Jaký je skutečný vliv fytoestrogenů na naše zdraví?

Pojmem fytoestrogeny se označují rostlinné estrogeny. Trochu problematické se může zdát, že někdy bývají vychvalované, a jindy zase zdraví škodlivé a nebezpečné. Pojďme v tom tedy udělat trochu jasno, abychom věděli, co s naším tělem dělají a kde je vůbec můžeme najít.

Podobnost s estrogeny

Tyto látky jsou obsažené v rostlinách a z názvu je zřejmé, že se v lidském těle chovají jako pohlavní hormony – estrogeny, které si naše tělo samo vytváří. Fytoestrogeny se navážou na receptory estrogenů, ale jejich účinky jsou zcela opačné než ty, které mají hormony vytvořené v našem těle.

Účinek na lidské tělo

Nejvíce studií bylo provedeno na skupině fytoestrogenů – isoflavonoidů. Pokud si dodáme z potravy do těla velké množství fytoestrogenů, může to naše tělo ovlivnit pozitivně, ale i negativně. U žen v produktivním věku totiž může dojít ke snížení jejich plodnosti a mohou se dokonce rozvinout některé druhy rakoviny.

Naopak pozitivní účinek fytoestrogenů byl zaznamenán na ženy v období menopauzy. Dochází ke snížení nepříjemných projevů menopauzy a fytoestrogeny jsou i vhodnou prevencí vzniku některých druhů rakovinného bujení. Jedná se především o rakovinu prsu, vaječníků a vnitřní výstelky dělohy. Fytoestrogeny také dokážou podpořit léčbu aterosklerózy, dochází ke snížení rizika osteoporózy, regulaci vstřebávání železa do krve.

Výskyt v běžných potravinách

V naší stravě najdeme nejvíc fytoestrogenů v sójových bobech a výrobcích ze sóji (tempeh, tofu, miso nebo natto). Jsou ale také ve lněném a sezamovém semínku, rostlinných olejích, v některých luštěninách, žitě a celozrnných výrobcích, ale třeba i ve chmelu.

S konzumací sóji je to poněkud složité. Nejhorší variantou je geneticky modifikovaná sója, které byste se opravdu měli vyhnout obloukem. Pokud se na ni podíváme z hlediska kvašení, je určitě vhodné dát přednost fermentované sóje. Pokud už si ale chcete fytoestrogeny dodat, zvolte vhodnější druhy potravin.

Jak se tedy postavit k příjmu fytoestrogenů ve stravě?

Jak ukazují mnohé výzkumy, chování fytoestrogenů může být v našem těle velmi odlišné. Záleží zde na celkovém stavu těla a studie mnohdy dokládají zcela opačné výsledky. Samozřejmě nelze jejich užívání doporučit mužům. Zvýšení jejich příjmu ve stravě může být přínosné jen s cílem zmírnění projevů menopauzy. Pak je však třeba pečlivě vybírat zdroje fytoestrogenů a s rozumem je zařadit do stravy.

Zdroje:

  • BEBOVÁ, Michaela. Kontroverzní fytoestrogeny. Jóga dnes [online]. 2019 [cit. 25.8.2019]. Dostupné z: https://www.jogadnes.cz/joga/kontroverzni-fytoestrogeny-3308/
  • VILÍMOVSKÝ, Michal. Jsou fytoestrogeny zdraví prospěšné nebo škodlivé? Medlicker [online]. 2019 [cit. 25.8.2019]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1044-fytoestrogeny

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jakými způsoby se dají připravovat ryby? Že jsou ryby zdravé a dodají nám potřebné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a jód, je jistě již všeobecně známý fakt. Při přípravě ryb ale můžeme zaváhat, co si s nimi vlastně počít. Je lepší dát je do trouby? Jaké použít koření? Dají se nějak zdravěji obalit a připravit? Kupujte čerstvé ryby Dej...
Éčka, která by vás měla odradit od konzumace výrobku Do potravin je přidáváno mnoho dalších látek ve snaze udělat je pro zákazníky co nejlákavějšími. Mnohdy to však může být na úkor našeho zdraví. Mezinárodní kód těchto látek má tvar E a za ním nějaké číslo – proto se o nich hovoří jako o éčkách. Můžeme zaslechnout i označení aditiva neboli přídatné l...
Proč je důležité se vyhnout překyselení organismu? Pro rovnováhu v našem těle je důležitý poměr mezi kyselými a zásaditými látkami. Vlivem nevhodné stravy, stresu a minima pohybu může snadno dojít k vychýlení pH k nižším hodnotám - a tedy k překyselení organismu. Mezi projevy lze zařadit oslabení imunity, únavu, bolesti v kloubech, bolesti hlavy a i...