Proč zařadit do jídelníčku cizrnu?

Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý.

Botanicky se rostlina nazývá cizrna beraní, což je odvozeno od jejího vzhledu připomínající beraní hlavu. Poměrně často lze zaslechnout též označení římský hrách. Původně se jedná o rostlinu z oblasti Střední Asie a Indie, dnes se však již pěstuje na více místech. Cizrna má příjemně oříškovou chuť, po uvaření získá máslovou konzistenci. Nejčastěji se setkáte s její béžovou odrůdou, existují však i jiné barvy cizrny.

Čím vám prospěje?

Cizrna obsahuje vysoké procento sacharidů a bílkovin, dále vitamíny skupiny B, vitamín C a E. V hojném počtu jsou zde zastoupeny omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, z minerálů zejména draslík, mangan a vápník. Nezanedbatelný přínos má i obsažená vláknina.

Tyto látky dávají cizrně skvělý potenciál k ovlivnění našeho zdraví. Při pravidelné konzumaci nám podpoří:

  • obranyschopnosti organizmu,
  • dobrou funkci srdce,
  • pozitivní úpravu hladiny cholesterolu a cukru v krvi,
  • psychickou stabilitu,
  • detoxikaci těla,
  • zdravý vzhled pokožky.

Jak si ji připravit?

Cizrnu je zapotřebí předem namočit – ideálně přes noc. Ráno pak vodu slijeme, dáme jinou a můžeme vařit. Nejrychlejší způsob je v tlakovém hrnci. Ještě výhodnější je nechat cizrnu dva až tři dny naklíčit, čímž získá další pozitivní vlastnosti a zvýrazní se její chuť.

Nejznámějšími pokrmy z cizrny jsou zřejmě humus (pomazánka) a falafel (smažené kuličky). Můžete z ní však připravit polévku, podávat cizrnu spolu s omáčkou, může tvořit základ salátu nebo kaše.

Lze zmírnit nadýmání?

Stejně jako ostatní luštěniny i cizrna způsobuje nadýmání. Je však možné jej minimalizovat právě namáčením nebo přidáním bylinek. Osvědčuje se zejména majoránka, oregano nebo bazalka. Je též možné odstranit z cizrny slupky. Snadno to provedete, když ji po uvaření přelijete studenou vodou a následně ve vodě trochu promnete mezi prsty. Slupky se rychle uvolní a vyplavou na povrch.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Mák: nejen pro výbornou chuť, ale i pro pevné zdraví Mák patří v české kuchyni mezi oblíbené pochoutky. Hodí se na koláče, do buchet, ale můžete ho využít i pro jeho léčebné účinky. Vašemu tělu dodá plno cenných látek. Jeho největším producentem je právě Česká republika, tak by byla škoda, kdybychom sami tento poklad na našem stole opomíjeli. Co vše ...
Potraviny pomáhající pročistit vaše cévy Nemoci srdce a cév jsou na žebříčku četnosti chorob mezi prvními. Jako dobrou zprávu však můžete vnímat skutečnost, že jejich vzniku lze v mnoha případech zabránit a velký podíl má způsob vašeho stravování. Můžete do jídelníčku pravidelně zařadit některé z následujících potravin, které podpoří dobrý...
Vyzkoušejte fazole mungo, jsou zdravé i chutné Fazole mungo jsou populární zejména v čínské a indické kuchyni. Tyhle malé zelené fazolky se hodí konzumovat samostatně, ale lze je i přidat do mnoha jídel. Když si je doma necháte naklíčit, svému tělu dopřejete opravdu mnoho blahodárných látek. Podpora našeho zdraví Fazolky pochází z Indie a někd...