Kešu oříšky nejen skvěle chutnají, ale mají pozitivní vliv na naše zdraví

Zatímco někdo nedokáže kešu oříškům přijít na chuť, jiný si bez nich neumí představit večerní sledování televize. Možná i vy patříte k milovníkům kešu oříšků, na které nedáte dopustit a které byste konzumovali klidně v neomezeném množství – pokud by samozřejmě nebyly tak tučné.

Je pravda, že kešu oříšky chutnají skvěle a naše chuťové pohárky se díky nim pokaždé vesele roztančí. Kromě toho ale mají pozitivní vliv na naše zdraví – a to je věc, kterou si uvědomuje málokdo. Proto se v dnešním článku společně na kešu oříšky trochu blíže podíváme.

Co jsou kešu oříšky?

Jedná se o jeden z mnoha druhů ořechů, který ale oproti těm ostatním vyniká v tom, že obsahuje daleko méně kalorií. Je sice pravda, že kaloricky jsou daleko menší bombou, nicméně stále obsahuje velké množství sacharidů, proto by se to s jejich konzumací určitě nemělo přehánět. Kešu oříšky jsou původem z oblasti Amazonie, odkud se postupně dostaly do Indie a následně do celého světa.

Obsah:

  • hořčík
  • vápník
  • draslík
  • fosfor
  • selen
  • železo
  • vláknina
  • bílkoviny
  • vitamín B
  • omega-3 mastné kyseliny
  • kyselina listová
  • zinek
  • mangan

V čem jsou prospěšné?

Už samotný nadpis dnešního článku je pro vás možná jedním velkým otazníkem, protože vás zajímá, jak mohou kešu oříšky napomáhat našemu zdraví. Skutečnost je taková, že jsou pro naše zdraví velkým plusem – a to i bez ohledu na to, že jsou tučné a jejich konzumace se tak trochu vyvrací společně se zdravým životním stylem. Budete-li se ale držet hesla „všeho s mírou“, můžete kešu oříšky zařadit do jídelníčku a podpořit tak své zdraví.

Pozitivní vliv na zdraví:

  • podporují tvorbu spermií
  • napomáhají při zácpě
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáhají při chudokrevnosti
  • mají pozitivní vliv na cévní systém
  • snižují krevní tlak
  • pomáhají při trávicích obtížích
  • mají vliv na lepší vzhled pokožky
  • zlepšují stav vlasů a nehtů
  • posilují nervovou soustavu
  • snižují projevy únavy
  • zabraňují vzniku deprese
  • podporují zrak
  • urychlují regeneraci
  • zmírňují bolesti při menstruaci

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Ne všechny tuky škodí, existují i ty zdraví prospěšné Bojíte se tuků? Nejste sami. Tuk v potravinách je v posledních desetiletích zneužíván, jelikož potraviny s nízkým obsahem tuku a bez tuku se staly normou. Bylo nám řečeno, že nízkotučná strava nám pomůže získat takové tělo, po jakém toužíme. Skutečnost je ale úplně jiná. Jedná se o jednu z největšíc...
Mochyně peruánská: poznáte jedlý druh a víte jak jej využít? Mochyně peruánská nás může na první pohled zaujmout svým specifickým vzezřením. Jakmile odkvete, vytvoří se na ní šedozelený měchýřek se zelenožlutou až žlutooranžovou bobulí uvnitř. Velmi efektně působí, když ji použijete k ozdobení dezertů. Existuje však i jedovatý druh mochyně židovské. Není radn...