Čím nahradit rafinovaný cukr?

Čím nahradit rafinovaný cukr?

Jedním z aspektů zdravého životního stylu je omezit co nejvíce výrobků a potravin, které našemu tělu nepřináší žádná velká pozitiva. Jednou takovou potravinou je rafinovaný cukr. Mnohdy se můžeme setkat i s označením bílý jed. Cukr dodá našemu tělu okamžitou energii, ale je velmi kalorický a nijak nám neprospívá. Čím lze tedy klasický cukr nahradit?

Třtinový cukr

Třtinový cukr se vyrábí z cukrové třtiny, vzniká krystalizací třtinové šťávy. Má velmi podobnou chuť jako klasický cukr, ovšem jsou v něm zachovány některé vitamíny a minerální látky. Je důležité volit třtinový cukr nerafinovaný.

Melasa

Toto sladidlo je vedlejším produktem, který vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny. Má tmavě hnědou až černou barvu a její konzistence je ve formě hustého sirupu. Ne každému ovšem chutná, protože má svoji specifickou chuť, která připomíná lesní med. V melase je množství vitamínů skupiny B, železo, vápník, hořčík, zinek a další. Melasa má jen mírné glykemické zatížení, takže je to vhodné sladidlo při redukčních dietách a používat ji mohou také diabetici.

Med

Med je jediné sladidlo z živočišné říše. Není nijak uměle tepelně upravovaný, takže je to opravdu přírodní sladidlo. Základními složkami medu jsou fruktóza, glukóza a sacharóza. Dále med obsahuje řadu minerálů a stopových prvků a vitamíny skupiny B, C, A a mnoho dalších prospěšných látek.

Med je velmi vhodnou alternativou slazení, ovšem neměl by být vystaven vysokým teplotám u bodu varu. Tyto teploty ničí zdravé látky obsažené v medu a z něj se potom stává opět jen prázdné sladidlo.

Stévie

Velmi oblíbenou se v poslední době stává rostlina stévie. Má velmi vysokou sladivost a nulovou kalorickou hodnotu, takže se výborně hodí k redukčním dietám. Její specifická chuť ale nemusí každému vyhovovat. Stévie se dobře pěstuje, roste skvěle v květináči a venku na zahradě. Ke slazení se používají její lístky.

Javorový sirup

Při vyslovení názvu javorový sirup se mnoha lidem k tomuto sladidlu vybaví lívance. Toto přírodní sladidlo pochází v 70% z kanadského Quebecu. Vzniká zahuštěním mízy, která vytéká z cukrového javoru. Javorový sirup obsahuje minerální látky, organické kyseliny a množství aromatických látek.

Pořídit si ho můžete v jeho základní podobě nebo v různých příchutích. Při výběru se dívejte především na barvu tohoto sirupu, protože čím je světlejší, tím je kvalitnější.

Kokosový cukr

Kokosový cukr je přírodní sladidlo a není ještě zcela ukotven v povědomí většiny lidí. Je vyrobený z mízy poupat kokosových palem a má jemně nasládlou příchuť podobající se přírodnímu hnědému cukru. Kokosový cukr obsahuje značné množství draslíku a vitamínu C, dále vápník, zinek, železo a fosfor.

Mezi další náhražky rafinovaného cukru patří:

  • sirup z agáve
  • datlový sirup
  • obilné sirupy
  • čekankový sirup

Další zajímavé články