Oříšků existuje mnoho druhů a jsou přínosné pro naše zdraví

Pojídání oříšků může být zdravou alternativou různého večerního mlsání. Je pravdou, že jich nemůžete sníst příliš, pokud nechcete rychle nabrat kila navíc, ale menší množství vám jedině prospěje. Uděláte z jejich chroupání také svůj zvyk?

Vlašské ořechy

Nejrozšířenější jsou u nás vlašské ořechy, i když zřejmě ne nejoblíbenější. Jsou často používány spíše při pečení, ale i samotné vyloupané patří na náš stůl. Jako u všech ořechů, i tady platí, že si jich dopřejte jen malé množství – třeba jednu hrst.

Našemu tělu dodají bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Tyto oříšky disponují protizánětlivými účinky. Mají moc uklidnit naše napjaté nervy. Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Jejich konzumace prospěje také stavu pokožky a vlasů.

Mandle

Součástí jídelníčku jsou tyto ořechy už po dlouhá léta. Dodají nám prospěšné antioxidanty a vitamíny (zejména E). Jsou jedním z významných rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Podporují střevní peristaltiku. Tělu doplní potřebnou energii, opět pomohou s uklidněním napjatých nervů.

Lískové oříšky

Obsahují kvalitní bílkoviny, tuky, vitamíny a celou řadu minerálů. Při jejich konzumaci pozitivně ovlivňujeme hladinu LDL cholesterolu a cukru v těle. Některé studie hovoří o tom, že snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Bývají doporučovány pro lidi s diabetem. Sáhněte po nich i v době, kdy se zotavujete po náročné nemoci nebo prožíváte těžké životní období.

Burské ořechy

Buráky neboli arašídy sice zmíníme v souvislosti s ořechy, ale vlastně mezi ně nepatří. Jedná se totiž o luštěniny. Jsou relativně častým alergen, tak o jejich konzumaci neuvažujte, pokud vám jejich trávení činí potíže. Všichni ostatní si ale mohou pochutnat. Prospějí jim obsaženými sacharidy, tuky, bílkovinami, vitamíny, ale i vápníkem a hořčíkem. Uvádí se, že nám pomáhají zlepšit paměť, regulují hladinu cukru v krvi a snižují hladinu LDL cholesterolu.

Pistácie

Ve srovnání s ostatními druhy oříšků obsahují méně kalorií a velké množství vlákniny. Pokud bychom tedy měli některé z oříšků označit za „dietní“, pak tyto. Jejich konzumace napomáhá ke snížení krevního tlaku – předchází tím riziku kardiovaskulárních chorob.

Piniové ořechy

Jedná se o jedlá semena borovice. Nejsou u nás zřejmě stále tolik rozšířená, ale našemu zdraví mohou výrazně prospět. Pomohou se snižováním hladiny cholesterolu v krvi, chrání buňky před předčasným stárnutím, omezují chuť k jídlu.

Kešu ořechy

Z jejich nitra nám prospěje především železo. To lze doporučit zejména lidem s anémií. Podpoří totiž krvetvorbu. Dále je tu i zinek, mangan, vitamín B, kyselina listová a různé nenasycené mastné kyseliny.

Para ořechy

Pokud máte právě para ořechy rádi, své tělo pomocí nich chráníte před vznikem onemocnění srdce a cév. Oříšky účinně snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi. Jsou důležitým zdrojem selenu, který našemu tělu prospívá v mnoha ohledech. Posiluje náš imunitní systém, u mužů podporuje plodnost, má protizánětlivý účinek.

Zdroje:

  • Které druhy ořechů jsou nejlepší pro zdraví a které při hubnutí? Moje zdraví [online]. 2017 [cit. 16.6.2019]. Dostupné z: https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/ktere-druhy-orechu-jsou-nejlepsi-pro-zdravi-a-ktere-pri-hubnuti-3595.html
  • Lískové oříšky. Prameny zdraví [online]. 2009 [cit. 16.6.2019]. Dostupné z: https://www.magazinzdravi.cz/liskove-orisky

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Zelený jíl můžete využít více způsoby Můžete zaslechnout též označení „francouzský jíl“. K zakoupení je tento rozemletý minerál ve formě prášku, který můžete chápat jako doplněk stravy, ale má též široké možnosti zevního použití. Oceníte zejména jeho schopnost vstřebat z našeho těla nahromaděné škodliviny. Čím nám prospěje? Pyšní se o...
Luštěniny – často podceňovaná potravina, která má příznivé účinky Když se řekne luštěniny, většina lidí si automaticky představí třeba takovou čočku a s ní neodmyslitelně spojené nadýmaní. To se samozřejmě týká i dalších luštěnin - například fazolí. Právě z tohoto důvodu se jim spousta lidí vědomě vyhýbá, aniž by věděli, že jim toho luštěniny mají hodně co nabídno...
Co je to hummus a jak si jej připravit? Hummus není na jídelním stole žádnou novinkou. V Turecku se běžně konzumoval už ve středověku. Prošel pak postupným vývojem a dnešní podobu získal zhruba na přelomu 19. a 20. století. Přestože název pokrmu ve vás nemusí vyvolávat nijak vášnivou chuť k jídlu, tato pochoutka se těší stále větší oblibě...