Znáte základy zdravé stravy? Hubnutí rozhodně není pouze o cvičení

Nekontrolovatelné přejídání se o vánočních svátcích, nabraná kila v těhotenství, které se nepodařilo nechat na porodním sále, nedopnutí oblíbených džínů či bříško přetékající přes lem kalhot – to všechno jsou důvody, pro které se lidé denně rozhodují započít svou snahu zhubnout.

Proces hubnutí rozhodně není pouze o cvičení – jak si hodně lidí myslí. Jde o správnou kombinaci zdravé stravy a pohybu, jedině tak lze dosáhnout kýžených výsledků.

Říká se, že hubnutí je především o stravě – a je to pravda. Pokud chceme zhubnout, musíme se zamyslet nad skladbou svého jídelníčku. Pokud možno se naučit stravovat zdravě. Jenže jak na to, když jsme v tomto oboru začátečníci? Chcete znát zásady zdravého stravování? Čtěte dál!

Jak se stravovat zdravě – znáte základy?

Zdravé stravování není jen o spoustě ovoce a zeleniny. Je toho mnohem více. Začnete-li se jednou stravovat podle zdravých zásad, měli byste u své nové životní etapy vydržet. Zdravě byste se měli stravovat i v době, kdy se zrovna nebudete snažit zhubnout.

1. Zdravá strava není o hladu

Pokud jste toho názoru, že je zdravé stravování pouze o tom, že budete jíst méně a v podstatě tak sami sebe trápit hlady, pak jste na omylu. O tomhle zdravý životní styl určitě není. Ba právě naopak! Jíst byste měli pravidelně a častěji za den – doporučuje se až 6x denně. Důležité je, abyste si nedopřávali velké porce jídla, ale omezili jeho množství. Jedině tak své tělo nepřipravíte o přísun živin, které ke svému správnému fungování nutně potřebuje.

2. Vláknina podporuje chod trávicího traktu

Denní dávka vlákniny u dospělého člověka je 20-30 gramů. Nedostatek vlákniny v těle může mít fatální důsledky, a proto je potřeba si ji hlídat. Vaše strava by tak měla být bohatá na potraviny, které vlákninu obsahují. A proč je tolik důležitá? Je nestravitelná a podporuje správnou funkci trávicího traktu.

3. Pitný režim není pro srandu

Zapomínáte dodržovat pitný režim? Chyba! I ten jde totiž ruku v ruce nejen se zdravou stravou, ale i hubnutím. Během dne byste měli vypít minimálně 2 litry čisté a neslazené vody.

4. Vydatná a obsahově vyvážená strava

Rozhodnete-li se stravovat zdravě, nemusíte se hned vzdávat veškerého jídla, které je byť jen trošku nezdravé. Stejně tak nemusíte celé dny trávit tím, že budete u každého pokrmu pečlivě počítat jeho kalorie.

Důležité je, aby se ve vašem jídelníčku objevilo vše, co vaše tělo potřebuje a aby vaše strava byla obsahově bohatá. Jídelníček by měl zahrnovat libové maso, drůbež, mléčné výrobky, zeleninu, ovoce, vejce, celozrnné pečivo, luštěniny, rýži a další.

5. Konzumace sacharidů povolena

Rozšířenou představou u zdravého stravování a životního stylu obecně je omezení sacharidů na minimum. I to je špatně. Sacharidy jsou pro tělo důležité, proto je nesmíte vyškrtnout úplně. Měli byste je přijímat v první polovině dne, kdy jste více aktivní. V druhé polovině dne se zaměřte na příjem bílkovin.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Zbavte se cholesterolu s pomocí potravin Stále více lidí má problémy s nadváhou, obezitou a vysokým obsahem cholesterolu v krvi. Právě nadváha a obezita patří mezi časté příčiny vzniku kardiovaskulárních onemocnění, kterými stále častěji trpí i mladší generace - rozhodně tedy neplatí, že by se infarkt nebo mozková mrtvice týkaly pouze star...
I Velikonoce můžete prožít zdravě Při představě Velikonoc si mnoho lidí vybaví stůl plný nejrůznějších dobrot, dny volna, kdy není třeba nikam spěchat a je možné jen lenošit doma – se stálým přísunem jídla a pití. Co však přichází po Velikonocích? Často jen výčitky svědomí z promarněného času, množství zkonzumovaného jídla a celkově...
3+1 důvod proč se konečně dostat do formy Jste spokojené s tím, jak vypadáte? Nebo na sobě vidíte chyby, kterých byste se rády zbavily? Stydíte se svléknout do spodního prádla či plavek, protože by tak malé množství oblečení odhalilo nepříjemnou pravdu? Pojďte si říci jednou provždy DOST! Zhubnout sice není jednoduché, ale ve finále to s...