Cholesterol existuje „hodný“ i „zlý“. Co v těle dělá?

Zvýšení hladiny cholesterolu v krvi nad stanovenou mez může mít pro naše zdraví mnoho neblahých následků. Zvyšuje se riziko kardiovaskulárních onemocnění, která představují závažné ohrožení života. Cholesterol je však na druhou stranu v našem těle potřebný, hovoříme dokonce o „hodném“ cholesterolu.

Cholesterol je svým základním složením tuk. Pro naše buňky je velmi důležitý, jelikož je mnohdy jejich základním stavebním prvkem. Potřebujeme ho také pro tvorbu některých hormonů (např. testosteron, estrogeny, kortizol).

LDL a HDL cholesterol

Jak již bylo ale naznačeno v úvodu článku, cholesterol má dvě části. Jedná se o LDL („zlý“) a HDL („hodný“) cholesterol. Nebezpečím LDL cholesterolu je jeho usazování ve stěnách cév. Ty se pak zužují, stávají se méně pružné. Zvyšuje se riziko mozkové mrtvice, infarktu myokardu nebo anginy pectoris. Naopak „hodný“ cholesterol tomuto brání a tělo se bez něj neobejde.

Udržení optimální hladiny cholesterolu

Jako vhodná hladina cholesterolu v krvi bývá uváděna hodnota do 5 mmol/l. Množství LDL cholesterolu by mělo být do 3 mmol/l. Stanovené hladiny je možné doporučit držet ještě v nižším rozmezí – zejména u lidí, u nichž je vyšší riziko kardiovaskulárních chorob nebo už některé z nich prodělali.

Tělo se přirozeně snaží o udržení rovnovážného stavu hladiny cholesterolu v krvi. Pokud si ho dodáváme méně stravou, začnou cholesterol vyrábět buňky jater. Pokud ho naopak konzumujeme víc, játra jeho produkci utlumí. Pokud se jeho hodnota značně vychýlí, tyto rovnovážné mechanismy už nestačí hladinu cholesterolu korigovat.

Nutná změna životního stylu

Je dobré nechat si svou hladinu cholesterolu pravidelně zjišťovat a dle toho se zařídit. Stačí jen pravidelně chodit k praktickému lékaři na preventivní prohlídky a s tím spojené odběry krve. Pokud je hladina vyšší, je třeba především upravit své stravovací návyky. Je nutné zajistit vyváženost energetického příjmu a výdeje. V případě nadváhy je ideální zapracovat na shození nadbytečných kilogramů.

Celkový energetický příjem by měl být tvořen tuky maximálně z 35 procent. Ve stravě je třeba myslet na příjem tuků s obsahem nenasycených mastných kyselin. Pravidelně bychom měli konzumovat kvalitní rostlinné oleje, ořechy a ryby. Naopak nasycené mastné kyseliny našemu tělu neprospívají. V jídelníčku bychom měli omezit sladkosti, uzeniny, tučné maso, plnotučné mléčné výrobky. Je třeba myslet na adekvátní příjem vlákniny a pitný režim.

Úloha vajec v jídelníčku

S tématem cholesterolu bývá často do spojitosti dávána konzumace vajec. Dříve se tvrdilo, že pokud jich jíte příliš, dojde u vás k vzestupu hladiny cholesterolu. Poslední studie však prokázaly, že konzumace vajec u většiny lidí zvyšuje hladinu HDL cholesterolu. Nedochází ke zvýšení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroje:

  • VILÍMOVSKÝ, Michal. Zvyšují vajíčka cholesterol? Jaká je skutečná pravda? Medlicker [online]. 2019 [cit. 20.6.2019]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1015-vejce-a-cholesterol
  • Vysoký cholesterol má 70 procent dospělých. Jak ho snížit? Moje zdraví [online]. 2019 [cit. 20.6.2019]. Dostupné z: https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/vysoky-cholesterol-ma-70-procent-dospelych-jak-ho-snizit-4723.html

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Víte, co znamená oxidační stres a jak vznikají volné radikály? U mnoha potravin poukazujeme na jejich benefit, že v sobě obsahují antioxidanty. Častokrát s dovětkem, že ty ničí volné radikály, které jinak poškozují buňky. Jak ale tyto radikály vznikají a v čem nám vlastně mohou tak škodit? Můžeme se jejich působení nějak bránit? Přirozený vznik radikálů Volné...
Připravte si doma sushi, je to jednoduché a zdravé Sushi je tradičním japonským pokrmem, ale stále víc si nachází cestu i na náš jídelní stůl. Někdy je zcela zbytečně vnímáno jako jídlo, které nutně obsahuje syrové ryby a mnoho lidí se právě nad tím ušklíbne. Základem je však dobře připravená rýže doplněná třeba zeleninou a velmi chutně okořeněná. ...
Jak zahnat chuť na sladké? Pravidelná strava pomáhá Přichází nečekaně a cítíme ji velmi intenzivně. Řeč je o touze po čemkoliv sladkém. Dokážeme si detailně představit chuť čokolády a i když víme, že naší postavě zrovna nepomůže, už se pomalu vydáváme lovit něco dobrého do kuchyně. Dá se vyhnout těmto momentům nebo touhu po sladkém zahnat něčím zdrav...