Co je to syrovátka a k čemu vlastně slouží?

Syrovátka je pojem, o který se v posledních pár letech začíná zajímat stále více lidí. Zatímco někteří nemají sebemenší tušení o definici syrovátky, pro jiné je tzv. mléčné sérum každodenním chlebem. Možná i vy chcete o tomto produktu, který vzniká po sražení mléka, vědět něco více. Především vás zajímá, jaké je využití syrovátky ve zdravé stravě a zda do ní vůbec patří.

Nejdříve si vysvětlíme, co to syrovátka vlastně je. Možná jsou mezi vámi totiž tací, kteří stále ještě nemají v jejím významu jasno.

Co je to syrovátka?

Syrovátka se ve skutečnosti nazývá mléčné sérum, což je produkt vznikající při sražení mléka. Pokud se srazí mléko, vznikne tvaroh a zároveň i tekutina, která má žlutozelenou barvu – a to je právě syrovátka, o které si dnes budeme povídat.

K čemu je dobrá?

Když už jsme si ujasnili, co to ta syrovátka vlastně je a jakým procesem vzniká, možná vám teď v hlavě běží další otázka: k čemu je ta syrovátka vlastně dobrá? Stručně řečeno lze říci, že syrovátka představuje cenný zdroj bílkovin, které jsou nezbytné pro správnou funkci těla a ve zdravé stravě bezesporu mají své čestné místo.

Účinky syrovátky na naše zdraví:

  • snižuje pocity hladu
  • napomáhá při hubnutí
  • podporuje správné trávení
  • snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění
  • snižuje hladinu vody v těle
  • je protizánětlivá
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • bohatá na důležité živiny

Věděli jste, že syrovátka dokáže zlepšit náladu?

Kromě výše zmíněných pozitivních účinků na naše zdraví se může syrovátka pyšnit ještě dalším velkým plusem: vyvolává dobrou náladu! Možná si teď říkáte, co je to za hloupost. Jak by mohla nějaká žlutozelená tekutina plná bílkovin napomoci k tomu, že se vaše špatná nálada jako mávnutím kouzelného proutku obrátí k lepšímu. A víte co? Opravdu je tomu tak!

Syrovátka totiž obsahuje velké množství bílkovin – ve skutečnosti až 70 % – které fungují nejen jako prevence proti vysokému cholesterolu, ale které se zároveň mohou postarat o to, že se ve vašem mozku zvýší hladina hormonu zvaného serotonin. Ten je zodpovědný za vaší dobrou náladu.

Místo jídla? Ano, ale s rozumem!

Závěrem ještě pár slov k využití syrovátky. Ta se dá pít jak studená, tak i teplá, takže záleží na vašich chutích. Je pravda, že je potřeba syrovátce nejdříve přijít na chuť, ale pokud se vám to povede, uděláte něco pozitivního pro své zdraví a vaše tělo se vám za tento dobrý počin určitě odvděčí.

Syrovátkou můžete nahradit i jedno jídlo denně, protože vás dokáže natolik zasytit, že tělo nebudete trápit hladem. Určitě ale nedoporučujeme nahrazovat syrovátkou více jak jedno jídlo denně – pamatujte, že všeho moc škodí!

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...
Granátové jablko – blahodárné ovoce z Asie Granátové jablko pochází z Asie, odkud se postupem času dostalo do celého světa. Dnes jsou jeho domovem především středomořské země, ale znají jej lidé snad úplně všude. Říká se, že si na granátovém jablíčku pochutnávali již naši předci žijící ve starověku. Roste na granátovníku, což jsou menší s...
Zdravé potraviny pro dobrou náladu, aneb na čem si pochutnat, až vám bude ouvej! Každý z nás má občas nárok na špatnou náladu. Jsou to ty dny, kdy již od samého rána tušíte, že to zkrátka nebude ono. Budík zazvoní později, nestihnete autobus, vylijete si na čistou blůzu šálek s kávou, šéf si na vás zchladí žáhu - však to sami znáte. Takové dny prostě nestojí za nic. V takovýc...