Tofu jako náhrada masa a zdroj bílkovin

Při vyslovení „tofu“ si možná plno lidí představí jen bílou kostku čehosi, dle odpůrců zcela bez chuti. Tofu si však na našem trhu nachází své místo. Je ryze rostlinného původu, ale přitom našemu tělu dodá pořádnou porci bílkovin. Nachází oblibu nejen u lidí, kteří chtějí ze svého jídelníčku živočišné produkty zcela vynechat.

Zpracování sójových bobů

Jedná se v podstatě o sýr vyrobený ze sójového mléka. Základní surovina, tedy sójové boby, patřily v Číně k posvátným plodinám ještě dávno před naším letopočtem. Do Evropy sója doputovala v průběhu 16. století.

Sójové boby se nejprve nechají nabobtnat ve vodě. Spolu s vodou se pak rozmixují na kaši, která se vaří, aby mohlo dojít k oddělení mléka a pevné části. Po sražení mléka vzniká právě tofu. Velmi důležitá je tu kvalita výchozích surovin – jedině z nich může vzniknout kvalitní a chutné tofu.

Nejen potřebné bílkoviny

Tofu nám zajistí zejména pořádnou dávku bílkovin, které jsou pro nás velmi dobře stravitelné. Často se chápe jako náhražka masa. Na rozdíl od něj tu ale nejsou obsažené nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Ve srovnání s vejci zde zase nenajdeme sirné aminokyseliny. Tofu nám dodá nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vápník, železo, hořčík a fytoestrogeny.

Snadná příprava

Tofu můžeme zakoupit v mnoha odlišných příchutích. V obchodě bývají k dostání verze neochucené, uzené, česnekové, různě kořeněné, s řasou a bylinkové. Ochucené tofu má více kalorií než to přírodní, ale stále je pro naše stravování ideální – i pokud chceme hubnout. Pokud si chcete dochutit to přírodní, lze ho naložit do doma připravené marinády. Tofu si k jídlu připravíte během chvilky, můžete ho naložit, péct, grilovat nebo třeba udit. Z tofu je možné zakoupit si třeba pomazánky nebo párky. Podíl tofu je v nich samozřejmě menší.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak na dovolené nepřibrat a zachovat si svoji vydřenou postavu? Období dovolených je tady. Pro někoho dlouho očekávaná odměna za celoroční práci, pro jiné stresující okamžik spojený s nutností odhodit svrchní vrstvy oblečení, nedejbože svléknout se do plavek. Právě hubnutí do plavek patří k jednomu z nejčastějších důvodů, proč mnozí začínají s dietou. Již od nov...
Připravte si doma sushi, je to jednoduché a zdravé Sushi je tradičním japonským pokrmem, ale stále víc si nachází cestu i na náš jídelní stůl. Někdy je zcela zbytečně vnímáno jako jídlo, které nutně obsahuje syrové ryby a mnoho lidí se právě nad tím ušklíbne. Základem je však dobře připravená rýže doplněná třeba zeleninou a velmi chutně okořeněná. ...
Jak ovlivní pálivá jídla naše zdraví? Jeden ostrá jídla zbožňuje, druhý už při prvním soustu nechápe, jak to někdo vůbec může sníst. Jen stěží lze někoho přesvědčovat ke konzumaci pálivých pokrmů - ať by byly sebezdravější, ale když už si je čas od času dopřejete, může vás potěšit, že vaše zdraví to jedině podpoří. Některé národy kon...