Tento strom může dorůstat výšky až dvaceti metrů. Jeho domovem je zejména oblast Jižní Ameriky. Pro své zdraví můžete využít čaj (tedy přesněji řečeno odvar) připravený z jeho kůry. Osvědčí se vám při nachlazení, ale i při léčbě vážnějších onemocnění.
Kůra stromu lapacho je hladká a má světle hnědou nebo šedou barvu. Její vnitřní vrstva je červenohnědá. Květy bývají růžové až nafialovělé. Lapacho roste v oblasti Brazílie, Peru, Bolívie a severní Argentiny.
Čím nám může prospět?
Účinky je možné připisovat obsaženým naftochinonům a antrachinonům. Nejvýznamnější látkou je naftochinon lapachol. Právě ten by měl být zodpovědný za protirakovinné působení, které je u lapacha popisováno. Dále jsou tu obsažené flavonoidy, vitamín C, vitamíny skupiny B, vápník, draslík, křemík a hořčík.
Jaké má účinky na naše zdraví?
Lapacho využívali již před mnoha lety národy žijící v tropických pralesích Jižní Ameriky. Indiáni ho označovali slovem „tajy“, což v překladu znamená „mít moc a sílu“. Popíjení odvaru podpoří detoxikaci těla. Má příznivý vliv na trávení, z těla odstraní některé druhy plísní a bakterií. Funguje jako přírodní antibiotikum. Dává do pořádku stav jater, sleziny a ledvin. Osvědčí se vám při nachlazení, kdy dokáže zmírnit horečku a vaše tělo se rychleji vrátí do původní formy.
U lapacha se předpokládají i výrazné účinky při léčbě rakoviny. První výzkumy v této oblasti provedl Theodoro Meyer z Argentiny, brazilský lékař Orlando dei Santi nebo Alec de Montmorency.
Odvar působí močopudně. Má dobrý vliv i na stav pokožky, léčí ekzémy a různé vyrážky. Je popisován jeho pozitivní účinek při léčbě Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby. Hodí se ho použít při astmatu nebo zánětu průdušek. Lapacho využijete i při gynekologických obtížích.
Jak připravit odvar?
Kůru potřebnou k přípravě odvaru je možné zakoupit v prodejnách zdravé výživy, v obchodech se sypanými čaji nebo bylinkami. Příprava je snadná. Stačí dvě čajové lžičky lapacha zalít litrem vody a nechat pár minut vařit. Následně je třeba vše ponechat zhruba 15 minut louhovat přiklopené. Užívá se vždy pravidelně (2 – 3krát denně) nejdéle tři týdny, potom je lepší zařadit týden pauzu.
Zdroje:
- DOSEDĚLOVÁ, Adriana. Čaj lapacho a účinek na organismus. Uzdravím.cz [online]. 2017 [cit. 6.5.2019]. Dostupné z: http://www.uzdravim.cz/caj-lapacho-a-ucinek-na-organismus.html
- DVOŘÁKOVÁ, Michaela. Lapacho, červené lapačo – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití. Bylinky pro všechny [online]. 2017 [cit. 6.5.2019]. Dostupné z: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/stromy/1467-lapacho-lapaco-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti