Jak svému tělu dopřát dostatek vlákniny?

O vláknině se hovoří poměrně často. I když je to v podstatě nestravitelná složka potravy, pro naše tělo má blahodárný přínos. Prospívá mu hned v několika ohledech. Zajistí pocit sytosti, dobré trávení a je prevencí mnoha onemocnění. Jak se můžete postarat o to, abyste jí měli každý den dostatek?

Efektivní pomocník pro naše trávení

Můžeme odlišit vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná snadno nabobtná, nerozpustná je nestravitelná, ale zajistí pocit sytosti. Rozpustná vláknina snižuje vstřebávání glukózy, zmenšuje rychlost vzestupu hladiny cukru v krvi.

Vláknina po nabobtnání udržuje vláčný celý obsah střev, což usnadňuje vyprazdňování. Aby ale mohla vláknina splnit svou důležitou úlohu, je zapotřebí, abyste společně s ní přijímali adekvátní množství tekutin. Pokud by byl pitný režim nedostačující, vláknina by mohla v těle působit zcela opačně. Akorát by u vás tedy zvyšovala tendenci k zácpě a potížím s trávením.

Pomáhá při hubnutí. Snižuje riziko rakoviny střeva. Ve střevě funguje jako přirozený kartáč – naváže na sebe různé nežádoucí složky z potravy a pomůže s jejich vyloučením. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je vhodnou prevencí žlučových kamenů.

Dopřejte si zeleninu i semínka

Ideální je hlídat si příjem vlákniny v rozmezí 20 až 35 gramů denně. Pokud nejste běžně zvyklí konzumovat potraviny s vlákninou, zařazujte je do jídelníčku postupně. Nejvíce je vláknina zastoupena v obilovinách, ovoci, zelenině a luštěninách. Vlákninou nás zásobí celozrnné pečivo, žitný chléb nebo ovesné vločky. Nerozpustná vláknina se nachází zejména v kořenové zelenině.

Velmi pomáhá, pokud se zaměříte alespoň na to, abyste ve stravě upřednostňovali potraviny rostlinného původu před těmi živočišnými. Luštěniny si dopřejte aspoň jednou týdně. Z příloh dejte přednost celozrnným těstovinám, bulguru, kuskusu nebo pohance. K zahnání různých chutí poslouží ořechy nebo semínka.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Zdravé a nezdravé tuky Pod pojmem tuk obvykle vidíme něco, co si ani nepřejeme, aby k nám patřilo. Vybavíme si, jak se snažíme odbourávat tukové polštářky na břiše či na hýždích. Nejsou však veškeré tuky shodné a některé pro život vyloženě potřebujeme. Je ale zapotřebí trochu vnímat, který tuk našemu tělu prospívá, a kter...
Problémy stravování při práci na směny Existují povolání, v nichž se práci na směny nevyhneme. Můžeme na tom nalézt i výhody a někdo na takovouto profesi nedá dopustit, ale jakmile chcete mít aspoň trochu pravidelný režim a zdravě se stravovat, můžete zde narazit hned na několik problémů. Výraznější je to v situaci, kdy máte střídavě též...
Jak odbourat ze svého života přejídání? Sklony ke konzumaci většího množství jídla, než je v danou chvíli potřeba, úzce souvisí s celkovým životním stylem člověka a také jeho psychickým rozpoložením. Mnohdy se necháme strhnout stresem nebo po celém dni, kdy nestíháme jíst, večer vtrhneme do lednice a zlikvidujeme veškeré zásoby. Jak tento...