Proč zařadit do jídelníčku cizrnu?

Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý.

Botanicky se rostlina nazývá cizrna beraní, což je odvozeno od jejího vzhledu připomínající beraní hlavu. Poměrně často lze zaslechnout též označení římský hrách. Původně se jedná o rostlinu z oblasti Střední Asie a Indie, dnes se však již pěstuje na více místech. Cizrna má příjemně oříškovou chuť, po uvaření získá máslovou konzistenci. Nejčastěji se setkáte s její béžovou odrůdou, existují však i jiné barvy cizrny.

Čím vám prospěje?

Cizrna obsahuje vysoké procento sacharidů a bílkovin, dále vitamíny skupiny B, vitamín C a E. V hojném počtu jsou zde zastoupeny omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, z minerálů zejména draslík, mangan a vápník. Nezanedbatelný přínos má i obsažená vláknina.

Tyto látky dávají cizrně skvělý potenciál k ovlivnění našeho zdraví. Při pravidelné konzumaci nám podpoří:

  • obranyschopnosti organizmu,
  • dobrou funkci srdce,
  • pozitivní úpravu hladiny cholesterolu a cukru v krvi,
  • psychickou stabilitu,
  • detoxikaci těla,
  • zdravý vzhled pokožky.

Jak si ji připravit?

Cizrnu je zapotřebí předem namočit – ideálně přes noc. Ráno pak vodu slijeme, dáme jinou a můžeme vařit. Nejrychlejší způsob je v tlakovém hrnci. Ještě výhodnější je nechat cizrnu dva až tři dny naklíčit, čímž získá další pozitivní vlastnosti a zvýrazní se její chuť.

Nejznámějšími pokrmy z cizrny jsou zřejmě humus (pomazánka) a falafel (smažené kuličky). Můžete z ní však připravit polévku, podávat cizrnu spolu s omáčkou, může tvořit základ salátu nebo kaše.

Lze zmírnit nadýmání?

Stejně jako ostatní luštěniny i cizrna způsobuje nadýmání. Je však možné jej minimalizovat právě namáčením nebo přidáním bylinek. Osvědčuje se zejména majoránka, oregano nebo bazalka. Je též možné odstranit z cizrny slupky. Snadno to provedete, když ji po uvaření přelijete studenou vodou a následně ve vodě trochu promnete mezi prsty. Slupky se rychle uvolní a vyplavou na povrch.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak si vybrat kvalitní čaj a jak jej připravit Čaj pro nás může být jen nápoj pro dobu, kdy jsme nemocní, ale také může představovat důležitý ranní nebo večerní rituál. Možná máte i vy svůj oblíbený čaj, na který nedáte dopustit. Pro vychutnání čaje je zapotřebí vybrat si kvalitní produkt a připravit ho tak, abyste mohli ocenit jeho chuť i vůni....
Víte, kdy použít nálev ze švestiček umeboshi? Stále častěji můžete v regálech obchodů zaregistrovat umeocet. Možná vás zprvu nemusí napadnout, jak by se dal využít, a nemáte informace o tom, k čemu je vlastně dobrý. Jakmile ho ale vyzkoušíte, získá v kuchyni své stálé místo. Specifická chuť Octů existuje na trhu více druhů. Populární je jable...
Co jsou to artyčoky a jaké mají přínosy pro zdraví Na první pohled tato zelenina asi úplně lákavě nevypadá. S největší pravděpodobností vám připomene bodlák a jen stěží si lze představit, co vlastně ukrývá ve svém nitru, a jak se dá v kuchyni využít. Když jí ale dáte šanci, objevíte její máslovou, hořko-sladkou chuť. Co jsou artyčoky? Artyčoku se ...