Jaké jsou přínosy brokolice pro naše zdraví?

Tahle košťálová zelenina je stále málo oblíbená ve srovnání s tím, kolik užitku nám může přinést. Když ji budete jíst pravidelně (a máte na výběr z mnoha jejích úprav), můžete se vyhnout vážným nemocem, posílit obranyschopnost svého těla i podpořit srdeční činnost. Stačí jediné – pochutnat si na ní.

Právě na podzim si můžete brokolici dopřávat nejvíce. Samozřejmě ji můžete zakoupit mraženou v průběhu celého roku, ale maximum jejích účinků pro zdraví vytěžíte právě z té čerstvé. Velkou předností je její obsah vitamínů – C, D, E a vitamínů skupiny B. Dále naše tělo zásobí minerálními látkami (např. draslíkem, vápníkem) a vlákninou.

Zázračné účinky brokolice

Pokud brokolici pravidelně zahrnete do svého jídelníčku, posílíte svůj imunitní systém a podpoříte dobré fungování metabolismu. Zejména pomáhá udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, čímž předchází vzniku mnoha závažných onemocnění (např. Crohnovy choroby). Podporuje srdeční činnost i zdraví cév, snižuje krevní tlak. Mnoho studií poukazuje na její protinádorové působení. Má velmi nízký energetický obsah a hodí se do jídelníčku všech, kteří se snaží zhubnout.

Vybírejte čerstvé kusy

Jestliže si brokolici nepěstujete sami doma, snažte se při jejím nákupu dobře vybrat takovou, která je zřetelně čerstvá. Poznáte to podle barvy. Ta by měla být jasně zelená, může být místy až do purpurova. Její lodyha by neměla být tuhá a dřevnatá.

Po zakoupení je vhodné ji co nejdříve spotřebovat. Můžete ji uchovávat buď klasicky v lednici (ideálně v místech určených pro skladování zeleniny) nebo lze odříznout konec košťálu, vložit jej do sklenice s vodou, a pak až dát do lednice.

Recepte z brokolice

U brokolice si každý může najít takovou její úpravu, která mu opravdu zachutná. A výběr je vážně pestrý. Nejsnazší a zároveň nejefektivnější způsob, jak do sebe dostat maximum z obsažených látek, je konzumovat ji syrovou. Ano, je tím myšleno jen omytou bez jakékoliv tepelné úpravy. Můžete ji takto přidat třeba do pomazánky, salátu nebo smoothie.

Nejšetrnější možnou úpravou je vaření v páře, které vám zabere jen zhruba pět minut. I po uvaření by brokolice měla být mírně křupavá. Je výborná v kombinaci s těstovinami, můžete ji zapékat (s další zeleninou a brambory) nebo si připravit krémovou brokolicovou polévku.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Zázvor je velmi blahodárná a účinná rostlina V mnoha domácnostech se doslova zabydluje a jeho používání začíná patřit především k zimnímu období. Pomáhá a léčí mnoho neduhů a onemocnění, čímž je jeho využití velmi široké. Opominout nemůžeme ani jeho velmi zajímavou chuť, díky čemuž je hojně využívaný i v kuchyni. Co je zázvor? Zázvor je štíh...
Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Vyzkoušejte fazole mungo, jsou zdravé i chutné Fazole mungo jsou populární zejména v čínské a indické kuchyni. Tyhle malé zelené fazolky se hodí konzumovat samostatně, ale lze je i přidat do mnoha jídel. Když si je doma necháte naklíčit, svému tělu dopřejete opravdu mnoho blahodárných látek. Podpora našeho zdraví Fazolky pochází z Indie a někd...