Potraviny pomáhající zpomalit stárnutí

Strava a rychlost stárnutí našeho těla spolu neodmyslitelně souvisí. Jistě se na stavu vašeho celkového zdraví odrazí skutečnost, že tělo zásobíte dostatečně vitamíny a prospěšnými látkami. Pokud mu naopak nebudete dodávat vše potřebné, bude se zanášet škodlivinami a stárnutí bude postupovat rychleji. Podepíše se to na celkové odolnosti, nemocnosti, ale také na stavu vlasů a pleti. Které potraviny mohou přispět k udržení mladistvého vzhledu i dobrého zdraví?

Ve zpomalení stárnutí hraje nemalou úlohu vitamín C. Je zodpovědný za regenerační schopnosti, detoxikaci těla i obranu proti infekcím. Dává podnět k zahájení mnoha procesů v těle, které se stárnutím úspěšně bojují. V potravinách sehrávají velkou úlohu také antioxidanty, které dokážou chránit buňky před poškozením a likvidují volné radikály. Níže uvedené látky vám mohou v tomto ohledu pomoci i díky dalším obsaženým látkám.

Konopný olej

Pyšní se zejména obsahem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Pokud jej budete pravidelně přidávat do jídla, může u vás zpomalit stárnutí, podpoří regeneraci i očistu těla. Zároveň příznivě ovlivní trávení a metabolismus bude fungovat lépe.

Rajčata

Prospějí vám zejména vysokým obsahem lykopenu, který udrží pleť pružnou a pevnou. Díky němu u sebe zaregistrujete menší počet vrásek a pleť by měla být odolnější proti poškození sluncem. Dále snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění i cévních mozkových příhod.

Brokolice

Nejen, že pomůže s bojem proti stárnutí, ale zároveň se ukazuje, že je ideální prevencí rakovinného bujení. S její pomocí posílíte vaši obranyschopnost, nastartujete správný metabolismus. Stojí za udržením optimálního stavu střevní mikroflóry. Podporuje zdraví srdce a cév, snižuje krevní tlak.

Mořské ryby

Přínosné jsou nám v tomto ohledu zejména tzv. tučné ryby (tuňák, losos, makrela, sardinky, sledi).Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které si naše tělo samo nedovede vyrobit.Mají protizánětlivé účinky, podpoří zdraví srdce i cév a chrání je před vznikem mnoha nepříjemných onemocnění. Zlepšují stav pokožky i vlasů.Mají příznivý vliv i na naši paměť, podporují dobrou náladu.

Kakao

Ano, klidně si dopřejte čokoládu. Jen vyberte takovou, ve které je vysoké procentuální zastoupení kakaa (ideálně více než 60%). Obsažené antioxidanty zabraňují buněčnému stárnutí. Po konzumaci kakaa je do těla vyplaven hormon štěstí, který nás nabudí a přispěje ke snížení únavy. Díky hořké čokoládě přispějete ke snížení krevního tlaku a zlepší se elasticita cév. Kvalitní čokoláda obsahuje i flavanoly, které podporují zdraví pokožky. Zejména ji ochraňují před negativním vlivem slunečního záření.

Dýňová semínka

Prospějí nám polynenasycené mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny a zinek. Obsažené látky mají antioxidační působení. Podporují dobrou regeneraci našeho těla, rychleji se hojí drobná poranění, pokožka získává na kvalitě a dochází k odstranění potíží se spánkem.

Přečtěte si také

Co je to syrovátka a k čemu vlastně slouží? Syrovátka je pojem, o který se v posledních pár letech začíná zajímat stále více lidí. Zatímco někteří nemají sebemenší tušení o definici syrovátky, pro jiné je tzv. mléčné sérum každodenním chlebem. Možná i vy chcete o tomto produktu, který vzniká po sražení mléka, vědět něco více. Především vás za...
Slunečnicová semínka nám dodají prospěšné tuky Jakákoliv semínka vám mohou výborně pomoci zahnat nejrůznější nezdravé chutě. Nyní se zaměříme konkrétně na semínka slunečnice. Hodí se na zobání v průběhu nějaké činnosti nebo při odpočinku. Přidat je ale můžete i do jiných jídel nebo je využít při péči o pleť obličeje. Co v sobě skrývají? Sluneč...
V zimě vsaďte na potraviny, které zahřejí Sami na sobě můžete snadno pozorovat, že po určitých potravinách je vám tepleji, zatímco po jiných přesně naopak. Východní medicína jasně rozlišuje potraviny s ochlazujícím efektem, zahřívací a neutrální. V zimě bychom tedy měli dát přednost zahřívacím potravinám, které nabudí naši vnitřní energii a...