Méně obvyklé, ale velmi zdravé přílohy k jídlům

Možná si při snaze o zdravý jídelníček připadáte, že vlastně konzumujete stále ty samé přílohy, případně se je snažíte nahrazovat zeleninou. Nedopřejete si knedlíky, vyhýbáte se těstovinám. Co ale vyzkoušet zcela jiné možnosti, které si klidně můžete při dietě dopřát?

Kuskus

Někdy ho můžete vidět pod francouzským označením Couscous. Jedná se vlastně o druh těstovin, i když na nás tak na první pohled zřejmě působit nebude. Ideální je vybrat jeho celozrnnou variantu. Obsahuje vitamíny skupiny B a celou řadu minerálních látek.

Příprava je velmi snadná a rychlá. Stačí jeden díl kuskusu zalít dvěma díly vroucí vody, přiklopit a nechat několik minut nabobtnat. Můžete do něj vmíchat lžičku kvalitního oleje k dochucení. Kuskus se vám osvědčí jako součást salátů, ale klidně může být i přílohou k masu nebo zeleninové omáčce. Můžete jej zapéct nebo přidat do polévky. Milovníci sladkého mohou vyzkoušet variantu třeba s bílým jogurtem a ovocem.

Jáhly

Jedná se o proso, u něhož byla odstraněna vrchní slupka. V kuchyni se jáhly používají již po celá léta, lidé je vnímali jako součást tradičních pokrmů. Postupem času však došlo k jejich nahrazení – vesměs méně zdravými přílohami.

Při přípravě je nejprve spaříte horkou vodou, propláchnete a poté v čisté vodě uvaříte. Jsou hotové za zhruba 15 minut. Můžete z nich vytvořit všemožné zapečené variace, jáhlovou kaši, různé kuličky. Veškerá jídla vám dodají potřebnou vlákninu, draslík, hořčík a křemík.

Quinoa

Tato příloha má svůj původ v Jižní Americe. Běžně u nás na trhu můžete vybírat dokonce ze třech jejích variant – bílé, červené nebo černé. Pokud porovnáte všechny, zjistíte, že mají přece jen odlišnou chuť. Bílá je z nich nejjemnější, černá má chuť nejvýraznější.

Oceňovaný je především její obsah vlákniny, bílkovin a minerálů. Stejně jako třeba u kuskusu i její využití je opravdu pestré. Lze ji připravit naslano nebo nasladko, její chuť doplní maso i různé ovocné saláty.

Červená čočka

I v případě, že nejste milovníkem luštěnin, můžete nalézt cestu ke konzumaci červené čočky. Ze všech luštěnin je nejlépe stravitelná a můžete ji klidně servírovat i malým dětem. Nebude u nich vyvolávat potíže s nadýmáním.

Stačí ji chvilku povařit ve vodě a můžete ji podávat jako přílohu nebo základ polévky. Připravit z ní můžete ale i pomazánku nebo různé opékané placičky. Velmi se hodí do receptů indické kuchyně nebo tam, kde používáte třeba zázvor a kurkumu.

Pohanka

Pohanka bývá opěvována zejména pro svůj obsah rutinu. Ten má pozitivní vliv na stav našich cév a zdraví srdce. Zakoupit ji můžete jako celá zrna, lámanku nebo pohankovou mouku.

Velmi příjemně doplňuje chuť hub nebo masa. Můžete ji ale vyzkoušet i nasladko. Lze ji použít při pečení moučníků nebo při přípravě chutné kaše ke snídani. Během pečení jen berte ohled na to, že pohanka neobsahuje lepek. Pohanková mouka tedy zkazí jakoukoliv snahu o vykynutí těsta.

Bulgur

Na první dojem jej možná můžete zaměnit s kuskusem, po ochutnání se vám to už ale nestane. Je výraznější než kuskus, má specifickou chuť připomínající oříšky. Našemu tělu dodá bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny a celou řadu minerálů.

Při přípravě stačí bulgur pár minut povařit a poté jej nechat přiklopený dojít. Využití má v podstatě shodné jako třeba rýže, hodí se do polévek nebo jako součást sladkých pokrmů.

Až tedy budete příště pátrat po tom, kterou potravinou oživit váš jídelníček, klidně vyberte některou z méně známých příloh. Velkou výhodou je jejich rychlá příprava a opravdu všestranné možnosti využití. Kromě kuskusu jsou všechny výše uvedené navíc bezlepkové.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Pochutnejte si na pomelu. Je to výborný zdroj vitamínů Zvlášť na podzim bývá pomelo u nás velmi oblíbenou pochoutkou. Má charakteristickou vůni, jeho chuť sice nemusí oslovit každého, ale naše zdraví ho jistě ocení. Pomelo můžeme charakterizovat jako křížence pomeranče a grepu. Tento druh citrusu pochází z Asie a třeba Číňani ho chápou jako symbol štěst...
Je čokoláda při zdravém stravování opravdu tabu? Zdravá strava a čokoláda nejde většině lidí vůbec dohromady. Pokud se totiž začneme zajímat o zdravý životní styl, je právě čokoláda jednou z pochutin, které se musíme vzdát. Nebo nemusíme…?! Možná si i vy pohráváte s otázkou, zda se čokolády skutečně musíte zříct, chcete-li se stravovat podle zásad...
Přírodní urychlovače metabolismu: zázvor, skořice i chilli Rychlost metabolismu v těle je u každého z nás jiná. Mají na ni vliv genetické dispozice, životní styl, skladba stravy, tělesné aktivity i psychická kondice. Někomu funguje metabolismus velmi rychle a spalování tuků v těle je bezproblémové. Takový člověk může sníst takřka cokoli a stejně to na jeho ...