Kakao má pozitivní účinky prospívající našemu zdraví

Když je řeč o kakau, každému se jistě v této souvislosti hned vybaví čokoláda. Tato sladká pochoutka patří mezi hojně diskutované a můžete zaslechnout přesvědčení o tom, jak je lepší si ji odpustit, na straně druhé i tvrzení, jak nám při péči o zdraví pomůže. Bezesporu však má kakao pozitivní vliv na naše zdraví. Problematické ale může být vybrat vhodné produkty, které nám opravdu zdraví vylepší, a nedodávají do našeho těla jen velké množství cukru a dalších nepotřebných látek.

Výchozí látkou jsou kakaové boby, které se dále upravují. Dnes se řadí mezi tzv. superpotraviny. Byly velmi ceněné již před dávnými léty, což dokládá i skutečnost, že Mayové je používali jako platidlo. Při úpravě nejprve projdou fermentací a pak je čeká pražení. Po semletí a lisování vznikne kakaové máslo a sušina, které dohromady vytvoří základ čokolády.

Vyzkoušejte kakaové boby

Jedním z doporučení je konzumovat co nejméně upravené kakaové boby. Můžete je zakoupit samotné a chroupat jen tak. Hodí se i jako přídavek do kaší nebo jogurtu. Jejich chuť však musíte vyzkoušet, je velmi specifická a nemusí vás hned oslnit. Kakao lze zakoupit v raw kvalitě. I čokoládu můžete sehnat takovou, která vznikla co nejšetrnějšími úpravami kakaových bobů. Čím zdravější variantu vyberete, tím lépe.

Dodání mnoha důležitých látek

Dnes již není pochyb o tom, že kakao našemu zdraví vyloženě prospívá. Obsahuje vápník, hořčík, železo, draslík a další látky. Jsou v něm obsažené vitamíny a je důležitým zdrojem organické síry. Najdeme tu antioxidanty, které zpomalují stárnutí, ničí v těle škodlivé volné radikály. Prospívají nám i flavanoly.

Blahodárné účinky

Obsažené železo podpoří správnou krvetvorbu. Kakao funguje jako prevence před onemocněním srdce a cév. Flavanoly přispívají k poklesu krevního tlaku. Konzumace kakaa podporuje schopnost soustředění, zvyšuje psychickou odolnost. Je už známým faktem, že dokáže pozitivně ovlivnit naši náladu.

Významně zlepšuje schopnost regenerace těla. Dokonce je kakao přínosné při nachlazení, efektivně si dokáže poradit při léčbě kašle. Působí protizánětlivě. Některé studie dokládají jeho účinky při léčbě migrény. Kakao však nemusíte využít jen vnitřně. Má bezvadné účinky i na stav pokožky. Můžete ho vmíchat do peelingu nebo pleťové masky.

Přečtěte si také

Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...
Jedl ho i Pepek Námořník: špenát není jen pro svaly, ale i pro zdraví! Určitě si vybavíte legendárního Pepka Námořníka, pro kterého byla typická nejen kouřící dýmka v ústech, ale i plechovka špenátu v ruce. A právě o špenátu, na který Pepek nikdy nedal dopustit, bude náš dnešní článek. Zelená barva a zkřivené obličeje dětí ve školkách - to jsou dvě věci, které si mo...
Zdravé potraviny za hubičku: prospívají zdraví a skoro nic nestojí Chcete se začít stravovat zdravě? Chcete zhubnout nebo si svou ideální váhu udržet? Pak vás možná stejně jako spoustu dalších lidí od zdravého stravování odrazuje vidina vyšší finanční investice. Většina lidí má v sobě zakořeněnou představu, že kdo chce jíst zdravě, musí se připravit na to, že ho po...