Recepty na domácí limonády pro letní osvěžení

Během parních letních dní mnohdy toužíme po nějakém příjemném osvěžení. Zároveň není třeba do sebe vpravovat zbytečně moc cukrů nebo začít holdovat různým zakoupeným drinkům. Vás a případně i vaše hosty mohou nadchnout doma připravené limonády, které nikterak neohrozí dodržování zdravého životního stylu. Vyzkoušejte některý z našich dnešních tipů.

Máta a citrón

Nejprve si připravte lístky máty. Efektní je, když je dáte do tvořítka na led, zalijete vodou a necháte v mrazáku ztuhnout. Pak už stačí jen dát do džbánu vodu, přidat citronovou šťávu, pár měsíčků citrónu nebo pomeranče a ledové mátové kostky. Pokud by to bylo nutné, můžete limonádu přisladit třtinovým cukrem.

Melounové osvěžení

Je známým faktem, že meloun je při dietě ideálním společníkem. Obsahuje spoustu vody a minimum kalorií. Klidně ho tedy využijte rovnou k přípravě nápoje. Meloun rozmixujte, přidejte šťávu z citrónu, kostky ledu a zalijte vodou.

Okurková limonáda

Místo melounu můžete využít i okurku. Oloupejte ji, nastrouhejte najemno. Poté rozmíchejte se šťávou z citrónu nebo limetky a zalijte vodou. Pro oslazení můžete použít opět třtinový cukr nebo med.

Černý bez

Jestli vám na zahradě nebo ve vašem okolí roste bez, využijte ho. Do džbánu dejte nejdřív studenou vodu. Vmíchejte med, dejte špetku skořice, hřebíček a na plátky nakrájený citrón. Pokud máte rádi zázvor, můžete ho také přidat. Hlavní ingrediencí jsou samozřejmě květy bezu. Ponořte je do džbánu a vše uzavřete. Limonádu pak nechejte dva až tři dny uležet v chladu.

Povzbuzující zázvor

Chuť zázvoru vás nejen osvěží, ale také podpoří vaše zdraví. Mnohdy je zázvor zmiňován jako účinné afrodiziakum, tak můžete vyzkoušet, co s vámi jeho konzumace udělá. Oloupejte ho a nastrouhejte. Pak už jen zalijte vodou s citrónovou a limetkovou šťávou. Můžete přidat lístky meduňky nebo máty.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Mindful eating: Zkuste se začít na jídlo soustředit Pokud byste chtěli název dnešního článku přeložit do češtiny, šlo by o všímavé jedení nebo všímavost při jídle. Celá tato myšlenka je založena na soustředění na to, co aktuálně děláme, vnímání přítomného okamžiku, kdy jíme. Teď si zřejmě řeknete: „A k čemu mi tohle může být dobré?“ Ono je těch výhod...
Tradiční stravování během svátků jara Velikonoce jsou důležitým svátkem z hlediska křesťanství. Dnes se na ně však mnozí dívají více jako na svátek jara, kdy se příroda probouzí po zimním útlumu. Ani to nám ale nebrání inspirovat se tím, jak se před svátky a během nich stravovali naši předkové. Mnoho pokrmů v sobě nese křesťanskou sy...
Jak svému tělu dopřát dostatek vlákniny? O vláknině se hovoří poměrně často. I když je to v podstatě nestravitelná složka potravy, pro naše tělo má blahodárný přínos. Prospívá mu hned v několika ohledech. Zajistí pocit sytosti, dobré trávení a je prevencí mnoha onemocnění. Jak se můžete postarat o to, abyste jí měli každý den dostatek? Ef...