Jsou bio potraviny opravdu vždy zdravé?

Pokud se začnete zajímat o zdravou stravu a začnete si více všímat toho, co jíte a co je obsahem vašeho jídelníčku, mnohdy dospějete k názoru, že jedinou možnou a zároveň i správnou cestou jsou biopotraviny. Ty jsou prezentovány jako to nejlepší pro naše zdraví a většina lidí se tohoto názoru slepě drží, aniž by si o potravinách s bio původem zjistili nějaké bližší informace.

Je pravda, že bio potraviny zažívají v posledních letech neuvěřitelný boom. Zkusili jste se ale někdy zamyslet nad tím, v čem se ony biopotraviny vlastně liší? V čem jsou jiné? A zda jsou skutečně tak zdravé, jak se o nich říká?

Co jsou bio potraviny?

Jedná se o potraviny pocházející z ekologického zemědělství. Budeme-li přesnější, tak pokud se daná potravina tváří jako bio, prezentuje se tak, že k jejímu pěstování nebylo použito ani to nejmenší množství chemie.

V případě pěstování bio potravin se nesmí používat žádná syntetická hnojiva ani růstové hormony, které by urychlovaly růst. Stejně tak se nepoužívají hormonální přípravky, díky čemuž dané biopotraviny vznikají tzv. čistě, bez zásahu chemie.

Co patří mezi biopotraviny?

Jako biopotraviny se může pěstovat prakticky ledasco. Nejčastěji jsou to vajíčka, mléko, ovoce a zelenina, patří sem i obiloviny. Přesto je ale mnohem delší seznam potravin, které můžete v současné době v obchodě potkat s nálepkou bio.

Pozor na biopotraviny ve zdravé stravě

Na první pohled se tady zdá, že jsou biopotraviny ideální volbou pro každého, kdo se chce stravovat zdravě a kdo přikládá váhu tomu, aby potraviny měly nějakou kvalitu. Jenže pozor! I když je daná potravina skutečně bio původu, což samozřejmě nechceme vyvracet, ještě to ani zdaleka neznamená, že je vhodná pro zařazení do zdravého jídelníčku.

Některé potraviny, byť s označením bio, mají úplně stejné nutriční hodnoty jako jejich „nebio“ verze. Proto se nenechte na první pohled zlákat těmi třemi písmenky slibujícími kvalitu původu i šetrnost ke zdravé stravě a raději dvakrát čtěte, co daná potravina vlastně obsahuje a zda koresponduje se zásadami zdravé stravy.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Jak si vybrat kvalitní čaj a jak jej připravit Čaj pro nás může být jen nápoj pro dobu, kdy jsme nemocní, ale také může představovat důležitý ranní nebo večerní rituál. Možná máte i vy svůj oblíbený čaj, na který nedáte dopustit. Pro vychutnání čaje je zapotřebí vybrat si kvalitní produkt a připravit ho tak, abyste mohli ocenit jeho chuť i vůni....
Druhy rýže – v čem se liší basmati od jasmínové? Možná se vám už stalo, že jste v obchodě stáli před regálem s různými druhy rýže a jen bezmocně tápali, podle jakého klíče si teda ten vhodný balíček máte vybrat. Rýže je velmi oblíbenou přílohou a není tedy na škodu vědět, jaký druh kdy nejlépe použít. Jedná se o třetí nejčastěji pěstovanou suro...
Jaké potraviny si můžete dát při bezlepkové dietě? Pokud u vás nastane situace, že budete muset vy sami nebo někdo z vašich blízkých konzumovat jen stravu bez lepku, možná si nebudete zprvu jisti, jak má vlastně vhodný jídelníček vypadat. Co tedy můžete jíst nadále, co zcela vynechat a jaké nové potraviny třeba vyzkoušet? Celiakie se může rozvinout...