Tofu jako náhrada masa a zdroj bílkovin

Při vyslovení „tofu“ si možná plno lidí představí jen bílou kostku čehosi, dle odpůrců zcela bez chuti. Tofu si však na našem trhu nachází své místo. Je ryze rostlinného původu, ale přitom našemu tělu dodá pořádnou porci bílkovin. Nachází oblibu nejen u lidí, kteří chtějí ze svého jídelníčku živočišné produkty zcela vynechat.

Zpracování sójových bobů

Jedná se v podstatě o sýr vyrobený ze sójového mléka. Základní surovina, tedy sójové boby, patřily v Číně k posvátným plodinám ještě dávno před naším letopočtem. Do Evropy sója doputovala v průběhu 16. století.

Sójové boby se nejprve nechají nabobtnat ve vodě. Spolu s vodou se pak rozmixují na kaši, která se vaří, aby mohlo dojít k oddělení mléka a pevné části. Po sražení mléka vzniká právě tofu. Velmi důležitá je tu kvalita výchozích surovin – jedině z nich může vzniknout kvalitní a chutné tofu.

Nejen potřebné bílkoviny

Tofu nám zajistí zejména pořádnou dávku bílkovin, které jsou pro nás velmi dobře stravitelné. Často se chápe jako náhražka masa. Na rozdíl od něj tu ale nejsou obsažené nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Ve srovnání s vejci zde zase nenajdeme sirné aminokyseliny. Tofu nám dodá nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vápník, železo, hořčík a fytoestrogeny.

Snadná příprava

Tofu můžeme zakoupit v mnoha odlišných příchutích. V obchodě bývají k dostání verze neochucené, uzené, česnekové, různě kořeněné, s řasou a bylinkové. Ochucené tofu má více kalorií než to přírodní, ale stále je pro naše stravování ideální – i pokud chceme hubnout. Pokud si chcete dochutit to přírodní, lze ho naložit do doma připravené marinády. Tofu si k jídlu připravíte během chvilky, můžete ho naložit, péct, grilovat nebo třeba udit. Z tofu je možné zakoupit si třeba pomazánky nebo párky. Podíl tofu je v nich samozřejmě menší.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak na zdravé mlsání? Proč nás vlastně honí mlsná Může se vám to stát kdykoliv v průběhu dne. Jste chvilku v klidu a začne vás něco urputně vybízet, že zrovna teď nutně potřebujete sníst třeba kus čokolády nebo naopak hrstičku solených arašídů. Dají se chutě kočírovat zdravým mlsáním, a proč se u nás vlastně takovéto touhy objevují? Proč nás „honí...
Začínající podzim je ideální na regeneraci těla po létě Přestože léto bývá ve znamení rodinných dovolených, odpočinku a relaxace, ve výsledku můžete po jeho skončení mít pocit, že potřebujete nějak probudit své tělo a dodat si pořádnou dávku energie. Můžete si dopřát některý z námi nabízených tipů. Je však na vašem vlastním posouzení, co konkrétně potřeb...
Éčka, která by vás měla odradit od konzumace výrobku Do potravin je přidáváno mnoho dalších látek ve snaze udělat je pro zákazníky co nejlákavějšími. Mnohdy to však může být na úkor našeho zdraví. Mezinárodní kód těchto látek má tvar E a za ním nějaké číslo – proto se o nich hovoří jako o éčkách. Můžeme zaslechnout i označení aditiva neboli přídatné l...