Které ovoce a zelenina mají nejvíce vitamínu C?

S vitamínem C je to v našem těle tak trochu zapeklité. Vyrobit si ho sami neumíme. Jaká škoda! Zvlášť, když ze všech stran slyšíme, jak je pro naše zdraví nepostradatelný. Musíme si ho tedy dodat stravou. Jenže když si ho dáte velké množství naráz, tělo si s ním beztak neumí poradit a jeho nadbytek bez užitku vyloučí. Je tedy nutné přijímat ho v menším množství, zato pravidelně.

Proč ho potřebujeme?

Vitamín C je asi nejčastěji zmiňovaným vitamínem. Skoro to vypadá, že celé naše zdraví se točí kolem jeho ne/dostatku. Na co ho tedy konkrétně potřebujeme? V první řadě posiluje naši obranyschopnost. Dává nám mnohem vyšší šanci ubránit se před zárodky různých nemocí. Má protizánětlivé účinky, dokáže efektivně pročistit tělo. Je silným antioxidantem, napomáhá tedy v boji s volnými kyslíkovými radikály a buňky chrání před jejich předčasným stárnutím.

Zajišťuje nám i prevenci mnoha onemocnění. Nejčastěji se v této souvislosti zmiňuje ateroskleróza, mozková mrtvice a infarkt myokardu. Podporuje metabolismus tuků i regeneraci poškozených tkání. Je možným eliminátorem karcinogenního bujení v těle. Zvyšuje vstřebávání železa. Dokáže podat pomocnou ruku v boji s únavou a vyčerpáním.

Jak si ho dodáme?

Když se podíváme na přírodní zdroje vitamínu C, zřejmě vás na prvním místě napadne ovoce a zelenina. Nemusíte ale hned mít na mysli citrusové plody. Nejvíc vitamínu C je obsaženo v rakytníku a v šípcích. Dále jsou dobrým zdrojem jahody, černý rybíz, brokolice, rajčata, papriky nebo květák. Za trochu exotický, ale nepřekonaný, zdroj je uváděna acerola. Právě plody této tropické nebo subtropické rostliny nám dodají nejvíc vitamínu C.

Doporučená denní dávka vitamínu C je zhruba 60 mg. Pokud je vaše tělo oslabené, jen mu prospěje, pokud si dodáte větší množství. U lidí s infekčním onemocněním nebo v dlouhodobém stresu se může potřeba vitamínu C vyšplhat až na 250 mg za den.

Zdroje:

  • ARNDT, Tomáš. Vitamín C v přírodě. Celostní medicína [online]. 2016 [cit. 29.5.2019].  Dostupné z: https://www.celostnimedicina.cz/vitamin-c-v-prirode.htm
  • Král vitamínů – vitamín C. V malých dávkách, zato častěji. Vím, co jím [online]. 2017 [cit. 29.5.2019].  Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Kral-vitaminu—vitamin-C.-V-malych-davkach,-zato-casteji__s10012x10703.html

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Slunečnicová semínka nám dodají prospěšné tuky Jakákoliv semínka vám mohou výborně pomoci zahnat nejrůznější nezdravé chutě. Nyní se zaměříme konkrétně na semínka slunečnice. Hodí se na zobání v průběhu nějaké činnosti nebo při odpočinku. Přidat je ale můžete i do jiných jídel nebo je využít při péči o pleť obličeje. Co v sobě skrývají? Sluneč...
Druhy rýže – v čem se liší basmati od jasmínové? Možná se vám už stalo, že jste v obchodě stáli před regálem s různými druhy rýže a jen bezmocně tápali, podle jakého klíče si teda ten vhodný balíček máte vybrat. Rýže je velmi oblíbenou přílohou a není tedy na škodu vědět, jaký druh kdy nejlépe použít. Jedná se o třetí nejčastěji pěstovanou suro...
Čím nám může prospět jablečný ocet? Jablka jsou oblíbena sama o sobě a našemu tělu přináší mnoho potřebných látek. Některé léčivé účinky však získávají navíc svou další úpravou. Pro své zdraví můžete využít i jablečný ocet, jen je nutné užívat jej s rozumem tak, aby nám byl opravdu ku prospěchu. Staletími prověřené účinky V léčitels...