Zázvor je velmi blahodárná a účinná rostlina

V mnoha domácnostech se doslova zabydluje a jeho používání začíná patřit především k zimnímu období. Pomáhá a léčí mnoho neduhů a onemocnění, čímž je jeho využití velmi široké. Opominout nemůžeme ani jeho velmi zajímavou chuť, díky čemuž je hojně využívaný i v kuchyni.

Co je zázvor?

Zázvor je štíhlá, zhruba 1,5 metru vysoká rostlina, která má svoji domovinu v Asii. Postupně se zázvor rozšířil doslova po celém světě a mezi jeho největší pěstitele a vývozce patří Indie, Čína a Indonésie. Ze zázvoru se používá především jeho podzemní část, tedy oddenky. U nás jej dnes už bez potíží koupíte i v menších potravinách, kde je úsek ovoce a zeleniny. Při nákupu si vždy vybírejte pevné, neseschlé kousky zázvoru.

Co zázvor obsahuje?

Zázvor obsahuje celou řadu unikátních složek a esenciálních látek. Velice významná je látka gingerol, což je přírodní olej obsažený v zázvoru a má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Další blahodárné látky v zázvoru jsou vitamíny A, E a některé vitamíny skupiny B. Z dalších látek určitě stojí za zmínku fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík a železo.

Jaké má léčivé účinky?

Nejdůležitější účinky zázvoru jsou jeho protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Je využívaný při léčbě nachlazení, při chřipce a také při zažívacích potížích. Zázvor příjemně prohřeje tělo a jeho účinné látky uvolní nos při rýmě. Jeho esenciální oleje pozitivně působí na zažívání a pomůže zmírnit i plynatost.

Těhotné ženy v prvním trimestru těhotenství, které trpí ranními nevolnostmi, účinky zázvoru velmi uvítají, protože jejich nevolnosti zázvor dokáže výborně zmírnit. Taktéž při nevolnostech spojených s cestováním je zázvor vynikajícím pomocníkem.

Jestliže je zázvor užívaný pravidelně, dovede velmi účinně posilovat imunitní systém organismu a stává se tak prevencí proti různým onemocněním. Jeho hřejivé účinky dovedou pomoci zrychlit metabolismus a je tedy i vítaným prostředkem při redukčních dietách.

Krom pomoci u již zmiňovaných těhotenských nevolností dovede ženám pomoci i při menstruačních bolestech a může účinně pomáhat při léčbě některých druhů rakoviny.

Jak se zázvor používá?

Zázvor se nejčastěji používá čerstvý a jako koření v sušené formě. Z čerstvého zázvoru lze velmi jednoduše připravit posilující čaj, který tělo doslova nakopne. Čerstvý se používá také v kuchyni při přípravě pokrmů. Další variantou je zázvor kandovaný nebo nakládaný, který se užívá především v asijské kuchyni.

Pro koho zázvor není vhodný?

Ač je zázvor rostlina se zázračnou silou, není vhodný pro všechny. Zejména pro malé děti do dvou let a pro dlouhodobě nemocné a osoby trpící chorobami srdce. Těhotné ženy jej sice užívat mohou, ale v omezeném množství a ne po celou dobu těhotenství. Ve vyšším stupni těhotenství může vyvolat předčasnou činnost dělohy, a proto hřejivý čaj pro těhotné není vhodný. 

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Zajímavé přínosy mrkve na naše zdraví „Sněz všechnu mrkev, je dobrá na oči“ říkávala často babička každému z nás a apelovala na to, aby z talíře zmizela všechna vesele oranžová zelenina. Možná jste jí jako děti nesnášely, protože byla díky nízké ceně a snadné dostupnosti častou součástí pokrmů, když se ale na mrkev podíváte pozorněji, r...
Jak si vybrat kvalitní čaj a jak jej připravit Čaj pro nás může být jen nápoj pro dobu, kdy jsme nemocní, ale také může představovat důležitý ranní nebo večerní rituál. Možná máte i vy svůj oblíbený čaj, na který nedáte dopustit. Pro vychutnání čaje je zapotřebí vybrat si kvalitní produkt a připravit ho tak, abyste mohli ocenit jeho chuť i vůni....
Vlašské ořechy jsou zdrojem vitamínů, minerálů a zdravých tuků Když se řekne vlašské ořechy, možná si stejně jako spousta dalších lidí vybavíte Vánoce, při kterých jsou lidově nazývané vlašáky nedílnou součástí pečení vánočního cukroví. Ačkoli je pravda, že vlašské ořechy představují nepostradatelnou součást zdravého pečení, mohou našemu tělu nabídnout daleko v...