Co s naším zdravím udělá pravidelná konzumace borůvek

Poznat v lese borůvky zřejmě není pro nikoho takový problém. I když je můžeme snadno nalézt a natrhat, mnohdy si ani neuvědomíme, jak mnoho mohou našemu zdraví pomoci. Nejen plody, ale i listy lze využít k řešení mnoha zdravotních obtíží.

Keříky s borůvkami (tzv. divoké borůvky) najdeme zejména v jehličnatých lesích. Plody je možné sbírat v červnu a červenci. Ve vyšších polohách mohou dozrávat o něco později. Můžete si je vypěstovat i doma. Borůvky zahradní jsou vyššího vzrůstu a jejich plody jsou větší.

Jak nám borůvky prospějí?

Borůvky se často přiřazují k tzv. superpotravinám. Mají nízký obsah kalorií, ale zároveň našemu tělu dodají mnoho prospěšných látek. Je v nich zastoupen vitamín C, K, dále jsou tu antioxidanty, třísloviny, vláknina, železo a mangan. Za hlavní antioxidační účinek jsou zodpovědné flavonoidy.

Obsažený vitamín C podpoří dobré fungování imunitního systému. Antioxidanty nás uchrání před působením volných kyslíkových radikálů. Ty mohou poškozovat lidské buňky, být zodpovědné za jejich stárnutí i za rozvoj některých vážných onemocnění. Konzumace borůvek také podpoří celkovou regeneraci těla. Jsou vhodné v době zvýšených nároků na organismus.

Oceníte je i v době, kdy jste nemocní. Pomáhají při angíně i chřipce, uplatňují se při léčbě střevních potíží, průjmů. Doporučují se zejména u dětí – navíc není takový problém je k jejich konzumaci přimět. Není tedy na škodu mít doma k dispozici v průběhu celého roku sušené borůvky. Přínosem jsou při infekcí močových vest, zánětu ledvin. Zlepšují fungování lymfatického systému.

Jsou vhodné pro diabetiky, snižují hladinu cukru v krvi. Mají pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, prospívají lidem s vysokým krevním tlakem. Výzkumy prokázaly jejich úlohu v prevenci šerosleposti. Dle některých studií při jejich pravidelné konzumaci dochází ke zlepšení paměti a zvýšení schopnosti koncentrace.

Na co se hodí borůvkové listy?

Listy rostliny mají obdobné účinky jako plody. Lze si je nasušit a pak využívat v průběhu celého roku. Čaj příznivě působí při střevních obtížích. Hodí se při onemocnění močových cest. Nálev z listů je možné použít i zevně. Pomáhá s léčbou lupénky a různých ekzémů.

K vytvoření nálevu stačí dvě čajové lžičky sušených listů zalít 250 ml vroucí vody. Pak jen nechte pár minut odstát, přeceďte a vypijte teplé. K zastavení průjmu můžete využít i směs plodů a listů. Rozmačkané plody smícháte se stejným dílem listů, můžete přidat květ heřmánku a slézu. Jednu lžíci takto vytvořené směsi potom přelijete 0,3 l vroucí vody a necháte zhruba 20 minut louhovat. Poté stačí přecedit a dávat dětem po troškách pít v průběhu dne.

Jak v kuchyni využít borůvky?

Borůvky je nejsnazší využít hned čerstvé. Po natrhání je možné je uchovávat maximálně dva dny v lednici. Ideální je, pokud je co nejdřív zpracujete. Můžeme je jíst samotné, někdo si k nim přidává cukr nebo smetanu.

Hodí se do kynutých knedlíků, palačinek. Jsou krásnou ozdobou zmrzlinových pohárů nebo ovocných koktejlů. Dávají se na koláče, do moučníků. Z borůvek si můžete udělat i sirup. Je na něj třeba 1 kg borůvek, 1 citrón, 250 g medu a 250 ml vody. Z citrónu nejprve oloupeme kůru, pak vymačkáme šťávu. Rozmačkané borůvky podusíme asi 15 minut ve vodě, přecedíme, dáme citrónovou kůru a med. Opět povaříme, na závěr přidáme citrónovou šťávu. Po vychladnutí dáme do uzavíratelných lahví.

Borůvky můžete i mrazit nebo sušit. Pokud máte tu možnost, nechte je zmrznout rozložené na plechu. Předejdete tomu, že se z nich vytvoří jedna zmrzlá hrouda a budete je pak muset rozmrazit všechny naráz.

Zdroje:

  • MLČOCH, Zbyněk. Borůvka – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití. Bylinky pro všechny [online]. 2018 [cit. 20.6.2019]. Dostupné z: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/19-boruvka-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani
  • VILÍMOVSKÝ, Michal. Borůvky a zdraví: Jaké jsou jejich léčivé účinky a kterým onemocněním pravidelná konzumace borůvek pomáhá předcházet? Medlicker [online]. 2019 [cit. 20.6.2019]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1459-boruvky
  • VORLOVÁ, Michaela. Borůvky jsou neobyčejně zdravá biopotravina. Bylinky.eu [online]. 2007 [cit. 20.6.2019]. Dostupné z: https://www.bylinky.eu/boruvky-jsou-neobycejne-zdrava-biopotravina.html

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Podpořte své zdraví pomocí zeleného ječmene O mladém ječmenu se hovoří jako o jedné z tzv. zelených potravin. Lze sem přidat ještě např. chlorellu nebo spirulinu. Pro náš organizmus mají všechny mnoho blahodárných účinků. Zelený ječmen podpoří detoxikaci těla, nastolí v něm harmonii a zlepší fungování veškerých orgánových soustav. Pokud chcet...
Sušené maso jako oblíbený pokrm cestovatelů V našem jídelníčku nemá sušené maso tradiční význam, ale může nám nabídnout mnohé výhody. Je oblíbeným pokrmem na cestování, pro děti, ale i jako pochoutka k mlsání u televize nebo na párty. Můžete ho zakoupit v mnoha variantách nebo můžete vyzkoušet připravit si ho doma. Sušené maso zažívá dnes ...
Co našemu zdraví přinese kapsaicin z chilli papriček? Jestliže si dáme do úst chilli papričku nebo se s ní třeba jen dotkneme okraje rtů, ucítíme ostré pálení. Za to je právě zodpovědná látka kapsaicin. Našemu tělu ale přináší mnoho dobrého, což jistě nadchne milovníky ostrých jídel. Chemicky se jedná o alkaloid. Jeho původním záměrem, proč byl v pa...