Potraviny pomáhající pročistit vaše cévy

Nemoci srdce a cév jsou na žebříčku četnosti chorob mezi prvními. Jako dobrou zprávu však můžete vnímat skutečnost, že jejich vzniku lze v mnoha případech zabránit a velký podíl má způsob vašeho stravování. Můžete do jídelníčku pravidelně zařadit některé z následujících potravin, které podpoří dobrý stav vašich cév.

Rajčata

Ideální je konzumovat rajčata čerstvá. Dostanete tak do sebe množství vitamínu B1, B2, B6, C, E a provitamínu A. Je tu i vápník, železo, fosfor a draslík. Našim cévám prospěje zejména obsažený lykopen, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Díky konzumaci rajčat dochází ke zlepšení stavu křečových žil.

Mořské ryby

Díky nim dodáte do těla omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Ty chrání cévy před usazováním aterosklerotických plátů, pomáhají regulovat výši krevního tlaku a snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi.  Je výhodnější konzumovat ryby tučnější, např. tuňáka, lososa nebo makrelu.

Ovesné vločky

Je v nich obsažený rutin, lecitin, vitamín E a dostatek vlákniny. Můžete si udělat příjemný ranní rituál v podobě ovesné kaše. Přidat lze v podstatě jakékoliv ovoce, med nebo semínka.

Česnek

K léčebným účelům se používá už po celá léta. Přispívá ke snížení krevního tlaku, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Dle některých výzkumů dokonce brání zanášení cév pláty, které by je výhledově mohly zúžit nebo zcela ucpat.

Lesní plody

Opěvované jsou v tomto ohledu brusinky, borůvky, ale i maliny. Dodáte díky nim do svého jídelníčku řadu antioxidantů a vitamínů. Můžete si je během sezóny dopřát čerstvé, na pozdější použití je můžete zamrazit nebo usušit.

Ořechy

Hrst oříšků může být ideální svačinou nebo způsobem, jak zahnat chutě na něco vyloženě nezdravého. Pomohou zlepšit krevní tlak i snížit riziko vzniku zánětu v těle. Jen si je dopřejte vždy v menším množství, jinak by nad jejich přínosem mohly převýšit škody v podobě vysokého příjmu kalorií.

Pohanka

Pyšní se zejména obsahem rutinu, který naše cévy zpevní a zajistí jejich dobrou průchodnost. Můžete zakoupit pohanku lámanku, celá zrna, k dostání je také krupice nebo mouka. Dopřejte si ji v odlišných podobách klidně i několikrát v týdnu. Podávat ji lze s masem, houbami, zeleninou, ale třeba i nasladko.

 

Přečtěte si také

Konopí nachází své místo i v kuchyni Pokud se hovoří o využití konopí, asi nás jako první nenapadne zrovna příprava jídla. Ale ono právě ve zdravé kuchyni jej můžete ocenit. Konkrétně jde o konopné semínko a z něj lisovaný konopný olej. Semínka neobsahují onu látku, která zajišťuje proslulost konopí. Žádných omamných účinků se tedy ned...
Ořechy pro zdraví. I vy si je zamilujete! Ořechy a oříšky v různé podobě jsou velmi oblíbenou pochutinou, kterou si dopřáváme třeba večer u televize nebo na různých oslavách. Bohužel jsou většinou pražené, solené a poměrně mastné, což ubírá na jejich přirozené chuti. V jejich původní podobě a bez úprav jsou ořechy velmi zdravé a prospěšné p...
Co patří mezi zdravé tuky? Bojíte se tuků? Nejste sami. Tuk v potravinách je v posledních desetiletích zneužíván, jelikož potraviny s nízkým obsahem tuku a bez tuku se staly normou. Bylo nám řečeno, že nízkotučná strava nám pomůže získat takové tělo, po jakém toužíme. Skutečnost je ale úplně jiná. Jedná se o jednu z největšíc...