Jsou bio potraviny opravdu vždy zdravé?

Pokud se začnete zajímat o zdravou stravu a začnete si více všímat toho, co jíte a co je obsahem vašeho jídelníčku, mnohdy dospějete k názoru, že jedinou možnou a zároveň i správnou cestou jsou biopotraviny. Ty jsou prezentovány jako to nejlepší pro naše zdraví a většina lidí se tohoto názoru slepě drží, aniž by si o potravinách s bio původem zjistili nějaké bližší informace.

Je pravda, že bio potraviny zažívají v posledních letech neuvěřitelný boom. Zkusili jste se ale někdy zamyslet nad tím, v čem se ony biopotraviny vlastně liší? V čem jsou jiné? A zda jsou skutečně tak zdravé, jak se o nich říká?

Co jsou bio potraviny?

Jedná se o potraviny pocházející z ekologického zemědělství. Budeme-li přesnější, tak pokud se daná potravina tváří jako bio, prezentuje se tak, že k jejímu pěstování nebylo použito ani to nejmenší množství chemie.

V případě pěstování bio potravin se nesmí používat žádná syntetická hnojiva ani růstové hormony, které by urychlovaly růst. Stejně tak se nepoužívají hormonální přípravky, díky čemuž dané biopotraviny vznikají tzv. čistě, bez zásahu chemie.

Co patří mezi biopotraviny?

Jako biopotraviny se může pěstovat prakticky ledasco. Nejčastěji jsou to vajíčka, mléko, ovoce a zelenina, patří sem i obiloviny. Přesto je ale mnohem delší seznam potravin, které můžete v současné době v obchodě potkat s nálepkou bio.

Pozor na biopotraviny ve zdravé stravě

Na první pohled se tady zdá, že jsou biopotraviny ideální volbou pro každého, kdo se chce stravovat zdravě a kdo přikládá váhu tomu, aby potraviny měly nějakou kvalitu. Jenže pozor! I když je daná potravina skutečně bio původu, což samozřejmě nechceme vyvracet, ještě to ani zdaleka neznamená, že je vhodná pro zařazení do zdravého jídelníčku.

Některé potraviny, byť s označením bio, mají úplně stejné nutriční hodnoty jako jejich „nebio“ verze. Proto se nenechte na první pohled zlákat těmi třemi písmenky slibujícími kvalitu původu i šetrnost ke zdravé stravě a raději dvakrát čtěte, co daná potravina vlastně obsahuje a zda koresponduje se zásadami zdravé stravy.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Zdravé potraviny, jejich seznam a jak je vybírat S dobře naplánovaným nákupním seznamem můžete rychle projít obchodem a nakoupit tak jen to, co chcete. Abyste si ale z nabídky potravin mohli vybrat jen zdravé potraviny, je důležité vědět, které to jsou. Níže vám uvedeme několik tipů, s jejichž pomocí vyberete zdravější varianty potravin a naučíte ...
Proč si dopřávat ryby a mořské plody? Je obecně známou pravdou, že rybí maso bychom měly pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Již méně rozšířené je ale povědomí o tom, co že nám vlastně ryby přináší tak pozitivního, a jak mohou naše zdraví ovlivnit. Nedoporučovanější bývají tučné ryby – losos, pstruh, tuňák nebo makrela. Neuděláme...
Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...