Co jsou to artyčoky a jaké mají přínosy pro zdraví

Na první pohled tato zelenina asi úplně lákavě nevypadá. S největší pravděpodobností vám připomene bodlák a jen stěží si lze představit, co vlastně ukrývá ve svém nitru, a jak se dá v kuchyni využít. Když jí ale dáte šanci, objevíte její máslovou, hořko-sladkou chuť.

Co jsou artyčoky?

Artyčoku se daří zejména v oblasti kolem Středozemního moře. Jako pochoutku jej objevili na Sicílii, odkud se rozšířil do Evropy. Jsou to vlastně poupata, která se utrhnou ještě před tím, než se rozvinou. Mohou být zelená, ale i nafialovělá nebo bílá. Lze je sklízet dvakrát do roka – na jaře a na podzim.

Poupata mají podobu jakési růžice. Tvrdé a pichlavé lupeny však ochraňují měkký střed – srdíčko artyčoku. Právě o to nám jde při jeho konzumaci. Má zcela specifickou chuť, po správné přípravě je měkké a jemné.

Účinky artyčoků na zdraví

Artyčoky dodají našemu tělu vitamíny A, B, C a E, dále bílkoviny, vápník, železo a hořčík. Jsou v nich i našemu tělu prospěšné bioflavonoidy, inulin a cynarin. Jejich konzumace prospěje zejména našemu trávicímu systému, podpoří fungování jater a působí na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Jsou vhodné pro diabetiky, jelikož snižují hladinu cukru v krvi. Pozitivně působí na stav naší pokožky.

Pestré možnosti kulinářských úprav a receptů

V kuchyni je důležité vědět, jak artyčok připravit před samotnou konzumaci. Jeho valná část se totiž v podstatě nespotřebuje a je nutné ji odstranit. Při čištění artyčoku můžete využít rukavice, pokud nechcete mít dlaně a prsty zbarvené do černa. Nejprve si vezměte ostrý nůž a okrájejte pichlavé lupeny. Cílem je dostat se k srdíčku artyčoku, kde je ještě nutné vydlabat „vousy“. Pak jej můžete dát do vody s rozkrájeným citrónem nebo potřít citrónovou šťávou. To je proto, aby srdíčka na vzduchu nezhnědla.

Artyčoky si můžete předvařit. Vložíte je do osolené vody s kapkou olivového oleje (můžete přidat česnek, citrón nebo tymián) a přivedete k varu. Pak hned vypnete, přiklopíte poklicí a necháte vychladnout. Pokud je chcete uvařit zcela do měkka, počítejte s dobou 40 až 60 minut.

Využití této zeleniny se meze nekladou. Artyčoky můžete konzumovat jen vařené (podobně jako chřest) přelité rozpuštěným máslem. Lze je dusit, péct nebo grilovat. Hodí se do polévky, můžete je podávat s těstovinami nebo uvařit ragú. Můžete sehnat i nakládané artyčoky, které pak jen přidáte do salátu nebo třeba na pizzu.

Přečtěte si také

Jaké jsou přínosy brokolice pro naše zdraví? Tahle košťálová zelenina je stále málo oblíbená ve srovnání s tím, kolik užitku nám může přinést. Když ji budete jíst pravidelně (a máte na výběr z mnoha jejích úprav), můžete se vyhnout vážným nemocem, posílit obranyschopnost svého těla i podpořit srdeční činnost. Stačí jediné – pochutnat si na ní....
Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...
Jsou bio potraviny opravdu vždy zdravé? Pokud se začnete zajímat o zdravou stravu a začnete si více všímat toho, co jíte a co je obsahem vašeho jídelníčku, mnohdy dospějete k názoru, že jedinou možnou a zároveň i správnou cestou jsou biopotraviny. Ty jsou prezentovány jako to nejlepší pro naše zdraví a většina lidí se tohoto názoru slepě ...