Mochyně peruánská: poznáte jedlý druh a víte jak jej využít?

Mochyně peruánská nás může na první pohled zaujmout svým specifickým vzezřením. Jakmile odkvete, vytvoří se na ní šedozelený měchýřek se zelenožlutou až žlutooranžovou bobulí uvnitř. Velmi efektně působí, když ji použijete k ozdobení dezertů. Existuje však i jedovatý druh mochyně židovské. Není radno si je tedy plést.

Různé druhy mochyně

Jedovatá mochyně židovská má měchýřek oranžovočervené barvy. Uprostřed něj je opět vytvořená bobule. Má však sytou oranžovou až červenou barvu. Plody jsou menší. Často se používá k výzdobě jako součást naaranžovaných kytic, nezkoušejte ji však konzumovat. Obě zmiňované rostliny kvetou začátkem léta, bobule bývají zralé v průběhu podzimu.

Vliv na naše zdraví

Plody se pyšní vysokým obsahem vitamínu C, který má pozitivní vliv na funkci imunitního systému. Dále jsou tu obsažené třísloviny, sacharidy, minerální látky a karotenoidy. Mochyně peruánská vám může prospět v mnoha ohledech. Podporuje detoxikaci organismu. S jejím přispěním dochází ke zlepšení průběhu metabolismu, z těla jsou snadněji vyloučeny škodliviny.

Uplatňuje se při léčbě dny, revma. Je optimálním doplňkem při léčbě infekcí močových cest. Neváhejte po ní sáhnout v momentě, kdy cítíte, že jsou na vás kladeny vyšší nároky nebo jste po dlouhodobější nemoci. Plody mochyně efektivně podpoří vaši rekonvalescenci.

Vhodná dekorace jídel i léčebný odvar

Jako denní dávka se doporučuje deset bobulí denně. Lze sehnat i sušené plody, z nichž se dá připravit odvar. Asi deset kousků nadrtíte, povaříte pár minut ve 250 ml vody. Čerstvé bobule konzumujte vždy dozrálé.

V kuchyni se nejčastěji barevné bobulky využívají k ozdobě dezertů, moučníků. Velmi hezky vypadají i jako doplněk koktejlů nebo pohárů. Svou chutí však mochyně dobře ladí také s masitými jídly.

Zdroje:

  • MLČOCH, Zbyněk. Mochyně – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování Bylinky pro všechny [online]. 2018 [cit. 19.6.2019]. Dostupné z:  https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/121-mochyne-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Včely mohou napomoci ke zlepšení zdraví Včely obvykle vnímáme spíše v momentech, kdy nás obtěžují, avšak zkusme se na ně podívat jiným úhlem pohledu. Opylují většinu hospodářských rostlin, a tím zvyšují výnosy různých plodin. I na naše zdraví však mají nedocenitelné účinky, s pomocí jejich produktů je možné zlepšit průběh mnoha nemocí a s...
Už jste někdy ochutnali mrazem sušené ovoce? Ovoce můžeme konzumovat čerstvé nebo třeba sušené. Jaké kvality a přednosti mají ale mrazem sušené plody a kdy je můžeme využít? Cílem této úpravy (odborně nazývané lyofilizace) je zachování látek, které se v ovoci běžně nachází, a zároveň zajištění vzhledu i charakteristického aroma. Průběh sušení...
Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...