Zázvor je velmi blahodárná a účinná rostlina

V mnoha domácnostech se doslova zabydluje a jeho používání začíná patřit především k zimnímu období. Pomáhá a léčí mnoho neduhů a onemocnění, čímž je jeho využití velmi široké. Opominout nemůžeme ani jeho velmi zajímavou chuť, díky čemuž je hojně využívaný i v kuchyni.

Co je zázvor?

Zázvor je štíhlá, zhruba 1,5 metru vysoká rostlina, která má svoji domovinu v Asii. Postupně se zázvor rozšířil doslova po celém světě a mezi jeho největší pěstitele a vývozce patří Indie, Čína a Indonésie. Ze zázvoru se používá především jeho podzemní část, tedy oddenky. U nás jej dnes už bez potíží koupíte i v menších potravinách, kde je úsek ovoce a zeleniny. Při nákupu si vždy vybírejte pevné, neseschlé kousky zázvoru.

Co zázvor obsahuje?

Zázvor obsahuje celou řadu unikátních složek a esenciálních látek. Velice významná je látka gingerol, což je přírodní olej obsažený v zázvoru a má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Další blahodárné látky v zázvoru jsou vitamíny A, E a některé vitamíny skupiny B. Z dalších látek určitě stojí za zmínku fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík a železo.

Jaké má léčivé účinky?

Nejdůležitější účinky zázvoru jsou jeho protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Je využívaný při léčbě nachlazení, při chřipce a také při zažívacích potížích. Zázvor příjemně prohřeje tělo a jeho účinné látky uvolní nos při rýmě. Jeho esenciální oleje pozitivně působí na zažívání a pomůže zmírnit i plynatost.

Těhotné ženy v prvním trimestru těhotenství, které trpí ranními nevolnostmi, účinky zázvoru velmi uvítají, protože jejich nevolnosti zázvor dokáže výborně zmírnit. Taktéž při nevolnostech spojených s cestováním je zázvor vynikajícím pomocníkem.

Jestliže je zázvor užívaný pravidelně, dovede velmi účinně posilovat imunitní systém organismu a stává se tak prevencí proti různým onemocněním. Jeho hřejivé účinky dovedou pomoci zrychlit metabolismus a je tedy i vítaným prostředkem při redukčních dietách.

Krom pomoci u již zmiňovaných těhotenských nevolností dovede ženám pomoci i při menstruačních bolestech a může účinně pomáhat při léčbě některých druhů rakoviny.

Jak se zázvor používá?

Zázvor se nejčastěji používá čerstvý a jako koření v sušené formě. Z čerstvého zázvoru lze velmi jednoduše připravit posilující čaj, který tělo doslova nakopne. Čerstvý se používá také v kuchyni při přípravě pokrmů. Další variantou je zázvor kandovaný nebo nakládaný, který se užívá především v asijské kuchyni.

Pro koho zázvor není vhodný?

Ač je zázvor rostlina se zázračnou silou, není vhodný pro všechny. Zejména pro malé děti do dvou let a pro dlouhodobě nemocné a osoby trpící chorobami srdce. Těhotné ženy jej sice užívat mohou, ale v omezeném množství a ne po celou dobu těhotenství. Ve vyšším stupni těhotenství může vyvolat předčasnou činnost dělohy, a proto hřejivý čaj pro těhotné není vhodný. 

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Co byste měli vědět o zeleném ječmenu? Zelený ječmen je stále častěji se opakující pojem, který můžeme v současné době slýchat ze všech stran. Říká se, že pravidelná konzumace mladého ječmene má více než pozitivní dopad na naše zdraví. Odborníci se shodují na tom, že kdo se chce stravovat zdravě a celkově se zajímá o zdravý životní styl,...
Mochyně peruánská: poznáte jedlý druh a víte jak jej využít? Mochyně peruánská nás může na první pohled zaujmout svým specifickým vzezřením. Jakmile odkvete, vytvoří se na ní šedozelený měchýřek se zelenožlutou až žlutooranžovou bobulí uvnitř. Velmi efektně působí, když ji použijete k ozdobení dezertů. Existuje však i jedovatý druh mochyně židovské. Není radn...
Ořechy pro zdraví. I vy si je zamilujete! Ořechy a oříšky v různé podobě jsou velmi oblíbenou pochutinou, kterou si dopřáváme třeba večer u televize nebo na různých oslavách. Bohužel jsou většinou pražené, solené a poměrně mastné, což ubírá na jejich přirozené chuti. V jejich původní podobě a bez úprav jsou ořechy velmi zdravé a prospěšné p...