Jak si vybrat kvalitní čaj a jak jej připravit

Čaj pro nás může být jen nápoj pro dobu, kdy jsme nemocní, ale také může představovat důležitý ranní nebo večerní rituál. Možná máte i vy svůj oblíbený čaj, na který nedáte dopustit. Pro vychutnání čaje je zapotřebí vybrat si kvalitní produkt a připravit ho tak, abyste mohli ocenit jeho chuť i vůni.

Mnoho druhů čaje z jedné rostliny

Různé druhy čaje nevznikly z odlišných rostlin, jak by se možná mohlo na první pohled zdát. Když už to nazýváme čaj, vše pochází z jedné rostliny – čajovníku (latinsky Camellia Sinensis). Ten má však víc odrůd a také existuje nejeden způsob jeho zpracování. Často ale můžete zaslechnout označení „čaj“ i u nálevů ze zcela odlišných rostlin.

Jednotlivé druhy čaje pak závisí zejména na stupni oxidace, kterou listy čajovníku projdou. Když dojde k jejich rychlému vysušení bez oxidace, vznikne čaj zelený. Naopak nejvíce zoxidovaný je čaj černý. Na pomyslném rozhraní mezi nimi jsou oolongy, které lze ještě odlišit na světlé a tmavé.

Pečlivý výběr

Je zcela rozdílný požitek, pokud si vylouhujete klasický čajový sáček, a jakmile si zakoupíte opravdové kvalitní čajové lístky vcelku. Důležitý je tedy samotný výběr čaje. Lístky by neměly být polámané, měly by si zachovávat původní tvar. Třeba zelený čaj by měl mít opravdu sytě zelenou barvu.

Ideální je vybírat čaj v čajovně, můžete si tu být jisti čerstvostí produktu. Na čaji byste se vždy měli dozvědět odrůdu rostliny, ze které pochází, a informace o zemi původu. Největším producentem čaje je Srí Lanka.

Domácí skladování a příprava

Když už si zakoupíte kvalitní čaj, dbejte na jeho správné skladování. Ideální jsou nádoby z tmavého skla, v nichž čaj nepřijde o svoji vůni a uchová si chuťové kvality.

U každého konkrétního druhu se může lišit doporučená doba louhování, zjistěte si ji. Jedině při dodržení vhodného postupu získáte čaj požadované chuti, ale i barvy a vůně. Obecně se dá říci, že čím je čaj tmavší, tím teplejší vodu můžete použít na jeho zalití. Barvu nálevu oceníte zejména při podávání čaje ve skle nebo v bílém porcelánu.

Pokud si ze servírování čaje uděláte opravdový rituál, začnete si všímat i zprvu nepozorovaných drobností. Snažte se ho vnímat všemi smysly. Každý čaj ve vás vyvolá trochu odlišné pocity. Obvykle přes zimu lidé upřednostňují spíše čaje černé, za tepla jsou to spíše světlejší čaje.

Přečtěte si také

Dopřejte svému zdraví kaki – pokrm bohů Tohle ovoce vás může velmi snadno nalákat už svým vzhledem - sytě oranžová barva vám na první pohled učaruje. Jakmile ho pak ochutnáte, osloví vás sladkou chutí, příjemnou konzistencí i lahodnou vůní. Navíc v mnoha ohledech podpoří vaše zdraví. Název kaki lze přeložit jako „pokrm bohů“ nebo také ...
Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...