Využijte na podzim jedlé kaštany pro své zdraví

Jedlé kaštany můžete ocenit s právě se blížícím podzimem. Mohou se stát milým zpestřením jídelníčku, ale zároveň i velmi zdravou pochoutkou. Znali je již staří Řekové a Římané. Kdysi byly tak ceněné, že byly využívány jako platidlo. Tyto plody musí pocházet z kaštanovníku jedlého. Rozhodně si je nepleťte s kaštany, které u nás běžně sbíráte s dětmi a pak z nich vytváříte zvířátka nebo panáčky.

Jedlé kaštany se mohou pyšnit vysokým obsahem vitamínů – zejména B, C a E. Dále jsou v nich ukryté mnohé minerály, např. železo, zinek, vápník, draslík a hořčík. Nalezneme zde též antioxidanty. Velmi vhodné jsou jedlé kaštany při hubnutí. Podporují dobré trávení, zásobí naše tělo potřebnými látkami a zároveň nemají tak vysoký energetický obsah.

Co nám jedlé kaštany přinesou?

Díky tomu, že kaštany obsahují mnoho cenných látek, mohou naše zdraví podpořit rovnou na více frontách. Obsažené antioxidanty zabraňují předčasnému stárnutí buněk tím, že v těle likvidují škodlivé volné radikály. Pozitivně působí na trávení, celkově urychlují metabolismus, čistí tlusté střevo a podporují osídlení zdraví prospěšnou střevní mikroflórou. Jsou vhodné i pro diabetiky.

Konzumace jedlých kaštanů přispívá ke snížení hladiny krevního cukru i cholesterolu. Podílí se na prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Podporuje dobré fungování imunitního systému. Zároveň blahodárně ovlivňuje naši psychiku, tlumí úzkost a odhání depresivní myšlenky.

Jak si jedlé kaštany upéct?

Jako oblíbená pochoutka jsou vnímány zejména pečené kaštany. Nejprve je nutné je na několik hodin namočit. Po osušení nezapomeňte slupku naříznout nožem do tvaru kříže. Pak je jen vložte do trouby na pečící papír, trochu pokropte vodou. Pečte asi 20 minut při teplotě 180°C. Hotové kaštany by měly být uvnitř měkké.  Kaštany se ale mohou i vařit nebo je lze využít při přípravě různých dezertů.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Chmel se zdaleka nehodí jen do piva. Využijte ho jinak! Když zmíníme chmel, zřejmě vás na prvním místě napadne jeho využití v pivovarnictví. Zdaleka to však není jediné uplatnění. Celým názvem se jedná o chmel otáčivý, který můžete zřejmě nejčastěji vidět na rozsáhlých chmelnicích, jak se pne po dřevěných sloupech. Lodyha rostliny může dosahovat délky...
Zázvor je velmi blahodárná a účinná rostlina V mnoha domácnostech se doslova zabydluje a jeho používání začíná patřit především k zimnímu období. Pomáhá a léčí mnoho neduhů a onemocnění, čímž je jeho využití velmi široké. Opominout nemůžeme ani jeho velmi zajímavou chuť, díky čemuž je hojně využívaný i v kuchyni. Co je zázvor? Zázvor je štíh...
Mýty o banánech: Hodí se do zdravého jídelníčku? Banány pro svůj obsah i zajímavou chuť jednoznačně patří mezi jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce vůbec. Ale patří skutečně do zdravého jídelníčku? Mnoho lidí má totiž v hlavě zafixovaný předsudek, že banány a zdravá strava - potažmo hubnutí - nejdou vůbec dohromady. Proto se tomuto žlutému ovoci č...