Čím vaše zdraví obohatí houba reishi?

Houby patří již od pradávna mezi významné hráče na poli přírodního léčitelství. Obsahují látky, které našemu tělu vyloženě prospívají. Reishi se užívala k léčbě nespavosti a astmatu už ve starověké Číně a ne nadarmo měla označení „houba věčného mládí“.

Samé cenné látky

Jen málokdo by pro reishi běžně užíval její český název – lesklokorka lesklá. Její klobouk má ledvinovitý tvar a (jak již název napovídá) je lesklý. Houba roste na kořenech, pařezech nebo kmenech. Pokud byste ji sebrali a chtěli jen tak sníst, nijak byste si nepochutnali – má totiž výrazně hořkou chuť. Extrakt z ní je pro nás však vyloženě blahodárný.

Pokud chceme získat ty nejúčinnější látky, je důležité, aby byla zpracována mladá a čerstvá houba. Našemu tělu prospějí obsažené vitamíny, minerály, stopové prvky, fytosteroly a antioxidanty. Kromě jiného v reishi najdeme hořčík, vápník a draslík. Náš imunitní systém nakopnou k činnosti polysacharidy betaglukany. V houbě jsou i látky s protizánětlivými účinky.

Přínos nejen pro imunitní systém

Asi nejznámější je využití houby pro posílení imunitního systému. Hodí se zejména v době, kdy je větší riziko nachlazení nebo cítíte, že je vaše tělo oslabeno. Lze ji využít jako účinnou prevenci před bakteriálními i virovými chorobami.

Je vynikajícím spolupracovníkem při detoxikaci těla. Podpoří vylučování nahromaděných škodlivin, antioxidanty zničí nebezpečné kyslíkové radikály a je posílena funkce jater. Houba obsahuje vlákninu, příznivě tedy působí na stav trávicího systému. Je vhodnou prevencí vzniku žaludečních vředů.

Některé výzkumy prokazují pozitivní přínos konzumace houby při prevenci a léčbě rakoviny. Během náročné léčby podpoří celkovou regeneraci a stimuluje chuť k jídlu. Zmenšuje riziko vzniku metastáz.

Jen ojediněle může tělo na konzumaci reishi zareagovat vyrážkou, bolestí žaludku nebo zvýšenou teplotou. Stav by se ale měl během pár dní upravit. Houbu můžete užívat v doplňcích stravy, na trhu je jich k dostání velmi široké spektrum.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte bylinky pro urychlení trávení Právě přes svátky je zvýšené riziko, že člověk neudrží veškeré své chutě na uzdě a podlehne pestré nabídce cukroví, dalších sladkých i slaných pochoutek. Může se stát, že pak budete mít rozhozený žaludek a budete potřebovat dát trávení opět do pořádku. Můžete k tomu využít kouzelnou moc bylinek a vy...
Poznejte zdravotní přínosy šípkového čaje Usušené šípky můžete klidně využívat v průběhu celého roku. Našemu tělu dodají nejen vitamín C, ale i mnoho dalších látek. Mohou zmírnit únavu a zároveň podpořit naše trávení. Navíc šípkový čaj má velmi specifickou chuť, která někdy bývá připodobňována k brusinkám. Dopřejte si ho horký nebo i ledově...
Při nachlazení pomůže rýmovník i angínovník Rostliny, o kterých bude dnešní článek, mají tak jasný název, že je hned zřejmé, k čemu se hodí je použít. Není nijak náročné vypěstovat si je doma, a pokud se vás nachlazení a bolesti v krku týkají často, jistě vám přijdou vhod. Stačí je využít v pravou chvíli tak, aby podpořily vaše zdraví. Rýmov...