Oříšků existuje mnoho druhů a jsou přínosné pro naše zdraví

Pojídání oříšků může být zdravou alternativou různého večerního mlsání. Je pravdou, že jich nemůžete sníst příliš, pokud nechcete rychle nabrat kila navíc, ale menší množství vám jedině prospěje. Uděláte z jejich chroupání také svůj zvyk?

Vlašské ořechy

Nejrozšířenější jsou u nás vlašské ořechy, i když zřejmě ne nejoblíbenější. Jsou často používány spíše při pečení, ale i samotné vyloupané patří na náš stůl. Jako u všech ořechů, i tady platí, že si jich dopřejte jen malé množství – třeba jednu hrst.

Našemu tělu dodají bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Tyto oříšky disponují protizánětlivými účinky. Mají moc uklidnit naše napjaté nervy. Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Jejich konzumace prospěje také stavu pokožky a vlasů.

Mandle

Součástí jídelníčku jsou tyto ořechy už po dlouhá léta. Dodají nám prospěšné antioxidanty a vitamíny (zejména E). Jsou jedním z významných rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Podporují střevní peristaltiku. Tělu doplní potřebnou energii, opět pomohou s uklidněním napjatých nervů.

Lískové oříšky

Obsahují kvalitní bílkoviny, tuky, vitamíny a celou řadu minerálů. Při jejich konzumaci pozitivně ovlivňujeme hladinu LDL cholesterolu a cukru v těle. Některé studie hovoří o tom, že snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Bývají doporučovány pro lidi s diabetem. Sáhněte po nich i v době, kdy se zotavujete po náročné nemoci nebo prožíváte těžké životní období.

Burské ořechy

Buráky neboli arašídy sice zmíníme v souvislosti s ořechy, ale vlastně mezi ně nepatří. Jedná se totiž o luštěniny. Jsou relativně častým alergen, tak o jejich konzumaci neuvažujte, pokud vám jejich trávení činí potíže. Všichni ostatní si ale mohou pochutnat. Prospějí jim obsaženými sacharidy, tuky, bílkovinami, vitamíny, ale i vápníkem a hořčíkem. Uvádí se, že nám pomáhají zlepšit paměť, regulují hladinu cukru v krvi a snižují hladinu LDL cholesterolu.

Pistácie

Ve srovnání s ostatními druhy oříšků obsahují méně kalorií a velké množství vlákniny. Pokud bychom tedy měli některé z oříšků označit za „dietní“, pak tyto. Jejich konzumace napomáhá ke snížení krevního tlaku – předchází tím riziku kardiovaskulárních chorob.

Piniové ořechy

Jedná se o jedlá semena borovice. Nejsou u nás zřejmě stále tolik rozšířená, ale našemu zdraví mohou výrazně prospět. Pomohou se snižováním hladiny cholesterolu v krvi, chrání buňky před předčasným stárnutím, omezují chuť k jídlu.

Kešu ořechy

Z jejich nitra nám prospěje především železo. To lze doporučit zejména lidem s anémií. Podpoří totiž krvetvorbu. Dále je tu i zinek, mangan, vitamín B, kyselina listová a různé nenasycené mastné kyseliny.

Para ořechy

Pokud máte právě para ořechy rádi, své tělo pomocí nich chráníte před vznikem onemocnění srdce a cév. Oříšky účinně snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi. Jsou důležitým zdrojem selenu, který našemu tělu prospívá v mnoha ohledech. Posiluje náš imunitní systém, u mužů podporuje plodnost, má protizánětlivý účinek.

Zdroje:

  • Které druhy ořechů jsou nejlepší pro zdraví a které při hubnutí? Moje zdraví [online]. 2017 [cit. 16.6.2019]. Dostupné z: https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/ktere-druhy-orechu-jsou-nejlepsi-pro-zdravi-a-ktere-pri-hubnuti-3595.html
  • Lískové oříšky. Prameny zdraví [online]. 2009 [cit. 16.6.2019]. Dostupné z: https://www.magazinzdravi.cz/liskove-orisky

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jsou bio potraviny opravdu vždy zdravé? Pokud se začnete zajímat o zdravou stravu a začnete si více všímat toho, co jíte a co je obsahem vašeho jídelníčku, mnohdy dospějete k názoru, že jedinou možnou a zároveň i správnou cestou jsou biopotraviny. Ty jsou prezentovány jako to nejlepší pro naše zdraví a většina lidí se tohoto názoru slepě ...
Co byste měli vědět o zeleném ječmenu? Zelený ječmen je stále častěji se opakující pojem, který můžeme v současné době slýchat ze všech stran. Říká se, že pravidelná konzumace mladého ječmene má více než pozitivní dopad na naše zdraví. Odborníci se shodují na tom, že kdo se chce stravovat zdravě a celkově se zajímá o zdravý životní styl,...
Už jste někdy ochutnali mrazem sušené ovoce? Ovoce můžeme konzumovat čerstvé nebo třeba sušené. Jaké kvality a přednosti mají ale mrazem sušené plody a kdy je můžeme využít? Cílem této úpravy (odborně nazývané lyofilizace) je zachování látek, které se v ovoci běžně nachází, a zároveň zajištění vzhledu i charakteristického aroma. Průběh sušení...