Pestré možnosti využití máty pro své zdraví

Máta je pro většinu lidí často zatracovaná bylinka – a to je škoda, protože nejen krásně voní, ale především se může pyšnit hned několika pozitivními účinky na naše zdraví a zároveň i pestrým využitím nejen ve zdravé kuchyni!

Možná se ani vy o mátu příliš nezajímáte, což považujeme za velkou chybu. Máta peprná, která se latinským názvem jmenuje Mentha Piperita, patří mezi nejpoužívanější rostliny a pěstuje se prakticky po celém světě.

Jak máta pomáhá

Pakliže vám záleží na tom, v jakém zdravotním stavu se vaše tělo nachází a pokud se pro něho snažíte udělat maximum – například cvičením a pestrou zdravou stravou – určitě byste měli vědět, že k rovnováze fyzické i psychické může máta hodně napomoci.

Zdravotní účinky:

  • zlepšuje trávení
  • odstraňuje zápach z úst
  • odbourává žaludeční křeče
  • pomáhá při bolestech způsobených žlučovými kameny
  • posiluje nervovou soustavu
  • snižuje pocity nechutenství

Jak a kde lze mátu využít?

Máta má mnoho různých způsobů využití ať již v domácí kuchyni, tak i ve zdravotnictví a oblasti farmaceutiky. Tato bylinka je tak velmi všestranná.

Na letní osvěžení a očištění organismu velmi pozitivně působí mátová voda, kterou si můžete každý jednoduše připravit doma. Připravte si půl litru čisté vody, do které natrhejte cca 10-15 lístků čerstvé máty.

Doporučujeme vodu nechat minimálně hodinu odstát v lednici, kde máta díky studenému prostředí vypustí své účinné látky a vodu krásně provoní i ochutí. Mátová voda slouží k očistě organismu, což můžete využít například tehdy, až se budete cítit unavení.

V chladnějším období je velmi vhodnou volbou známý mátový čaj. Mátu na čaj si můžete s předstihem nasušit již během léta. Pokud to nestihnete, tak doporučujeme zakoupit nějaký kvalitnější mátový čaj, ideálně v sypané podobě. Ten mají v každé lékárně, či prodejně se zdravou výživou. Nemusíte se bát vysoké ceny, jedná se o záležitost pár desetikorun. Mátový čaj velmi pomáhá při podzimním nachlazení.

Další využití máty v kuchyni

Pokud se stravujete zdravě, určitě si dáváte záležet na skladbě svého jídelníčku. Nezáleží na tom, jestli se v oblasti zdravého stravování pohybujete již nějaký ten pátek, nebo stojíte teprve na samotném začátku a teprve sbíráte cenné zkušenosti. Tak či onak se vám jistě bude hodit náš mátové recept, který můžete využít kdykoli během roku.

Kuřecí maso s mátovou marinádou

Kuřecí maso určitě patří do zdravého jídelníčku, o to více vám bude chutnat v případě, kdy jej necháte přes noc marinovat v mátové marinádě. Jak na její přípravu? Budete potřebovat 4 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, svazek máty a citron.

Česnek prolisujete a smícháte s olejem, šťávou z  citronu a nadrobno naseknou mátou. Nakrájené kuřecí maso pak do marinády naložíte a necháte ideálně přes noc pěkně odpočinout. Druhý den připravíte způsobem, na který jste zvyklí – například upečete v troubě.

Přečtěte si také

Bylinky podpoří vaši snahu zhubnout Při hubnutí vám mohou být nápomocné též bylinky. Neznamená to, že můžete nadále konzumovat vše, na co máte chuť, a zároveň půjde vaše váha dolů. Díky bylinkám však můžete zrychlit svůj metabolizmus, což se odrazí na efektivitě zdravého stravování a na procesu hubnutí. Jaké bylinky tedy stojí za vyzk...
Bylinky na podporu trávení Bylinky nám pomáhají při mnoha příležitostech a nemocech. Velmi často jsou užívané při žaludečních problémech a celkově při potížích s trávením. Užívání bylinek si neseme jako dědictví od našich předků, kteří přírodní medicínu znali velmi dobře. Mezi trávicí potíže patří nadýmaní a plynatost, žalude...
Vilcacora neboli kočičí dráp V léčitelství byla tato peruánská bylinka užívána již po staletí. Inky byla díky svému blahodárnému působení uctívána jako svatá rostlina. S jejím rozšířením do povědomí lidí i v ostatních zemích je spjat páter Edmund Szeliga. Tento polský misionář při své misi do Peru převzal od indiánských kmenů ...