Víte, co jsou postbiotika? Jak našemu tělu pomáhají?

Často můžeme slyšet o probiotikách, někdy o prebiotikách. Už jste ale slyšeli, že existují i postbiotika? Našemu tělu samozřejmě také prospívají, i když princip je tu odlišný. Jejich objev může mnoho změnit, třeba i zkvalitnit výživu nejmenších dětí, které nemohou dostávat mateřské mléko.

Jedná se o biologicky aktivní látky, které podporují fungování lidského těla. Postbiotika vznikají fermentací. Nejedná se o jedinou látku, ale o celou řadu. Nutno říci, že výzkum postbiotik je teprve v začátku. Jejich využití (třeba v léčbě nebo prevenci mnoha onemocnění) ještě bude předmětem dalších studií. Je možné, že spolu s proměnou našeho stravování dochází i k rozvoji nemocí, které by při přispění postbiotik propuknout nemusely.

Podpora střevní mikroflóry

Postbiotika se běžně vyskytují ve stravě – konkrétně v potravinách, u nichž došlo ke kvašení. Jedná se např. o kvašené zelí, kysané mléčné výrobky nebo tempeh. V našem organismu plní důležité funkce zejména v trávicím traktu. Zajišťují tu rovnováhu zdraví prospěšných bakterií, které sliznici střeva osidlují. Bakterie jsou důležité pro bezproblémové trávení a vstřebávání podstatných živin ze stravy.

Jelikož se velká část buněk zodpovědných za imunitní reakce organizmu nachází právě ve střevech, jejich zdraví má na posílení imunity značný vliv. Dle některých studií příjem postbiotik v dětství snižuje riziko obezity v dospělosti.

Pokrok ve složení umělé dětské výživy

K adekvátnímu dozrání imunitního systému je důležitá zejména výživa v dětství. Dnes již byla s úspěchem postbiotika zakomponována do umělého mléka pro kojence. Výzkumy dokládají, že na vývoj dětí mají pozitivní účinek a přibližují umělou stravu funkcím mateřského mléka. Snahou je tedy dopřát co nejvíc pozitivního vlivu dětem, které z nějakého důvodu nemohou být kojeny.

Zdroje:

  • Co jsou postbiotika. Těhotenství [online]. 2012 [cit. 23.6.2019]. Dostupné z: https://www.tehotenstvi.cz/vyziva-deti/co-jsou-postbiotika
  • AGUILAR-TOALÁ, J. E., GARCÍA-VARELA, Rebeca, MATA-HARO, Veronica. Postbiotics: An evolving term within the functional foods field. Trends in Food Science & Technology. 2018 (75).

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jaká je vhodná strava při kojení? Při kojení nás může napadat plno otázek ohledně toho, jak se stravovat. Děťátku chceme dopřát vše potřebné, na straně druhé se však mnohdy snažíme ze stravy vyloučit cokoliv, co by jej mohlo nadýmat a způsobovat bolesti bříška provázené srdceryvným pláčem. Pak se k tomu ještě přidají dobře míněné ra...
Strava má vliv na naši náladu i energii Ne nadarmo se říká: jste to, co jíte. Možná vás nikdy nenapadlo se nad tím pozastavit a zamyslet. Ale je to tak. Naše strava je odrazem našeho duševního a samozřejmě i fyzického rozpoložení. Jen málokdo si ale uvědomuje, jak obrovský vliv na náladu i energii má skladba jeho jídelníčku. Pokud se stra...
Udržujte rovnováhu mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami Je nám všem zřejmě jasné, že příjem těchto důležitých mastných kyselin si musíme hlídat a pravidelně konzumovat potraviny, které naše tělo právě jimi zásobí. Není však důležité je jen do těla dostat v co největším množstvím, ale také zajistit mezi nimi rovnováhu. Většinu těchto kyselin lze označit j...