Čím nám může prospět jablečný ocet?

Jablka jsou oblíbena sama o sobě a našemu tělu přináší mnoho potřebných látek. Některé léčivé účinky však získávají navíc svou další úpravou. Pro své zdraví můžete využít i jablečný ocet, jen je nutné užívat jej s rozumem tak, aby nám byl opravdu ku prospěchu.

Staletími prověřené účinky

V léčitelství není jeho použití žádnou novinkou. Užíval se již několik století před naším letopočtem, později byl nezbytným vybavením lodí plujících na dlouhé cesty, kdy námořníkům zajistil prevenci kurdějí. Uplatňoval se též jako čistící a dezinfekční prostředek.

Vyrábí se z čerstvých jablek, která se nechají kvasit. Nejprve zde sehrávají svou roli kvasinky, které mění obsažené cukry v alkohol, a dále se uplatňují bakterie, které zde vytvoří kyselinu octovou. Po přecezení se získá hustá tekutina, ve které jsou zastoupené veškeré blahodárné látky z jablek, ale navíc i další léčivé účinky. O kvalitách octa může vypovídat již jeho vzhled. Ten kvalitní je tmavý a kalný.

Detoxikace i podpora trávení

Jablečný ocet se užívá při snaze očistit tělo od usazených škodlivin. Při pravidelné konzumaci opravdu napomáhá celkové detoxikaci, z těla odstraňuje původce infekcí. Má pozitivní účinky na trávení, odstraňuje pálení žáhy, snižuje chuť na sladké. Pokud jej konzumujeme společně se sacharidy, navozuje u nás pocit sytosti. Pomáhá ke snížení krevního tlaku, hladiny cukru i cholesterolu v krvi.

Prospěšný je zejména u pacientů s cukrovkou druhého typu. Podporuje správnou funkci inzulínu v organizmu tím, že zvyšuje citlivost cílových buněk na jeho působení, i při jeho menší produkci tak dojde k adekvátnímu požadovanému efektu.

Obsahuje důležité bílkoviny, enzymy a antioxidanty. Má antimykotické účinky, pomáhá např. s léčbou plísní kolem nehtů. Užívá se též k odstranění bradavic nebo vší. Některé studie poukazují na jeho protinádorové působení. Dříve se užíval i jako konzervační prostředek.

Dle některých odborných názorů přestože se jedná o ocet, lze jej zařadit k zásaditým potravinám. V těle má totiž zásaditou reakci a nepodporujete tedy s ním nebezpečné překyselení organizmu, které je dnes velmi časté.

Jedině v rozumném množství

Obvykle se doporučuje denně užívat maximálně dvě lžíce jablečného octa rozmíchaného v teplé vodě hned po ránu na lačný žaludek. Na tuto dávku se můžete dostat postupně a ideální je nejprve vyzkoušet, jak vůbec jablečný ocet vaše tělo snese.

Můžete jej využít při vaření všude tam, kde potřebujete pokrm trochu okyselit – do omáček, salátových zálivek. Uplatnění najde i při péči o váš zevnějšek. Funguje jako skvělé čistící pleťové tonikum (zejména při akné), někdo jej s oblibou používá na přelití vlasů po umytí. Získají tím lesk a pevnost. Funguje i jako dezinfekční prostředek v domácnosti.

Nenechte se však zlákat představou, že čím více budete jablečného octa užívat, tím lepší pro vás budou jeho účinky. Obsažená kyselina octová je sice slabou kyselinou, avšak ve větším množství už může mít na naše tělo velmi nepříjemné následky. Po požití může kromě pocitu sytosti vyvolat i nevolnost a nechutenství. Zpomaluje posun potravy ze žaludku do dalších úseků trávicího systému, což může být problematické u pacientů s některými chorobami. Diskuze se vedou o tom, zda může narušit tvorbu nové kostní hmoty a způsobit nízkou hladinu draslíku v krvi.

Je nutné vzít v úvahu, že konzumace jablečného octa může mít vliv na stav při některých vážných chorobách nebo může ovlivnit účinnost léků. Pokud tedy berete léky dlouhodobě, řešíte aktuálně nějaké zdravotní problémy, poraďte se raději nejprve se svým lékařem.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Už jste někdy ochutnali mrazem sušené ovoce? Ovoce můžeme konzumovat čerstvé nebo třeba sušené. Jaké kvality a přednosti mají ale mrazem sušené plody a kdy je můžeme využít? Cílem této úpravy (odborně nazývané lyofilizace) je zachování látek, které se v ovoci běžně nachází, a zároveň zajištění vzhledu i charakteristického aroma. Průběh sušení...
Druhy rýže – v čem se liší basmati od jasmínové? Možná se vám už stalo, že jste v obchodě stáli před regálem s různými druhy rýže a jen bezmocně tápali, podle jakého klíče si teda ten vhodný balíček máte vybrat. Rýže je velmi oblíbenou přílohou a není tedy na škodu vědět, jaký druh kdy nejlépe použít. Jedná se o třetí nejčastěji pěstovanou suro...
Chmel se zdaleka nehodí jen do piva. Využijte ho jinak! Když zmíníme chmel, zřejmě vás na prvním místě napadne jeho využití v pivovarnictví. Zdaleka to však není jediné uplatnění. Celým názvem se jedná o chmel otáčivý, který můžete zřejmě nejčastěji vidět na rozsáhlých chmelnicích, jak se pne po dřevěných sloupech. Lodyha rostliny může dosahovat délky...