Slunečnicová semínka nám dodají prospěšné tuky

Jakákoliv semínka vám mohou výborně pomoci zahnat nejrůznější nezdravé chutě. Nyní se zaměříme konkrétně na semínka slunečnice. Hodí se na zobání v průběhu nějaké činnosti nebo při odpočinku. Přidat je ale můžete i do jiných jídel nebo je využít při péči o pleť obličeje.

Co v sobě skrývají?

Slunečnicová semínka nám dodají mnoho prospěšných látek. Obsahují zejména velké množství esenciálních mastných kyselin. Ty si naše tělo nedokáže samo vyrobit a je odkázáno na jejich příjem ze stravy. Podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Semínka dále obsahují vitamín A, E, B6, další vitamíny skupiny B a vitamín D. Při jejich dostatečném příjmu je sníženo riziko kornatění tepen, dochází ke zvyšování elasticity kůže. V těle působí protizánětlivě, pomáhají při boji s artritidou či cukrovkou. Vitamíny skupiny B jsou neocenitelnými pomocníky při překonávání stresových období, nervozity nebo nespavosti. Kromě jiného je zde dále obsažen hořčík a draslík. Podpoří naši psychickou stabilitu, dokážou snížit podrážděnost, nápomocní jsou při svalových křečích.

Jak je konzumovat?

V supermarketech nebo prodejnách zdravé výživy zakoupíte slunečnicová semínka loupaná či neloupaná. Můžete je jíst samotná, kdy je však zapotřebí je oloupat a důkladně rozžvýkat. Lze je i opražit. Můžete si je vmíchat do jogurtu, salátu nebo do pomazánky. Můžete je přidat do těsta, pokud si doma pečete vlastní chléb nebo s nimi ostatní druhy pečiva posypat. Slunečnicová semínka najdou své uplatnění i při péči o obličej. Když jich hrst rozmixujete, přidáte kapku mandlového oleje a medu, získáte výbornou pleťovou masku.

Při konzumaci semínek si pouze dávejte pozor na to, kolik jich sníte. Mají vysokou kalorickou hodnotu, tak si je dopřejte pravidelně, ale ve vhodném množství. Obvykle nečiní potíže ani diabetikům, těhotným a kojícím ženám. Vhodná jsou zejména pro osoby s oslabeným zdravím, při náročných situacích, kdy dokážou pozvednout stav těla po stránce fyzické i psychické.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Už jste si také zamilovali červený čaj Pu-erh? Pití čaje je známou aktivitou, která má své kořeny v době před několika tisíci lety. Naši předci si užívali chvíle, kdy si mohli posedět nad konvičkou horkého čaje - určitě znáte populární čajové dýchánky. Kromě toho, že čaj dokáže zahnat žízeň, umí nás zahřát a navíc skvěle chutná, může nám pomo...
Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
Mýty o banánech: Hodí se do zdravého jídelníčku? Banány pro svůj obsah i zajímavou chuť jednoznačně patří mezi jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce vůbec. Ale patří skutečně do zdravého jídelníčku? Mnoho lidí má totiž v hlavě zafixovaný předsudek, že banány a zdravá strava - potažmo hubnutí - nejdou vůbec dohromady. Proto se tomuto žlutému ovoci č...