Druhy rýže – v čem se liší basmati od jasmínové?

Možná se vám už stalo, že jste v obchodě stáli před regálem s různými druhy rýže a jen bezmocně tápali, podle jakého klíče si teda ten vhodný balíček máte vybrat. Rýže je velmi oblíbenou přílohou a není tedy na škodu vědět, jaký druh kdy nejlépe použít.

Jedná se o třetí nejčastěji pěstovanou surovinu na světě. Nejprve se začala připravovat v Asii, odkud se postupně rozšířila do dalších kontinentů. Dnes už se zdaleka nevyužívá jen jako příloha, ale připravuje se z ní třeba také rýžová mouka, rýžové víno nebo pivo. Zkusme si tedy nyní představit základní druhy rýže a objasnit, na jaké pokrmy se hodí.

Rýže Basmati

Pěstuje se především v Indii a Pákistánu. Po sklizni se nechává více než rok uskladněná v suchu a temnu. Má nižší glykemický index. Její zrna jsou delší, po uvaření je sypká, nadchne vás svou vůní. Zvolte ji k pokrmům, u nichž nepodáváte omáčku. Hodí se k masu, ale je vynikající přílohou k jakémukoliv jinému jídlu. Vynikající je v jídlech indické kuchyně.

Jasmínová rýže

Tato rýže je původem z Thajska. Využijete ji při přípravě pokrmů čínské kuchyně. Rýže je lepivá, má specifickou chuť i mírně květinovou vůni. Ideální je, pokud k ní podáváte omáčku.

Červená rýže

Zrna mají tmavohnědou barvu, po uvaření zůstávají tvrdší. Často se podává v kombinaci s jasmínovou rýží. Využijete ji jako přílohu v podstatě k jakémukoliv jídlu. Je výborná s omáčkou, ale hodí se i k rybám nebo mořským plodům.

Arborio

Jedná se o krátkozrnnou rýži pěstovanou v Itálii. Označuje se též jako kulatozrnná rýže. Má vyšší podíl škrobu, a proto je po uvaření lepivá, působí až kašovitým dojmem. Využijete ji především při přípravě rizota nebo mléčné rýže. Docílíte totiž snadno polotekuté struktury. Velmi podobná je svou konzistencí i možným využitím rýže carnaroli.

Zdroje:

  • ČEPELÍKOVÁ, Kateřina. 6 druhů rýže: V čem se liš jasmínová a basmati? Která lepí a která se sype? Vitalia [online]. 2018 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://www.vitalia.cz/clanky/6-druhu-ryze-jasminova-basmati-ktera-lepi-ktera-se-sype/
  • Druhy rýže z celého světa: jak se liší a co s nimi uvařit? Ochutnejte svět [online]. 2018 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://ochutnejtesvet.cz/druhy-ryze/
  • Manuál: Jakou rýži koupit? Vím, co jím [online]. 2014 [cit. 20.8.2019]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Manual:-Jakou-ryzi-koupit__s10010x8207.html

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jsou bio potraviny opravdu vždy zdravé? Pokud se začnete zajímat o zdravou stravu a začnete si více všímat toho, co jíte a co je obsahem vašeho jídelníčku, mnohdy dospějete k názoru, že jedinou možnou a zároveň i správnou cestou jsou biopotraviny. Ty jsou prezentovány jako to nejlepší pro naše zdraví a většina lidí se tohoto názoru slepě ...
Maca peruánská – dopřejte si bohatství z peruánských And Na každém kroku dnes můžeme slyšet o superpotravinách, které naše tělo dokážou zásobit potřebnými látkami a mají pozitivní účinky na mnoho zdravotních obtíží. Jednou z nich je i maca peruánská, u které bychom jen stěží hledali část lidského těla, kde by nám tato vysokohorská rostlinka nemohla prospě...
Proč by quinoa neměla chybět ve vašem jídelníčku Když se řekne quinoa, většina lidí vůbec neví, co si pod tímto slovíčkem vlastně představit. A to je škoda, protože quinoa je pro naše zdraví velkým přínosem a rozhodně by neměla chybět v našem jídelníčku. A co vy? Víte, co je quinoa? Nebo o tomto pojmu dneska slyšíte úplně poprvé? Ať už je to ta...