Proč je důležité se vyhnout překyselení organismu?

Pro rovnováhu v našem těle je důležitý poměr mezi kyselými a zásaditými látkami. Vlivem nevhodné stravy, stresu a minima pohybu může snadno dojít k vychýlení pH k nižším hodnotám – a tedy k překyselení organismu. Mezi projevy lze zařadit oslabení imunity, únavu, bolesti v kloubech, bolesti hlavy a i mnoho vážných onemocnění.

Snaha o udržení rovnováhy

Při vyrovnaném stavu je pH neutrální, tedy rovno sedmi. Hodnoty nižší svědčí o kyselosti, vyšší naopak o zásaditosti. Přestože našemu tělu dodáváme většinu kyselinotvorných potravin, veškeré obrany se stále snaží zachovat rovnováhu, při které náš organismus dobře funguje. Aby ji však tělo udrželo, využívá k tomu různé látky, které pak mohou zase jinde chybět. Takto je vyčerpáván zejména vápník, hořčík, sodík a draslík. Na sobě pak můžeme pociťovat nepříjemné následky.

Výběr vhodných potravin

Za překyselením ve většině případů stojí strava, ve které je obsaženo až příliš mnoho bílkovin. Jako kyselinotvorné potraviny lze označit maso, vejce, mléko, ryby, obilí, cukr, alkohol i kávu. Zásadotvorné jsou zejména ovoce a zelenina. Jak tomuto stavu předejít bude zřejmě zcela jasné – zásobit tělo zásaditými potravinami. Svědčit nám může pravidelný a dobře prováděný půst.

Následky překyselení

Spousta nemocí pak může vznikat právě v důvodu nevyváženosti a překyselení organismu. Člověk pociťuje nedostatek energie, připadá si vyčerpaný, trápí ho různé bolesti, regenerace je pomalejší. Může mít sklon ke vzniku alergií. Mohou se objevovat potíže s trávením. Nerovnováha se mnohdy projeví i na stavu pleti, lidé trpí ekzémy, akné.

Odbourejte stres

K překyselení může dále přispět stres, minimum pohybu, ale i třeba znečištěné prostředí. Pokud jsme dlouhodobě ve stresu, celé tělo je sevřené. Není pak schopné vylučovat škodlivé kyseliny a ty se v těle hromadí. Efekt zde má hluboké dýchání, které podpoří proudění energie v těle a uvolnění. Někomu pomůže k odstranění tlaku, který je na nás kladen, pravidelný pohyb nebo jen pobyt na čerstvém vzduchu. V každém případě se snažte najít si pro vás optimální činnost, při které dokážete odpočívat.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Tofu jako náhrada masa a zdroj bílkovin Při vyslovení „tofu“ si možná plno lidí představí jen bílou kostku čehosi, dle odpůrců zcela bez chuti. Tofu si však na našem trhu nachází své místo. Je ryze rostlinného původu, ale přitom našemu tělu dodá pořádnou porci bílkovin. Nachází oblibu nejen u lidí, kteří chtějí ze svého jídelníčku živočiš...
Jaké jsou zásady zdravého stravování? Dnešní uspěchaná doba na nás klade velké nároky a ubírá nám mnoho času. Dlouhý čas trávený v zaměstnání, doma péče o děti, domácnost, zajistit aby vše fungovalo a nic nechybělo. Při všem tom spěchu a shonu často mnoho lidí zanedbává právě stravování. Rychlý oběd v restauraci nebo fast foodu, něja...
Stravou můžete podpořit dobrou funkci štítné žlázy Zvlášť v případě, že u sebe nebo svých blízkých řešíte potíže se správnou funkcí štítné žlázy, bude vás zajímat, jak je možné přizpůsobit v těchto situacích jídelníček. Některá jídla totiž opravdu mohou dobré fungování štítné žlázy podpořit, jiná přesně naopak. Kdo si prošel léčbou těchto potíží, ví...