Potraviny pomáhající zpomalit stárnutí

Strava a rychlost stárnutí našeho těla spolu neodmyslitelně souvisí. Jistě se na stavu vašeho celkového zdraví odrazí skutečnost, že tělo zásobíte dostatečně vitamíny a prospěšnými látkami. Pokud mu naopak nebudete dodávat vše potřebné, bude se zanášet škodlivinami a stárnutí bude postupovat rychleji. Podepíše se to na celkové odolnosti, nemocnosti, ale také na stavu vlasů a pleti. Které potraviny mohou přispět k udržení mladistvého vzhledu i dobrého zdraví?

Ve zpomalení stárnutí hraje nemalou úlohu vitamín C. Je zodpovědný za regenerační schopnosti, detoxikaci těla i obranu proti infekcím. Dává podnět k zahájení mnoha procesů v těle, které se stárnutím úspěšně bojují. V potravinách sehrávají velkou úlohu také antioxidanty, které dokážou chránit buňky před poškozením a likvidují volné radikály. Níže uvedené látky vám mohou v tomto ohledu pomoci i díky dalším obsaženým látkám.

Konopný olej

Pyšní se zejména obsahem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Pokud jej budete pravidelně přidávat do jídla, může u vás zpomalit stárnutí, podpoří regeneraci i očistu těla. Zároveň příznivě ovlivní trávení a metabolismus bude fungovat lépe.

Rajčata

Prospějí vám zejména vysokým obsahem lykopenu, který udrží pleť pružnou a pevnou. Díky němu u sebe zaregistrujete menší počet vrásek a pleť by měla být odolnější proti poškození sluncem. Dále snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění i cévních mozkových příhod.

Brokolice

Nejen, že pomůže s bojem proti stárnutí, ale zároveň se ukazuje, že je ideální prevencí rakovinného bujení. S její pomocí posílíte vaši obranyschopnost, nastartujete správný metabolismus. Stojí za udržením optimálního stavu střevní mikroflóry. Podporuje zdraví srdce a cév, snižuje krevní tlak.

Mořské ryby

Přínosné jsou nám v tomto ohledu zejména tzv. tučné ryby (tuňák, losos, makrela, sardinky, sledi).Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které si naše tělo samo nedovede vyrobit.Mají protizánětlivé účinky, podpoří zdraví srdce i cév a chrání je před vznikem mnoha nepříjemných onemocnění. Zlepšují stav pokožky i vlasů.Mají příznivý vliv i na naši paměť, podporují dobrou náladu.

Kakao

Ano, klidně si dopřejte čokoládu. Jen vyberte takovou, ve které je vysoké procentuální zastoupení kakaa (ideálně více než 60%). Obsažené antioxidanty zabraňují buněčnému stárnutí. Po konzumaci kakaa je do těla vyplaven hormon štěstí, který nás nabudí a přispěje ke snížení únavy. Díky hořké čokoládě přispějete ke snížení krevního tlaku a zlepší se elasticita cév. Kvalitní čokoláda obsahuje i flavanoly, které podporují zdraví pokožky. Zejména ji ochraňují před negativním vlivem slunečního záření.

Dýňová semínka

Prospějí nám polynenasycené mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny a zinek. Obsažené látky mají antioxidační působení. Podporují dobrou regeneraci našeho těla, rychleji se hojí drobná poranění, pokožka získává na kvalitě a dochází k odstranění potíží se spánkem.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Objevte kouzlo rostlinného mléka Stále více lidí se začíná zajímat o rostlinná mléka. Někoho k této alternativě dovede intolerance laktózy (alergie na laktózu), jiného zase pochybnosti o kvalitě klasického kravského mléka - zkrátka může být nespočet důvodů, pro které se spousta lidí zajímá o druhy rostlinných mlék, jejich chutě, vů...
Kešu oříšky nejen skvěle chutnají, ale mají pozitivní vliv na naše zdraví Zatímco někdo nedokáže kešu oříškům přijít na chuť, jiný si bez nich neumí představit večerní sledování televize. Možná i vy patříte k milovníkům kešu oříšků, na které nedáte dopustit a které byste konzumovali klidně v neomezeném množství - pokud by samozřejmě nebyly tak tučné. Je pravda, že kešu...
Včely mohou napomoci ke zlepšení zdraví Včely obvykle vnímáme spíše v momentech, kdy nás obtěžují, avšak zkusme se na ně podívat jiným úhlem pohledu. Opylují většinu hospodářských rostlin, a tím zvyšují výnosy různých plodin. I na naše zdraví však mají nedocenitelné účinky, s pomocí jejich produktů je možné zlepšit průběh mnoha nemocí a s...