Proč zařadit do jídelníčku cizrnu?

Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý.

Botanicky se rostlina nazývá cizrna beraní, což je odvozeno od jejího vzhledu připomínající beraní hlavu. Poměrně často lze zaslechnout též označení římský hrách. Původně se jedná o rostlinu z oblasti Střední Asie a Indie, dnes se však již pěstuje na více místech. Cizrna má příjemně oříškovou chuť, po uvaření získá máslovou konzistenci. Nejčastěji se setkáte s její béžovou odrůdou, existují však i jiné barvy cizrny.

Čím vám prospěje?

Cizrna obsahuje vysoké procento sacharidů a bílkovin, dále vitamíny skupiny B, vitamín C a E. V hojném počtu jsou zde zastoupeny omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, z minerálů zejména draslík, mangan a vápník. Nezanedbatelný přínos má i obsažená vláknina.

Tyto látky dávají cizrně skvělý potenciál k ovlivnění našeho zdraví. Při pravidelné konzumaci nám podpoří:

  • obranyschopnosti organizmu,
  • dobrou funkci srdce,
  • pozitivní úpravu hladiny cholesterolu a cukru v krvi,
  • psychickou stabilitu,
  • detoxikaci těla,
  • zdravý vzhled pokožky.

Jak si ji připravit?

Cizrnu je zapotřebí předem namočit – ideálně přes noc. Ráno pak vodu slijeme, dáme jinou a můžeme vařit. Nejrychlejší způsob je v tlakovém hrnci. Ještě výhodnější je nechat cizrnu dva až tři dny naklíčit, čímž získá další pozitivní vlastnosti a zvýrazní se její chuť.

Nejznámějšími pokrmy z cizrny jsou zřejmě humus (pomazánka) a falafel (smažené kuličky). Můžete z ní však připravit polévku, podávat cizrnu spolu s omáčkou, může tvořit základ salátu nebo kaše.

Lze zmírnit nadýmání?

Stejně jako ostatní luštěniny i cizrna způsobuje nadýmání. Je však možné jej minimalizovat právě namáčením nebo přidáním bylinek. Osvědčuje se zejména majoránka, oregano nebo bazalka. Je též možné odstranit z cizrny slupky. Snadno to provedete, když ji po uvaření přelijete studenou vodou a následně ve vodě trochu promnete mezi prsty. Slupky se rychle uvolní a vyplavou na povrch.

Přečtěte si také

Čím nám prospěje červená řepa? V mnoha domácnostech se červená řepa netěší příliš velké oblibě a lidé často ani neví, jak tuto zeleninu v kuchyni využít. Naše tělo však dokáže podpořit v mnoha ohledech a můžete vyzkoušet konzumovat červenou řepu syrovou, vařenou, pečenou nebo sterilovanou. V některých oblastech světa se dokonce v...
Slunečnicová semínka nám dodají prospěšné tuky Jakákoliv semínka vám mohou výborně pomoci zahnat nejrůznější nezdravé chutě. Nyní se zaměříme konkrétně na semínka slunečnice. Hodí se na zobání v průběhu nějaké činnosti nebo při odpočinku. Přidat je ale můžete i do jiných jídel nebo je využít při péči o pleť obličeje. Co v sobě skrývají? Sluneč...
Čočka na Nový rok přinese štěstí po zbytek roku Pokud dodržujete tradice, pravděpodobně u vás na Nový rok nechybí na stole čočka. V dalších měsících by se vás pak měly držet peníze. Není však jednoznačně dané, jak si čočku připravit, a nabízí se vám tedy plno možností. I pokud vám klasická zelená nebo hnědá čočka nechutná, můžete vyzkoušet třeba ...