Co jsou to artyčoky a jaké mají přínosy pro zdraví

Na první pohled tato zelenina asi úplně lákavě nevypadá. S největší pravděpodobností vám připomene bodlák a jen stěží si lze představit, co vlastně ukrývá ve svém nitru, a jak se dá v kuchyni využít. Když jí ale dáte šanci, objevíte její máslovou, hořko-sladkou chuť.

Co jsou artyčoky?

Artyčoku se daří zejména v oblasti kolem Středozemního moře. Jako pochoutku jej objevili na Sicílii, odkud se rozšířil do Evropy. Jsou to vlastně poupata, která se utrhnou ještě před tím, než se rozvinou. Mohou být zelená, ale i nafialovělá nebo bílá. Lze je sklízet dvakrát do roka – na jaře a na podzim.

Poupata mají podobu jakési růžice. Tvrdé a pichlavé lupeny však ochraňují měkký střed – srdíčko artyčoku. Právě o to nám jde při jeho konzumaci. Má zcela specifickou chuť, po správné přípravě je měkké a jemné.

Účinky artyčoků na zdraví

Artyčoky dodají našemu tělu vitamíny A, B, C a E, dále bílkoviny, vápník, železo a hořčík. Jsou v nich i našemu tělu prospěšné bioflavonoidy, inulin a cynarin. Jejich konzumace prospěje zejména našemu trávicímu systému, podpoří fungování jater a působí na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Jsou vhodné pro diabetiky, jelikož snižují hladinu cukru v krvi. Pozitivně působí na stav naší pokožky.

Pestré možnosti kulinářských úprav a receptů

V kuchyni je důležité vědět, jak artyčok připravit před samotnou konzumaci. Jeho valná část se totiž v podstatě nespotřebuje a je nutné ji odstranit. Při čištění artyčoku můžete využít rukavice, pokud nechcete mít dlaně a prsty zbarvené do černa. Nejprve si vezměte ostrý nůž a okrájejte pichlavé lupeny. Cílem je dostat se k srdíčku artyčoku, kde je ještě nutné vydlabat „vousy“. Pak jej můžete dát do vody s rozkrájeným citrónem nebo potřít citrónovou šťávou. To je proto, aby srdíčka na vzduchu nezhnědla.

Artyčoky si můžete předvařit. Vložíte je do osolené vody s kapkou olivového oleje (můžete přidat česnek, citrón nebo tymián) a přivedete k varu. Pak hned vypnete, přiklopíte poklicí a necháte vychladnout. Pokud je chcete uvařit zcela do měkka, počítejte s dobou 40 až 60 minut.

Využití této zeleniny se meze nekladou. Artyčoky můžete konzumovat jen vařené (podobně jako chřest) přelité rozpuštěným máslem. Lze je dusit, péct nebo grilovat. Hodí se do polévky, můžete je podávat s těstovinami nebo uvařit ragú. Můžete sehnat i nakládané artyčoky, které pak jen přidáte do salátu nebo třeba na pizzu.

Přečtěte si také

Ústřice jako afrodiziakum. Opravdu mají vliv na libido? Když se zmíníme o konzumaci ústřic, většinu lidí zřejmě napadne totéž. Mají velmi rozšířenou pověst mocného afrodiziaka, které dokáže nabudit sexuální chutě na maximum. Je tomu opravdu tak? Gastronomická specialita Ústřice na první pohled nemusí vypadat zrovna lákavě. Biologicky se jedná o mořskéh...
Luštěniny – často podceňovaná potravina, která má příznivé účinky Když se řekne luštěniny, většina lidí si automaticky představí třeba takovou čočku a s ní neodmyslitelně spojené nadýmaní. To se samozřejmě týká i dalších luštěnin - například fazolí. Právě z tohoto důvodu se jim spousta lidí vědomě vyhýbá, aniž by věděli, že jim toho luštěniny mají hodně co nabídno...
Pomelo je chutné ovoce s bohatým obsahem Když se řekne pomelo, spousta lidí jen znechuceně ohrne nos. Za jejich reakce nemůže ani tak samotná chuť tohoto citrusového ovoce, jako spíše docela pracný způsob loupání - pokud jste někdy pomelo měli, pak možná i vás dříve přešla chuť, nežli jste se vůbec skrze pevnou slupku dostali ke šťavnatému...