má též široké možnosti zevního použití. Oceníte zejména jeho schopnost vstřebat z našeho těla nahromaděné škodliviny. Čím nám prospěje? Pyšní se o...
Kdy a jak můžete využít tvaroh pro své zdraví? Tvaroh by měl být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Je výborným zdrojem bílkovin a našemu tělu prospěje v mnoha ohledech. Kromě ukojení pocitu hladu vám může pomoct i při léčbě některých nemocí. Nezapomínejte na něj Na trhu můžeme najít tvaroh měkký, tvrdý, nízkotučný, odtučněný nebo tučný. Můž...
Už jste někdy ochutnali mrazem sušené ovoce? Ovoce můžeme konzumovat čerstvé nebo třeba sušené. Jaké kvality a přednosti mají ale mrazem sušené plody a kdy je můžeme využít? Cílem této úpravy (odborně nazývané lyofilizace) je zachování látek, které se v ovoci běžně nachází, a zároveň zajištění vzhledu i charakteristického aroma. Průběh sušení...