Potraviny, které prospívají našemu srdci

Onemocnění srdce a cév jsou dnes velmi častým problémem. Faktem však je, že valné většině z nich se dá zabránit zdravým životním stylem a dlouhodobou podporou vlastního zdraví. Jedním ze způsobů, jak ovlivnit svůj stav, je samozřejmě strava. Je důležité, jak vypadá váš jídelníček, a zda je v něm zastoupeno vše, co vaše tělo potřebuje. Existují potraviny, které vašemu srdci a cévám vyloženě prospějí.

Kardiovaskulární onemocnění mohou mít velmi neblahé následky. Infarkt nás ohrozí na životě, po prodělané mozkové mrtvici můžeme být omezeni v pohybu, může být zdeformována naše řeč nebo poškozeno myšlení. Je tedy dobré zaměřit se na to, čím mohu prospět svému srdci. Mezi klasická doporučení samozřejmě patří nekouřit, zdravě se stravovat a pravidelně sportovat.

Jaké potraviny jsou našemu srdci přínosné?

Vodní meloun

Látky obsažené v melounu působí protizánětlivě, pomáhají udržet dobrou průchodnost cév, snižují krevní tlak a regulují srdeční tep. Je zde obsažen antioxidant lykopen, který v těle likviduje škodlivé volné radikály.

Lesní plody

Borůvky, maliny, brusinky nebo ostružiny bývají často řazeny mezi superpotraviny. Mají vysoký obsah protizánětlivých látek, vitamínu C a vlákniny.

Ořechy

Velkým přínosem konzumace ořechů je zásobení těla zdraví prospěšnými tuky. Dochází pak ke snižování hladiny „zlého“ (LDL) cholesterolu a naopak přibývání „hodného“ (HDL) cholesterolu v krvi. Není natolik důležité, které ořechy zvolíte. Pochutnat si můžete na kešu, vlašských ořechách, pistáciích nebo arašídech.

Luštěniny

Při jejich konzumaci si dodáte vlákninu a omega-3-mastné kyseliny. Do jídelníčku můžete zařadit čočku (klidně vyzkoušejte i červenou), fazole, hrách nebo třeba cizrnu.

Hroznové víno

Lahodné bobule hroznového vína obsahují látku zvanou resveratrol. Jedná se o přírodní antioxidant, který brání shlukování krevních destiček a zajišťuje průchodnost cév.

Jablka

Při pravidelné konzumaci jablek posílíte svůj imunitní systém, ale také podpoříte činnost srdce a celého krevního oběhu. Našemu tělu dodá vitamín C a vlákninu. Protizánětlivé látky pomohou v boji s mnoha nemocemi.

Ovesné vločky

Hodí se zejména ke snídani, ale klidně si je dopřejte kdykoliv v průběhu dne. Obsahují kyselinu linolovou a olejovou, které podpoří správnou činnost srdečného svalu.

Olivový olej

Kvalitní panenský olivový olej využijete zejména ve studené kuchyni. Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, preventivně působí proti vysokému krevnímu tlaku.

Mořské ryby

Losos nebo tuňák nám dopřejí zejména omega-3-mastné kyseliny. Při jejich pravidelné konzumaci dochází ke snížení rizika vzniku srdečních arytmií. Obsahují i protizánětlivé látky. V našem jídelníčku by měly figurovat každý týden.

Není samozřejmě na místě tvrdit, že pokud si dáte jednou týdně ryby, infarkt vám určitě nehrozí. Je zapotřebí ohlídat si celkový životní styl a navíc své srdce podpořit konzumací vhodných potravin. Zkuste tedy překonat některé ze svých zlozvyků a místo večerní porce sladkostí si dopřejte třeba borůvky nebo oříšky.

Přečtěte si také

Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...
Využijte na podzim jedlé kaštany pro své zdraví Jedlé kaštany můžete ocenit s právě se blížícím podzimem. Mohou se stát milým zpestřením jídelníčku, ale zároveň i velmi zdravou pochoutkou. Znali je již staří Řekové a Římané. Kdysi byly tak ceněné, že byly využívány jako platidlo. Tyto plody musí pocházet z kaštanovníku jedlého. Rozhodně si je ne...
Banánová mouka a její přínosy pro naše zdraví Ano, i mouka vyrobená z banánů existuje. Obvykle je tedy řeč o namletých usušených zeleninových banánech neboli plantainech. Mouku z nich můžete využít do sladkých i slaných jídel. Můžete s ní nahradit část běžné pšeničné mouky nebo v ní třeba obalit maso. Výhodou je, že vás dokáže na dlouhou dobu z...