Víte, co jsou postbiotika? Jak našemu tělu pomáhají?

Často můžeme slyšet o probiotikách, někdy o prebiotikách. Už jste ale slyšeli, že existují i postbiotika? Našemu tělu samozřejmě také prospívají, i když princip je tu odlišný. Jejich objev může mnoho změnit, třeba i zkvalitnit výživu nejmenších dětí, které nemohou dostávat mateřské mléko.

Jedná se o biologicky aktivní látky, které podporují fungování lidského těla. Postbiotika vznikají fermentací. Nejedná se o jedinou látku, ale o celou řadu. Nutno říci, že výzkum postbiotik je teprve v začátku. Jejich využití (třeba v léčbě nebo prevenci mnoha onemocnění) ještě bude předmětem dalších studií. Je možné, že spolu s proměnou našeho stravování dochází i k rozvoji nemocí, které by při přispění postbiotik propuknout nemusely.

Podpora střevní mikroflóry

Postbiotika se běžně vyskytují ve stravě – konkrétně v potravinách, u nichž došlo ke kvašení. Jedná se např. o kvašené zelí, kysané mléčné výrobky nebo tempeh. V našem organismu plní důležité funkce zejména v trávicím traktu. Zajišťují tu rovnováhu zdraví prospěšných bakterií, které sliznici střeva osidlují. Bakterie jsou důležité pro bezproblémové trávení a vstřebávání podstatných živin ze stravy.

Jelikož se velká část buněk zodpovědných za imunitní reakce organizmu nachází právě ve střevech, jejich zdraví má na posílení imunity značný vliv. Dle některých studií příjem postbiotik v dětství snižuje riziko obezity v dospělosti.

Pokrok ve složení umělé dětské výživy

K adekvátnímu dozrání imunitního systému je důležitá zejména výživa v dětství. Dnes již byla s úspěchem postbiotika zakomponována do umělého mléka pro kojence. Výzkumy dokládají, že na vývoj dětí mají pozitivní účinek a přibližují umělou stravu funkcím mateřského mléka. Snahou je tedy dopřát co nejvíc pozitivního vlivu dětem, které z nějakého důvodu nemohou být kojeny.

Zdroje:

  • Co jsou postbiotika. Těhotenství [online]. 2012 [cit. 23.6.2019]. Dostupné z: https://www.tehotenstvi.cz/vyziva-deti/co-jsou-postbiotika
  • AGUILAR-TOALÁ, J. E., GARCÍA-VARELA, Rebeca, MATA-HARO, Veronica. Postbiotics: An evolving term within the functional foods field. Trends in Food Science & Technology. 2018 (75).

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak na zdravé stravování nalákat děti? Jako dospělí si nalezneme mnoho důvodů ke zdravému stravování. Může jít prostě jen o zkušenost, že se při daném jídelníčku cítíme lépe, zlepší se náš zdravotní stav, nepřibíráme nebo nemáme potíže s trávením. Děti mají však priority nastavené trochu jinak, a tak v jídle nejčastěji vyhrává prostě to,...
Tipy na zdravé silvestrovské pohoštění Příchod nového roku obvykle slavíme bujarým veselím a stoly plnými dobrot. Nemusí být však každý zastáncem toho, že bude do svého těla cpát samé nezdravé věci. Ať už jste se rozhodli, že chcete žaludku ulevit po svátcích nebo se prostě jen chcete cítit nadále dobře, máme pro vás několik tipů, jak na...
Jak se zdravě stravovat v různém věku? Je zřejmé, že nemůže být shodně vytvořen jídelníček dítěte a dospělého pracujícího člověka. Během života dochází k mnoha změnám a měly bychom na ně reagovat i v tom, jaké potraviny, a jak často si dopřáváme. Jedině tak můžeme naše tělo dovést k harmonickému fungování. Zdraví pro ty nejmenší U mimi...