Jaké jsou přínosy brokolice pro naše zdraví?

Tahle košťálová zelenina je stále málo oblíbená ve srovnání s tím, kolik užitku nám může přinést. Když ji budete jíst pravidelně (a máte na výběr z mnoha jejích úprav), můžete se vyhnout vážným nemocem, posílit obranyschopnost svého těla i podpořit srdeční činnost. Stačí jediné – pochutnat si na ní.

Právě na podzim si můžete brokolici dopřávat nejvíce. Samozřejmě ji můžete zakoupit mraženou v průběhu celého roku, ale maximum jejích účinků pro zdraví vytěžíte právě z té čerstvé. Velkou předností je její obsah vitamínů – C, D, E a vitamínů skupiny B. Dále naše tělo zásobí minerálními látkami (např. draslíkem, vápníkem) a vlákninou.

Zázračné účinky brokolice

Pokud brokolici pravidelně zahrnete do svého jídelníčku, posílíte svůj imunitní systém a podpoříte dobré fungování metabolismu. Zejména pomáhá udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, čímž předchází vzniku mnoha závažných onemocnění (např. Crohnovy choroby). Podporuje srdeční činnost i zdraví cév, snižuje krevní tlak. Mnoho studií poukazuje na její protinádorové působení. Má velmi nízký energetický obsah a hodí se do jídelníčku všech, kteří se snaží zhubnout.

Vybírejte čerstvé kusy

Jestliže si brokolici nepěstujete sami doma, snažte se při jejím nákupu dobře vybrat takovou, která je zřetelně čerstvá. Poznáte to podle barvy. Ta by měla být jasně zelená, může být místy až do purpurova. Její lodyha by neměla být tuhá a dřevnatá.

Po zakoupení je vhodné ji co nejdříve spotřebovat. Můžete ji uchovávat buď klasicky v lednici (ideálně v místech určených pro skladování zeleniny) nebo lze odříznout konec košťálu, vložit jej do sklenice s vodou, a pak až dát do lednice.

Recepte z brokolice

U brokolice si každý může najít takovou její úpravu, která mu opravdu zachutná. A výběr je vážně pestrý. Nejsnazší a zároveň nejefektivnější způsob, jak do sebe dostat maximum z obsažených látek, je konzumovat ji syrovou. Ano, je tím myšleno jen omytou bez jakékoliv tepelné úpravy. Můžete ji takto přidat třeba do pomazánky, salátu nebo smoothie.

Nejšetrnější možnou úpravou je vaření v páře, které vám zabere jen zhruba pět minut. I po uvaření by brokolice měla být mírně křupavá. Je výborná v kombinaci s těstovinami, můžete ji zapékat (s další zeleninou a brambory) nebo si připravit krémovou brokolicovou polévku.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Banánová mouka a její přínosy pro naše zdraví Ano, i mouka vyrobená z banánů existuje. Obvykle je tedy řeč o namletých usušených zeleninových banánech neboli plantainech. Mouku z nich můžete využít do sladkých i slaných jídel. Můžete s ní nahradit část běžné pšeničné mouky nebo v ní třeba obalit maso. Výhodou je, že vás dokáže na dlouhou dobu z...
Rakytník poslouží pro posílení imunity Znáte rakytník? Ne? Tak to byste určitě měli! Rakytník je dlouholetý keř, který si pro své nenáročné podmínky dokáže najít své čestné místečko úplně všude. Celým jménem rakytník řešetlákový poznáte podle výrazně oranžových bobulí, které mají lehce oválný tvar a jsou známé svým zdraví prospěšným obsa...
Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...