Jak svému tělu dopřát dostatek vlákniny?

O vláknině se hovoří poměrně často. I když je to v podstatě nestravitelná složka potravy, pro naše tělo má blahodárný přínos. Prospívá mu hned v několika ohledech. Zajistí pocit sytosti, dobré trávení a je prevencí mnoha onemocnění. Jak se můžete postarat o to, abyste jí měli každý den dostatek?

Efektivní pomocník pro naše trávení

Můžeme odlišit vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná snadno nabobtná, nerozpustná je nestravitelná, ale zajistí pocit sytosti. Rozpustná vláknina snižuje vstřebávání glukózy, zmenšuje rychlost vzestupu hladiny cukru v krvi.

Vláknina po nabobtnání udržuje vláčný celý obsah střev, což usnadňuje vyprazdňování. Aby ale mohla vláknina splnit svou důležitou úlohu, je zapotřebí, abyste společně s ní přijímali adekvátní množství tekutin. Pokud by byl pitný režim nedostačující, vláknina by mohla v těle působit zcela opačně. Akorát by u vás tedy zvyšovala tendenci k zácpě a potížím s trávením.

Pomáhá při hubnutí. Snižuje riziko rakoviny střeva. Ve střevě funguje jako přirozený kartáč – naváže na sebe různé nežádoucí složky z potravy a pomůže s jejich vyloučením. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je vhodnou prevencí žlučových kamenů.

Dopřejte si zeleninu i semínka

Ideální je hlídat si příjem vlákniny v rozmezí 20 až 35 gramů denně. Pokud nejste běžně zvyklí konzumovat potraviny s vlákninou, zařazujte je do jídelníčku postupně. Nejvíce je vláknina zastoupena v obilovinách, ovoci, zelenině a luštěninách. Vlákninou nás zásobí celozrnné pečivo, žitný chléb nebo ovesné vločky. Nerozpustná vláknina se nachází zejména v kořenové zelenině.

Velmi pomáhá, pokud se zaměříte alespoň na to, abyste ve stravě upřednostňovali potraviny rostlinného původu před těmi živočišnými. Luštěniny si dopřejte aspoň jednou týdně. Z příloh dejte přednost celozrnným těstovinám, bulguru, kuskusu nebo pohance. K zahnání různých chutí poslouží ořechy nebo semínka.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Hlavní rozdíly mezi probiotiky a prebiotiky Není divu, že tyhle dva pojmy se často pletou. Úzce spolu souvisí, a pokud do života zařadíme jen jedno z nich, trochu to ztrácí smysl. Pojďte se tedy blíže podívat, o co se konkrétně jedná. Bakterie ve střevech Slovo probiotika pochází z částí pro (příznivý) a bios (život). Jedná se o zdraví pros...
Zajímavosti o stravování na Novém Zélandu. Jí se tam zdravěji než u nás? Nový Zéland a Českou republiku dělí 18 tisíc kilometrů. Obtížně byste hledali stát od nás vzdálenější. Přesto je kultura této bývalé kolonie Velké Británie velice blízká evropské. I tak se ovšem objevují specifika, která Čechy žijící na Zélandu v mnohém překvapí, a jedním z nich je zdravý životní st...
Cholesterol existuje „hodný“ i „zlý“. Co v těle dělá? Zvýšení hladiny cholesterolu v krvi nad stanovenou mez může mít pro naše zdraví mnoho neblahých následků. Zvyšuje se riziko kardiovaskulárních onemocnění, která představují závažné ohrožení života. Cholesterol je však na druhou stranu v našem těle potřebný, hovoříme dokonce o „hodném“ cholesterolu. ...