Víte, co jsou postbiotika? Jak našemu tělu pomáhají?

Často můžeme slyšet o probiotikách, někdy o prebiotikách. Už jste ale slyšeli, že existují i postbiotika? Našemu tělu samozřejmě také prospívají, i když princip je tu odlišný. Jejich objev může mnoho změnit, třeba i zkvalitnit výživu nejmenších dětí, které nemohou dostávat mateřské mléko.

Jedná se o biologicky aktivní látky, které podporují fungování lidského těla. Postbiotika vznikají fermentací. Nejedná se o jedinou látku, ale o celou řadu. Nutno říci, že výzkum postbiotik je teprve v začátku. Jejich využití (třeba v léčbě nebo prevenci mnoha onemocnění) ještě bude předmětem dalších studií. Je možné, že spolu s proměnou našeho stravování dochází i k rozvoji nemocí, které by při přispění postbiotik propuknout nemusely.

Podpora střevní mikroflóry

Postbiotika se běžně vyskytují ve stravě – konkrétně v potravinách, u nichž došlo ke kvašení. Jedná se např. o kvašené zelí, kysané mléčné výrobky nebo tempeh. V našem organismu plní důležité funkce zejména v trávicím traktu. Zajišťují tu rovnováhu zdraví prospěšných bakterií, které sliznici střeva osidlují. Bakterie jsou důležité pro bezproblémové trávení a vstřebávání podstatných živin ze stravy.

Jelikož se velká část buněk zodpovědných za imunitní reakce organizmu nachází právě ve střevech, jejich zdraví má na posílení imunity značný vliv. Dle některých studií příjem postbiotik v dětství snižuje riziko obezity v dospělosti.

Pokrok ve složení umělé dětské výživy

K adekvátnímu dozrání imunitního systému je důležitá zejména výživa v dětství. Dnes již byla s úspěchem postbiotika zakomponována do umělého mléka pro kojence. Výzkumy dokládají, že na vývoj dětí mají pozitivní účinek a přibližují umělou stravu funkcím mateřského mléka. Snahou je tedy dopřát co nejvíc pozitivního vlivu dětem, které z nějakého důvodu nemohou být kojeny.

Zdroje:

  • Co jsou postbiotika. Těhotenství [online]. 2012 [cit. 23.6.2019]. Dostupné z: https://www.tehotenstvi.cz/vyziva-deti/co-jsou-postbiotika
  • AGUILAR-TOALÁ, J. E., GARCÍA-VARELA, Rebeca, MATA-HARO, Veronica. Postbiotics: An evolving term within the functional foods field. Trends in Food Science & Technology. 2018 (75).

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Rizika ve stravování dospívajících a jak jim předejít Období dospívání lze charakterizovat jako dobu, kdy si váš potomek začíná o svém životě rozhodovat víc a víc sám. A samozřejmě rád trvá na tom, že to opravdu tak bude. V oblasti stravování (a samozřejmě i v mnoha jiných) pak ale mohou nastat různé situace, které se vám nemusí líbit. A je těžší než k...
3+1 důvod proč se konečně dostat do formy Jste spokojené s tím, jak vypadáte? Nebo na sobě vidíte chyby, kterých byste se rády zbavily? Stydíte se svléknout do spodního prádla či plavek, protože by tak malé množství oblečení odhalilo nepříjemnou pravdu? Pojďte si říci jednou provždy DOST! Zhubnout sice není jednoduché, ale ve finále to s...
Vláknina – nestravitelná, ale prospěšná O vláknině můžeme slyšet z mnoha stran, jak je důležitá, jak je třeba přijímat jí dostatek. Jaké potraviny nám ji ale skutečně dodají? Co tak zásadního se s ní v našem těle děje? Nejen výživa pro prospěšné bakterie Přestože vláknina je v našem těle jen minimálně stravitelná, má pro nás velký příno...