Méně obvyklé, ale velmi zdravé přílohy k jídlům

Možná si při snaze o zdravý jídelníček připadáte, že vlastně konzumujete stále ty samé přílohy, případně se je snažíte nahrazovat zeleninou. Nedopřejete si knedlíky, vyhýbáte se těstovinám. Co ale vyzkoušet zcela jiné možnosti, které si klidně můžete při dietě dopřát?

Kuskus

Někdy ho můžete vidět pod francouzským označením Couscous. Jedná se vlastně o druh těstovin, i když na nás tak na první pohled zřejmě působit nebude. Ideální je vybrat jeho celozrnnou variantu. Obsahuje vitamíny skupiny B a celou řadu minerálních látek.

Příprava je velmi snadná a rychlá. Stačí jeden díl kuskusu zalít dvěma díly vroucí vody, přiklopit a nechat několik minut nabobtnat. Můžete do něj vmíchat lžičku kvalitního oleje k dochucení. Kuskus se vám osvědčí jako součást salátů, ale klidně může být i přílohou k masu nebo zeleninové omáčce. Můžete jej zapéct nebo přidat do polévky. Milovníci sladkého mohou vyzkoušet variantu třeba s bílým jogurtem a ovocem.

Jáhly

Jedná se o proso, u něhož byla odstraněna vrchní slupka. V kuchyni se jáhly používají již po celá léta, lidé je vnímali jako součást tradičních pokrmů. Postupem času však došlo k jejich nahrazení – vesměs méně zdravými přílohami.

Při přípravě je nejprve spaříte horkou vodou, propláchnete a poté v čisté vodě uvaříte. Jsou hotové za zhruba 15 minut. Můžete z nich vytvořit všemožné zapečené variace, jáhlovou kaši, různé kuličky. Veškerá jídla vám dodají potřebnou vlákninu, draslík, hořčík a křemík.

Quinoa

Tato příloha má svůj původ v Jižní Americe. Běžně u nás na trhu můžete vybírat dokonce ze třech jejích variant – bílé, červené nebo černé. Pokud porovnáte všechny, zjistíte, že mají přece jen odlišnou chuť. Bílá je z nich nejjemnější, černá má chuť nejvýraznější.

Oceňovaný je především její obsah vlákniny, bílkovin a minerálů. Stejně jako třeba u kuskusu i její využití je opravdu pestré. Lze ji připravit naslano nebo nasladko, její chuť doplní maso i různé ovocné saláty.

Červená čočka

I v případě, že nejste milovníkem luštěnin, můžete nalézt cestu ke konzumaci červené čočky. Ze všech luštěnin je nejlépe stravitelná a můžete ji klidně servírovat i malým dětem. Nebude u nich vyvolávat potíže s nadýmáním.

Stačí ji chvilku povařit ve vodě a můžete ji podávat jako přílohu nebo základ polévky. Připravit z ní můžete ale i pomazánku nebo různé opékané placičky. Velmi se hodí do receptů indické kuchyně nebo tam, kde používáte třeba zázvor a kurkumu.

Pohanka

Opěvována bývá zejména pro svůj obsah rutinu. Ten má pozitivní vliv na stav našich cév a zdraví srdce. Zakoupit ji můžete jako celá zrna, lámanku nebo pohankovou mouku.

Velmi příjemně doplňuje chuť hub nebo masa. Můžete ji ale vyzkoušet i nasladko. Lze ji použít při pečení moučníků nebo při přípravě chutné kaše ke snídani. Během pečení jen berte ohled na to, že pohanka neobsahuje lepek. Pohanková mouka tedy zkazí jakoukoliv snahu o vykynutí těsta.

Bulgur

Na první dojem jej možná můžete zaměnit s kuskusem, po ochutnání se vám to už ale nestane. Je výraznější než kuskus, má specifickou chuť připomínající oříšky. Našemu tělu dodá bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny a celou řadu minerálů.

Při přípravě stačí bulgur pár minut povařit a poté jej nechat přiklopený dojít. Využití má v podstatě shodné jako třeba rýže, hodí se do polévek nebo jako součást sladkých pokrmů.

Až tedy budete příště pátrat po tom, kterou potravinou oživit váš jídelníček, klidně vyberte některou z méně známých příloh. Velkou výhodou je jejich rychlá příprava a opravdu všestranné možnosti využití. Kromě kuskusu jsou všechny výše uvedené navíc bezlepkové.

Přečtěte si také

Rakytník poslouží pro posílení imunity Znáte rakytník? Ne? Tak to byste určitě měli! Rakytník je dlouholetý keř, který si pro své nenáročné podmínky dokáže najít své čestné místečko úplně všude. Celým jménem rakytník řešetlákový poznáte podle výrazně oranžových bobulí, které mají lehce oválný tvar a jsou známé svým zdraví prospěšným obsa...
Čím nám prospěje červená řepa? V mnoha domácnostech se červená řepa netěší příliš velké oblibě a lidé často ani neví, jak tuto zeleninu v kuchyni využít. Naše tělo však dokáže podpořit v mnoha ohledech a můžete vyzkoušet konzumovat červenou řepu syrovou, vařenou, pečenou nebo sterilovanou. V některých oblastech světa se dokonce v...
Co nám dodají konopná semínka? Semínka pocházející z rostliny často označované jako „technické konopí“ zřejmě nepatří mezi ta nejznámější a často konzumovaná. Nenechte se však mýlit představou, že by semínka obsahovala omamné látky, což může člověka snadno při vyslechnutí slova „konopí“ napadnout. Za to obsahují prospěšné tuky, v...