Objevte kouzelnou moc zázvoru

Zázvor je velmi blahodárná a účinná rostlina. V mnoha domácnostech se doslova zabydluje a jeho používání začíná patřit především k zimnímu období. Pomáhá a léčí mnoho neduhů a onemocnění, čímž je jeho využití velmi široké. Opominout nemůžeme ani jeho velmi zajímavou chuť, díky čemuž je hojně využívaný i v kuchyni.

Co je zázvor?

Zázvor je štíhlá, zhruba 1,5 metru vysoká rostlina, která má svoji domovinu v Asii. Postupně se zázvor rozšířil doslova po celém světě a mezi jeho největší pěstitele a vývozce patří Indie, Čína a Indonésie. Ze zázvoru se používá především jeho podzemní část, tedy oddenky. U nás jej dnes už bez potíží koupíte i v menších potravinách, kde je úsek ovoce a zeleniny. Při nákupu si vždy vybírejte pevné, neseschlé kousky zázvoru.

Co zázvor obsahuje?

Zázvor obsahuje celou řadu unikátních složek a esenciálních látek. Velice významná je látka gingerol, což je přírodní olej obsažený v zázvoru a má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Další blahodárné látky v zázvoru jsou vitamíny A, E a některé vitamíny skupiny B. Z dalších látek určitě stojí za zmínku fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík a železo.

Jaké má léčivé účinky?

Nejdůležitější účinky zázvoru jsou jeho protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Je využívaný při léčbě nachlazení, při chřipce a také při zažívacích potížích. Zázvor příjemně prohřeje tělo a jeho účinné látky uvolní nos při rýmě. Jeho esenciální oleje pozitivně působí na zažívání a pomůže zmírnit i plynatost.

Těhotné ženy v prvním trimestru těhotenství, které trpí ranními nevolnostmi, účinky zázvoru velmi uvítají, protože jejich nevolnosti zázvor dokáže výborně zmírnit. Taktéž při nevolnostech spojených s cestováním je zázvor vynikajícím pomocníkem.

Jestliže je zázvor užívaný pravidelně, dovede velmi účinně posilovat imunitní systém organismu a stává se tak prevencí proti různým onemocněním. Jeho hřejivé účinky dovedou pomoci zrychlit metabolismus a je tedy i vítaným prostředkem při redukčních dietách.

Krom pomoci u již zmiňovaných těhotenských nevolností dovede ženám pomoci i při menstruačních bolestech a může účinně pomáhat při léčbě některých druhů rakoviny.

Jak se zázvor používá?

Zázvor se nejčastěji používá čerstvý a jako koření v sušené formě. Z čerstvého zázvoru lze velmi jednoduše připravit posilující čaj, který tělo doslova nakopne. Čerstvý se používá také v kuchyni při přípravě pokrmů. Další variantou je zázvor kandovaný nebo nakládaný, který se užívá především v asijské kuchyni.

Pro koho zázvor není vhodný?

Ač je zázvor rostlina se zázračnou silou, není vhodný pro všechny. Zejména pro malé děti do dvou let a pro dlouhodobě nemocné a osoby trpící chorobami srdce. Těhotné ženy jej sice užívat mohou, ale v omezeném množství a ne po celou dobu těhotenství. Ve vyšším stupni těhotenství může vyvolat předčasnou činnost dělohy, a proto hřejivý čaj pro těhotné není vhodný. 

Přečtěte si také

Už jste si také zamilovali červený čaj Pu-erh? Pití čaje je známou aktivitou, která má své kořeny v době před několika tisíci lety. Naši předci si užívali chvíle, kdy si mohli posedět nad konvičkou horkého čaje - určitě znáte populární čajové dýchánky. Kromě toho, že čaj dokáže zahnat žízeň, umí nás zahřát a navíc skvěle chutná, může nám pomo...
Čaj Rooibos a jeho účinky Pod tímto názvem si zřejmě většina lidí vybaví druh čaje. Skutečnost je však zcela jiná. S čajem nemá Rooibos nic společného. Pro přípravu se totiž užívají lístky čajovníkovce kapského, a tak někdy bývá Rooibos označován jako „čaj nečaj“. Při jeho konzumaci však kromě podpory pitného režimu také zle...
Čím nám prospěje červená řepa? V mnoha domácnostech se červená řepa netěší příliš velké oblibě a lidé často ani neví, jak tuto zeleninu v kuchyni využít. Naše tělo však dokáže podpořit v mnoha ohledech a můžete vyzkoušet konzumovat červenou řepu syrovou, vařenou, pečenou nebo sterilovanou. V některých oblastech světa se dokonce v...