Druhy rýže – v čem se liší basmati od jasmínové?

Možná se vám už stalo, že jste v obchodě stáli před regálem s různými druhy rýže a jen bezmocně tápali, podle jakého klíče si teda ten vhodný balíček máte vybrat. Rýže je velmi oblíbenou přílohou a není tedy na škodu vědět, jaký druh kdy nejlépe použít.

Jedná se o třetí nejčastěji pěstovanou surovinu na světě. Nejprve se začala připravovat v Asii, odkud se postupně rozšířila do dalších kontinentů. Dnes už se zdaleka nevyužívá jen jako příloha, ale připravuje se z ní třeba také rýžová mouka, rýžové víno nebo pivo. Zkusme si tedy nyní představit základní druhy rýže a objasnit, na jaké pokrmy se hodí.

Rýže Basmati

Pěstuje se především v Indii a Pákistánu. Po sklizni se nechává více než rok uskladněná v suchu a temnu. Má nižší glykemický index. Její zrna jsou delší, po uvaření je sypká, nadchne vás svou vůní. Zvolte ji k pokrmům, u nichž nepodáváte omáčku. Hodí se k masu, ale je vynikající přílohou k jakémukoliv jinému jídlu. Vynikající je v jídlech indické kuchyně.

Jasmínová rýže

Tato rýže je původem z Thajska. Využijete ji při přípravě pokrmů čínské kuchyně. Rýže je lepivá, má specifickou chuť i mírně květinovou vůni. Ideální je, pokud k ní podáváte omáčku.

Červená rýže

Zrna mají tmavohnědou barvu, po uvaření zůstávají tvrdší. Často se podává v kombinaci s jasmínovou rýží. Využijete ji jako přílohu v podstatě k jakémukoliv jídlu. Je výborná s omáčkou, ale hodí se i k rybám nebo mořským plodům.

Arborio

Jedná se o krátkozrnnou rýži pěstovanou v Itálii. Označuje se též jako kulatozrnná rýže. Má vyšší podíl škrobu, a proto je po uvaření lepivá, působí až kašovitým dojmem. Využijete ji především při přípravě rizota nebo mléčné rýže. Docílíte totiž snadno polotekuté struktury. Velmi podobná je svou konzistencí i možným využitím rýže carnaroli.

Zdroje:

  • ČEPELÍKOVÁ, Kateřina. 6 druhů rýže: V čem se liš jasmínová a basmati? Která lepí a která se sype? Vitalia [online]. 2018 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://www.vitalia.cz/clanky/6-druhu-ryze-jasminova-basmati-ktera-lepi-ktera-se-sype/
  • Druhy rýže z celého světa: jak se liší a co s nimi uvařit? Ochutnejte svět [online]. 2018 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://ochutnejtesvet.cz/druhy-ryze/
  • Manuál: Jakou rýži koupit? Vím, co jím [online]. 2014 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Manual:-Jakou-ryzi-koupit__s10010x8207.html

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Které potraviny se nevyplatí jíst syrové? U mnoha druhů ovoce a zeleniny se jednoznačně preferuje jíst je co nejméně upravené, protože v tomto stavu nám dodají maximum prospěšných látek. Pak jsou tu ale potraviny, které se jíst syrové nevyplácí, a měli bychom si opravdu dát pozor, jestli je jíme jen dobře tepelně upravené. Maso a vejce Na...
Bílý cukr – existují zdravější varianty Jedním z aspektů zdravého životního stylu je omezit co nejvíce výrobků a potravin, které našemu tělu nepřináší žádná velká pozitiva. Jednou takovou potravinou je rafinovaný cukr. Mnohdy se můžeme setkat i s označením bílý jed. Cukr dodá našemu tělu okamžitou energii, ale je velmi kalorický a nijak n...
Co je to syrovátka a k čemu vlastně slouží? Syrovátka je pojem, o který se v posledních pár letech začíná zajímat stále více lidí. Zatímco někteří nemají sebemenší tušení o definici syrovátky, pro jiné je tzv. mléčné sérum každodenním chlebem. Možná i vy chcete o tomto produktu, který vzniká po sražení mléka, vědět něco více. Především vás za...