Cholesterol existuje „hodný“ i „zlý“. Co v těle dělá?

Zvýšení hladiny cholesterolu v krvi nad stanovenou mez může mít pro naše zdraví mnoho neblahých následků. Zvyšuje se riziko kardiovaskulárních onemocnění, která představují závažné ohrožení života. Cholesterol je však na druhou stranu v našem těle potřebný, hovoříme dokonce o „hodném“ cholesterolu.

Cholesterol je svým základním složením tuk. Pro naše buňky je velmi důležitý, jelikož je mnohdy jejich základním stavebním prvkem. Potřebujeme ho také pro tvorbu některých hormonů (např. testosteron, estrogeny, kortizol).

LDL a HDL cholesterol

Jak již bylo ale naznačeno v úvodu článku, cholesterol má dvě části. Jedná se o LDL („zlý“) a HDL („hodný“) cholesterol. Nebezpečím LDL cholesterolu je jeho usazování ve stěnách cév. Ty se pak zužují, stávají se méně pružné. Zvyšuje se riziko mozkové mrtvice, infarktu myokardu nebo anginy pectoris. Naopak „hodný“ cholesterol tomuto brání a tělo se bez něj neobejde.

Udržení optimální hladiny cholesterolu

Jako vhodná hladina cholesterolu v krvi bývá uváděna hodnota do 5 mmol/l. Množství LDL cholesterolu by mělo být do 3 mmol/l. Stanovené hladiny je možné doporučit držet ještě v nižším rozmezí – zejména u lidí, u nichž je vyšší riziko kardiovaskulárních chorob nebo už některé z nich prodělali.

Tělo se přirozeně snaží o udržení rovnovážného stavu hladiny cholesterolu v krvi. Pokud si ho dodáváme méně stravou, začnou cholesterol vyrábět buňky jater. Pokud ho naopak konzumujeme víc, játra jeho produkci utlumí. Pokud se jeho hodnota značně vychýlí, tyto rovnovážné mechanismy už nestačí hladinu cholesterolu korigovat.

Nutná změna životního stylu

Je dobré nechat si svou hladinu cholesterolu pravidelně zjišťovat a dle toho se zařídit. Stačí jen pravidelně chodit k praktickému lékaři na preventivní prohlídky a s tím spojené odběry krve. Pokud je hladina vyšší, je třeba především upravit své stravovací návyky. Je nutné zajistit vyváženost energetického příjmu a výdeje. V případě nadváhy je ideální zapracovat na shození nadbytečných kilogramů.

Celkový energetický příjem by měl být tvořen tuky maximálně z 35 procent. Ve stravě je třeba myslet na příjem tuků s obsahem nenasycených mastných kyselin. Pravidelně bychom měli konzumovat kvalitní rostlinné oleje, ořechy a ryby. Naopak nasycené mastné kyseliny našemu tělu neprospívají. V jídelníčku bychom měli omezit sladkosti, uzeniny, tučné maso, plnotučné mléčné výrobky. Je třeba myslet na adekvátní příjem vlákniny a pitný režim.

Úloha vajec v jídelníčku

S tématem cholesterolu bývá často do spojitosti dávána konzumace vajec. Dříve se tvrdilo, že pokud jich jíte příliš, dojde u vás k vzestupu hladiny cholesterolu. Poslední studie však prokázaly, že konzumace vajec u většiny lidí zvyšuje hladinu HDL cholesterolu. Nedochází ke zvýšení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroje:

  • VILÍMOVSKÝ, Michal. Zvyšují vajíčka cholesterol? Jaká je skutečná pravda? Medlicker [online]. 2019 [cit. 20.6.2019]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1015-vejce-a-cholesterol
  • Vysoký cholesterol má 70 procent dospělých. Jak ho snížit? Moje zdraví [online]. 2019 [cit. 20.6.2019]. Dostupné z: https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/vysoky-cholesterol-ma-70-procent-dospelych-jak-ho-snizit-4723.html

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Zdravé a nezdravé tuky Pod pojmem tuk obvykle vidíme něco, co si ani nepřejeme, aby k nám patřilo. Vybavíme si, jak se snažíme odbourávat tukové polštářky na břiše či na hýždích. Nejsou však veškeré tuky shodné a některé pro život vyloženě potřebujeme. Je ale zapotřebí trochu vnímat, který tuk našemu tělu prospívá, a kter...
Jak odbourat ze svého života přejídání? Sklony ke konzumaci většího množství jídla, než je v danou chvíli potřeba, úzce souvisí s celkovým životním stylem člověka a také jeho psychickým rozpoložením. Mnohdy se necháme strhnout stresem nebo po celém dni, kdy nestíháme jíst, večer vtrhneme do lednice a zlikvidujeme veškeré zásoby. Jak tento...
Může změna jídelníčku zlepšit váš spánek? Sami můžete dojít k tomu, že kolikrát má jídlo značný vliv na kvalitu spánku. Po těžké večeři se vám bude obtížně usínat nebo bude spánek přerušovaný. Stejně tak je ale na druhou stranu nepříjemné, když vás ze spaní budí pocit hladu. Pokud chcete zlepšit váš spánek, zkuste se třeba na pár dní zaměři...