Co je to pohanka a proč jí přijít na chuť

Pohanka bývá často opomíjenou plodinou, která pochází z Asie, odkud si postupně našla cestu do Severní Ameriky, Japonska i celé Evropy. Možná byste ji nenašli ani ve vašem jídelníčku, což je poměrně škoda. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl a záleží vám na tom, jak se stravujete, určitě by ve vaší stravě pohanka neměl chybět.

Pohanka představuje starou kulturní plodinu, která byla už kdysi dávno velmi oblíbená a často bývala součástí pokrmů. I v současné době se jedná o velice rozšířený trend, který si určitě zaslouží vaší pozornost. Pojďme si teď o pohance říci něco více a především si zmiňme důvody, pro které stojí za to jí přijít na chuť!

Historie pohanky

Pohanka je původem z jihovýchodní Asie. Do Evropy se podle všeho dostala ve 13. století díky tatarským bojovníkům, kteří pohanku převáželi s sebou v kožených měšcích. Název této plodiny vznikl právě díky těmto bojovníkům, kterým místní obyvatelé často přezdívali pohané – a odtud tedy název pohanka, který se používá i v dnešní době. Od 14. století už byla pohanka považována za tradiční pochutinu, která bývala pokrmem chudších vrstev.

Nutričně bohatá obilnina

Pohanka je velice oblíbenou součástí zdravého jídelníčku, protože je po nutriční stránce velmi bohatá. Není se tak čemu divit, že na ni sází nejen sportovci, ale i ti, kteří se snaží dodržovat zdravý životní styl.

Pohanka obsahuje:

  • rutin
  • vápník
  • hořčík
  • železo
  • draslík
  • bílkoviny
  • sacharidy
  • cholin
  • vitamín B1
  • vitamín E

Můžete si vybírat!

Patříte k lidem, kteří chtějí mít na výběr? Máte rádi, když můžete zkoušet stále něco nového? Objevovat nové pochutiny? V tom případě vám určitě udělá radost zjištění, že pohanka není jen jedna. Ve skutečnosti existuje až 15 druhů této obilniny. Rozhodně tak máte z čeho vybírat, můžete zkoušet různé druhy a uvidíte, který vám nejvíce zachutná.

Proč pohanku zařadit do jídelníčku?

A teď už se konečně dostává k tomu, proč by ani ve vašem jídelníčku neměla pohanka chybět. Připravili jsme si na vás celkem 4 důvody, které vás určitě přesvědčí!

Různorodé využití

Jako první důvod, který vás bezesporu naladí na vlnu této oblíbené obilniny, je její různorodé využití. V kuchyni ji totiž můžete připravit jak na sladko, tak i na slano, takže záleží na vás, v jaké podobě vám bude více chutnat. Z pohanky se dají připravit třeba palačinky – tak je zkuste!

Snížení cholesterolu

Máte problémy s vysokým cholesterolem v krvi, což byl jeden z důvodů, proč jste se rozhodli stravovat zdravě? V tom případě si pochutnejte na pohance, která díky obsahu kyseliny listové napomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi!

Odbourání tuků

V pořadí již třetím důvodem, proč dát pohance šanci, je odbourání tuků z těla. Možná to nevíte, ale pohanka obsahuje cholin a ten pomáhá při regeneraci jaterních buněk, zároveň ale pomáhá při zbavování se nadbytečného tuku v játrech.

Neobsahuje lepek

Na závěr ještě zmíníme skutečnost, že v pohance nenajdete žádnou stopu po lepku. Z toho plyne, že i pohanku mohou dopřávat jak ti, kteří se stravují zdravě, tak i pacienti s cukrovkou.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Zdravé potraviny pro dobrou náladu, aneb na čem si pochutnat, až vám bude ouvej! Každý z nás má občas nárok na špatnou náladu. Jsou to ty dny, kdy již od samého rána tušíte, že to zkrátka nebude ono. Budík zazvoní později, nestihnete autobus, vylijete si na čistou blůzu šálek s kávou, šéf si na vás zchladí žáhu - však to sami znáte. Takové dny prostě nestojí za nic. V takovýc...
Jaké potraviny si můžete dát při bezlepkové dietě? Pokud u vás nastane situace, že budete muset vy sami nebo někdo z vašich blízkých konzumovat jen stravu bez lepku, možná si nebudete zprvu jisti, jak má vlastně vhodný jídelníček vypadat. Co tedy můžete jíst nadále, co zcela vynechat a jaké nové potraviny třeba vyzkoušet? Celiakie se může rozvinout...
Druhy rýže – v čem se liší basmati od jasmínové? Možná se vám už stalo, že jste v obchodě stáli před regálem s různými druhy rýže a jen bezmocně tápali, podle jakého klíče si teda ten vhodný balíček máte vybrat. Rýže je velmi oblíbenou přílohou a není tedy na škodu vědět, jaký druh kdy nejlépe použít. Jedná se o třetí nejčastěji pěstovanou suro...