Přesněji se tato dieta označuje jako chromatická – a ano, jejím základem jsou opravdu barvy. Díky své hravosti a pestrosti vás může přimět k vyšší konzumaci ovoce a zeleniny, možná i k zařazení méně často konzumovaných potravin do jídelníčku. Může pro vás být hravá, nápaditá, neomezující. Je zde ponechán velký prostor na vlastní úpravy – a dle nich se mohou odvíjet i velmi odlišné výsledky tohoto stravování. Měla by být však brána spíše jako inspirace, ale nikoliv hlavní zásada toho, jak sestavit adekvátní jídelníček.
Vhodné střídání barevných pokrmů
Základním principem diety je skutečnost, že potraviny, které mají podobnou barvu, obsahují také podobné látky. Je pak zapotřebí je v jídelníčku vhodně střídat, což by mělo prospět našemu trávení. Neexistuje zde žádný seznam toho, co je třeba z jídelníčku vynechat. Rozhodně vás nečeká vážení potravin nebo počítání zkonzumovaných kalorií. Nejsou udaná množství potravin, která si smíte dopřát. Jediným kritériem výběru je opravdu barva.
Spíše nevědecky podložený přínos diety
Můžete zaslechnout velmi odlišné názory na tento druh stravování. Ty odborné obvykle považují dietu spíše za hru, metodu, která snadno naláká svou hravostí a jednoduchostí, ale výsledky a prospěšnost našemu zdraví jsou často zpochybňovány.
Pozitivní efekt stravování vychází ve většině případů spíše z toho, že si dopřejete dostatek ovoce a zeleniny. Nastává pak zásobení těla potřebnými vitamíny, což se může odrazit v lepší imunitě, bezproblémovém trávení, ale též na stavu vlasů nebo pleti. Někdo hovoří též o celkové stabilizaci psychického stavu, lepší paměti, soustředění nebo zmírnění únavy. Je však třeba zamyslet se nad tím, zda svému tělu nepomůžeme k lepšímu zdraví spíše tím, že si každý den dopřejeme dostatek ovoce a zeleniny, než že si budeme vyhrazovat každý den pro určitou barvu.
Každá barva nám přinese něco jiného
Dieta obvykle vypadá tak, že každý den se snažíte konzumovat potraviny jen od jedné barvy. Tělo tak bude celý den trávit podobné látky, což uleví trávení. Zároveň během týdne potraviny prostřídáte a vašemu tělu by teoreticky nemělo nic chybět. Co tedy spadá
do jednotlivých barev a co nám tyto potraviny přináší?
- Bílá: Tato barva nám pomáhá pročistit tělo, potraviny mají obvykle detoxikační nebo močopudné účinky. S jejich pomocí dochází k regulaci hladiny cholesterolu v krvi, zásobí nás bílkovinami a vápníkem. Můžeme si představit květák, mléko, kefír, tvaroh, rýži, bílé maso, ryby nebo třeba vejce.
- Žlutá: Potraviny žluté barvy zmírňují psychické vyčerpání, podporují dobrou náladu. Mají též pozitivní vliv na stav srdce a cév. Patří sem citróny, ananas, kukuřice, celozrnné cereálie, těstoviny, brambory nebo tvrdé sýry.
- Oranžová: V potravinách jsou obsaženy zejména vitamíny skupiny B, které prospějí stavu pleti i vlasů. Vláknina podpoří dobré trávení. Lze sem zařadit mrkev, meruňky, mandarinky nebo pomeranče.
- Červená: Tato barva vám dodá energii, podpoří metabolizmus. Pokud si v týdnu vyhradíte „červený den“ pomůžete svému tělu v boji s cukry. V potravinách bývá vysoký obsah vitamínu C a prospěšné červené barvivo lykopen. Lze si představit např. rajčata, jahody, řepu, červený rybíz, maliny, ale i chilli nebo červené maso.
- Modrá: Možná vás zprvu napadne, že potraviny modré barvy se v našem jídelníčku příliš nevyskytují, nalézt je však lze. Velmi často se řadí mezi superpotraviny, zásobí nás velkým množstvím vitamínů. Jsou to třeba borůvky, ostružiny, lilek nebo švestky.
- Zelená: Zelené potraviny nám prospívají obsahem chlorofylu, často mají protizánětlivé působení. Jako příklad můžeme uvést špenát, hlávkový salát, hrášek, brokolici, cuketu, ale i bylinky.
Vyváženost stravy
Může být zajímavé jen se podívat na svůj jídelníček optikou této diety a zamyslet se nad tím, zda si dopřáváme běžně dostatek potravin od každé barvy, zda v našem jídelníčku některá znatelně nepřevažuje a některé se naopak nedostává vůbec. Můžete si tak svůj jídelníček obohatit, čímž svému tělu jedině prospějete.