Slunečnicová semínka nám dodají prospěšné tuky

Jakákoliv semínka vám mohou výborně pomoci zahnat nejrůznější nezdravé chutě. Nyní se zaměříme konkrétně na semínka slunečnice. Hodí se na zobání v průběhu nějaké činnosti nebo při odpočinku. Přidat je ale můžete i do jiných jídel nebo je využít při péči o pleť obličeje.

Co v sobě skrývají?

Slunečnicová semínka nám dodají mnoho prospěšných látek. Obsahují zejména velké množství esenciálních mastných kyselin. Ty si naše tělo nedokáže samo vyrobit a je odkázáno na jejich příjem ze stravy. Podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Semínka dále obsahují vitamín A, E, B6, další vitamíny skupiny B a vitamín D. Při jejich dostatečném příjmu je sníženo riziko kornatění tepen, dochází ke zvyšování elasticity kůže. V těle působí protizánětlivě, pomáhají při boji s artritidou či cukrovkou. Vitamíny skupiny B jsou neocenitelnými pomocníky při překonávání stresových období, nervozity nebo nespavosti. Kromě jiného je zde dále obsažen hořčík a draslík. Podpoří naši psychickou stabilitu, dokážou snížit podrážděnost, nápomocní jsou při svalových křečích.

Jak je konzumovat?

V supermarketech nebo prodejnách zdravé výživy zakoupíte slunečnicová semínka loupaná či neloupaná. Můžete je jíst samotná, kdy je však zapotřebí je oloupat a důkladně rozžvýkat. Lze je i opražit. Můžete si je vmíchat do jogurtu, salátu nebo do pomazánky. Můžete je přidat do těsta, pokud si doma pečete vlastní chléb nebo s nimi ostatní druhy pečiva posypat. Slunečnicová semínka najdou své uplatnění i při péči o obličej. Když jich hrst rozmixujete, přidáte kapku mandlového oleje a medu, získáte výbornou pleťovou masku.

Při konzumaci semínek si pouze dávejte pozor na to, kolik jich sníte. Mají vysokou kalorickou hodnotu, tak si je dopřejte pravidelně, ale ve vhodném množství. Obvykle nečiní potíže ani diabetikům, těhotným a kojícím ženám. Vhodná jsou zejména pro osoby s oslabeným zdravím, při náročných situacích, kdy dokážou pozvednout stav těla po stránce fyzické i psychické.

Přečtěte si také

Proč zařadit do jídelníčku řapíkatý celer? Řapíkatý celer stále není vnímán jako součást každodenní kuchyně. Jeho příbuzný, který má podobu bulvy, se přece jen na našem stole objevuje podstatně častěji. Když se ale podíváte na možnosti jeho využití a vliv na naše zdraví, nebylo by to tak úplně od věci zařadit ho pravidelně do jídelníčku. Nej...
6 potravin pro dobrou náladu Lidé už před nějakým časem zjistili, že když se budete usmívat (i když vám moc veselo není), tak to povede ke zlepšení vaší nálady. Věděli jste ale, že je možné jíst i potraviny pro dobrou náladu? Některé z těchto potravin nemusí být přímo nejzdravější, ale rozhodně je lepší si občas zahřešit, než s...
Konopí nachází své místo i v kuchyni Pokud se hovoří o využití konopí, asi nás jako první nenapadne zrovna příprava jídla. Ale ono právě ve zdravé kuchyni jej můžete ocenit. Konkrétně jde o konopné semínko a z něj lisovaný konopný olej. Semínka neobsahují onu látku, která zajišťuje proslulost konopí. Žádných omamných účinků se tedy ned...