Přírodní urychlovače metabolismu: zázvor, skořice i chilli

Rychlost metabolismu v těle je u každého z nás jiná. Mají na ni vliv genetické dispozice, životní styl, skladba stravy, tělesné aktivity i psychická kondice. Někomu funguje metabolismus velmi rychle a spalování tuků v těle je bezproblémové. Takový člověk může sníst takřka cokoli a stejně to na jeho postavě nezanechá nic navíc.

Oproti tomu lidé s pomalým metabolismem mnohdy sotva pomyslí na čokoládu a už si to vyčítají. Metabolismus můžeme upravit změnou jídelníčku, vhodnými pohybovými aktivitami a konzumací potravin, které pomohou metabolismus urychlit.

Zázvor

Zázvor můžeme konzumovat čerstvý, kdy jej přidáváme do jídel nebo je z něj výborný čaj. Jeho sušená forma se používá jako koření a jídlům dodá příjemný šmrnc. Zázvor má antibakteriální účinky a pomáhá při léčbě řady nemocí. Jeho hřejivé účinky naše tělo zevnitř pěkně prohřejí a nastartují. Opatrnost v jeho konzumaci je důležitá u malých dětí a těhotných žen.

Skořice

Dalším z řady přírodních zahřívačů je skořice. Tato voňavá přísada dokáže regulovat hladinu cholesterolu v krvi a má protizánětlivé účinky. Je vhodná i pro diabetiky, protože pomáhá blokovat vstřebávání glukózy a zvyšuje účinek inzulínu.

Chilli paprička

Chilli papričky jsou vynikajícím kořením a také jsou báječným afrodiziakem. Mají výborné hřejivé schopnosti, které rozproudí a aktivují metabolismus a jsou tak rychleji spalovány přebytečné tuky v těle. Může za to především látka kapsaicin, na kterou si musí dávat pozor alergici a lidé s žaludečními problémy.

Zelený čaj

Asi bychom pro dobrý ranní start nenašli lepší nápoj, než je právě zelený čaj. Má vynikající detoxikační a antioxidační účinky a velmi urychluje metabolismus v těle. Krom jiného pomáhá podporovat také imunitu. V zeleném čaji je poměrně vysoká hladina kofeinu, takže není příliš vhodný pro těhotné a kojící ženy.

Celozrnné obiloviny

Dobrým ranním startovacím pokrmem jsou celozrnné obiloviny. Ať už ve formě müsli nebo celozrnného pečiva. Obsahují potřebné sacharidy a bílkoviny, kdy právě tuto energii potřebuje pro dobrý start naše tělo i mozek.

Ořechy

Ořechy jsou sice plné tuků a jsou poměrně kalorické, obsahují ovšem zdravé tuky, které dodávají pocit sytosti a tím pomáhají při hubnutí. Kalorická hodnota je u většiny ořechů stejná, takže záleží jen na chuti každého z nás, jaké si vybere. Mohou to být mandle, vlašské ořechy, piniové oříšky, kešu ořechy a mnoho dalších.

Pro správné metabolické procesy v těle je důležité dodržovat správný pitný režim během celého dne. Nejlepší je pít čistou vodu, která metabolismus přirozeně podpoří.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Banánová mouka a její přínosy pro naše zdraví Ano, i mouka vyrobená z banánů existuje. Obvykle je tedy řeč o namletých usušených zeleninových banánech neboli plantainech. Mouku z nich můžete využít do sladkých i slaných jídel. Můžete s ní nahradit část běžné pšeničné mouky nebo v ní třeba obalit maso. Výhodou je, že vás dokáže na dlouhou dobu z...
Čaj Rooibos a jeho účinky Pod tímto názvem si zřejmě většina lidí vybaví druh čaje. Skutečnost je však zcela jiná. S čajem nemá Rooibos nic společného. Pro přípravu se totiž užívají lístky čajovníkovce kapského, a tak někdy bývá Rooibos označován jako „čaj nečaj“. Při jeho konzumaci však kromě podpory pitného režimu také zle...
Zdraví prospěšné tuky vám doplní avokádo Avokádo se těší stále větší popularitě. Naleznete jej jako častou přísadu v receptech, je doporučováno při rozličných dietních stylech. Jako ovoce je v určitých ohledech opravdu specifické a našemu tělu doplní mnoho potřebných látek. Zkuste jej tedy čas od času také zařadit do svého jídelníčku. Zdr...