Co s naším zdravím udělá pravidelná konzumace borůvek

Poznat v lese borůvky zřejmě není pro nikoho takový problém. I když je můžeme snadno nalézt a natrhat, mnohdy si ani neuvědomíme, jak mnoho mohou našemu zdraví pomoci. Nejen plody, ale i listy lze využít k řešení mnoha zdravotních obtíží.

Keříky s borůvkami (tzv. divoké borůvky) najdeme zejména v jehličnatých lesích. Plody je možné sbírat v červnu a červenci. Ve vyšších polohách mohou dozrávat o něco později. Můžete si je vypěstovat i doma. Borůvky zahradní jsou vyššího vzrůstu a jejich plody jsou větší.

Jak nám borůvky prospějí?

Borůvky se často přiřazují k tzv. superpotravinám. Mají nízký obsah kalorií, ale zároveň našemu tělu dodají mnoho prospěšných látek. Je v nich zastoupen vitamín C, K, dále jsou tu antioxidanty, třísloviny, vláknina, železo a mangan. Za hlavní antioxidační účinek jsou zodpovědné flavonoidy.

Obsažený vitamín C podpoří dobré fungování imunitního systému. Antioxidanty nás uchrání před působením volných kyslíkových radikálů. Ty mohou poškozovat lidské buňky, být zodpovědné za jejich stárnutí i za rozvoj některých vážných onemocnění. Konzumace borůvek také podpoří celkovou regeneraci těla. Jsou vhodné v době zvýšených nároků na organismus.

Oceníte je i v době, kdy jste nemocní. Pomáhají při angíně i chřipce, uplatňují se při léčbě střevních potíží, průjmů. Doporučují se zejména u dětí – navíc není takový problém je k jejich konzumaci přimět. Není tedy na škodu mít doma k dispozici v průběhu celého roku sušené borůvky. Přínosem jsou při infekcí močových vest, zánětu ledvin. Zlepšují fungování lymfatického systému.

Jsou vhodné pro diabetiky, snižují hladinu cukru v krvi. Mají pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, prospívají lidem s vysokým krevním tlakem. Výzkumy prokázaly jejich úlohu v prevenci šerosleposti. Dle některých studií při jejich pravidelné konzumaci dochází ke zlepšení paměti a zvýšení schopnosti koncentrace.

Na co se hodí borůvkové listy?

Listy rostliny mají obdobné účinky jako plody. Lze si je nasušit a pak využívat v průběhu celého roku. Čaj příznivě působí při střevních obtížích. Hodí se při onemocnění močových cest. Nálev z listů je možné použít i zevně. Pomáhá s léčbou lupénky a různých ekzémů.

K vytvoření nálevu stačí dvě čajové lžičky sušených listů zalít 250 ml vroucí vody. Pak jen nechte pár minut odstát, přeceďte a vypijte teplé. K zastavení průjmu můžete využít i směs plodů a listů. Rozmačkané plody smícháte se stejným dílem listů, můžete přidat květ heřmánku a slézu. Jednu lžíci takto vytvořené směsi potom přelijete 0,3 l vroucí vody a necháte zhruba 20 minut louhovat. Poté stačí přecedit a dávat dětem po troškách pít v průběhu dne.

Jak v kuchyni využít borůvky?

Borůvky je nejsnazší využít hned čerstvé. Po natrhání je možné je uchovávat maximálně dva dny v lednici. Ideální je, pokud je co nejdřív zpracujete. Můžeme je jíst samotné, někdo si k nim přidává cukr nebo smetanu.

Hodí se do kynutých knedlíků, palačinek. Jsou krásnou ozdobou zmrzlinových pohárů nebo ovocných koktejlů. Dávají se na koláče, do moučníků. Z borůvek si můžete udělat i sirup. Je na něj třeba 1 kg borůvek, 1 citrón, 250 g medu a 250 ml vody. Z citrónu nejprve oloupeme kůru, pak vymačkáme šťávu. Rozmačkané borůvky podusíme asi 15 minut ve vodě, přecedíme, dáme citrónovou kůru a med. Opět povaříme, na závěr přidáme citrónovou šťávu. Po vychladnutí dáme do uzavíratelných lahví.

Borůvky můžete i mrazit nebo sušit. Pokud máte tu možnost, nechte je zmrznout rozložené na plechu. Předejdete tomu, že se z nich vytvoří jedna zmrzlá hrouda a budete je pak muset rozmrazit všechny naráz.

Zdroje:

  • MLČOCH, Zbyněk. Borůvka – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití. Bylinky pro všechny [online]. 2018 [cit. 20.6.2019]. Dostupné z: https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/19-boruvka-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani
  • VILÍMOVSKÝ, Michal. Borůvky a zdraví: Jaké jsou jejich léčivé účinky a kterým onemocněním pravidelná konzumace borůvek pomáhá předcházet? Medlicker [online]. 2019 [cit. 20.6.2019]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1459-boruvky
  • VORLOVÁ, Michaela. Borůvky jsou neobyčejně zdravá biopotravina. Bylinky.eu [online]. 2007 [cit. 20.6.2019]. Dostupné z: https://www.bylinky.eu/boruvky-jsou-neobycejne-zdrava-biopotravina.html

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Ústřice jako afrodiziakum. Opravdu mají vliv na libido? Když se zmíníme o konzumaci ústřic, většinu lidí zřejmě napadne totéž. Mají velmi rozšířenou pověst mocného afrodiziaka, které dokáže nabudit sexuální chutě na maximum. Je tomu opravdu tak? Gastronomická specialita Ústřice na první pohled nemusí vypadat zrovna lákavě. Biologicky se jedná o mořskéh...
Slunečnicová semínka nám dodají prospěšné tuky Jakákoliv semínka vám mohou výborně pomoci zahnat nejrůznější nezdravé chutě. Nyní se zaměříme konkrétně na semínka slunečnice. Hodí se na zobání v průběhu nějaké činnosti nebo při odpočinku. Přidat je ale můžete i do jiných jídel nebo je využít při péči o pleť obličeje. Co v sobě skrývají? Sluneč...
Strašák s názvem geneticky modifikované potraviny Snahou genetické modifikace je zajistit snazší pěstování rostlin. Nejčastěji zmiňovanou geneticky upravenou plodinou je kukuřice. Můžeme si ale povšimnout zmatků, které se v diskuzích ohledně těchto potravin objevují. Na jedné straně je prezentován jejich přínos a možné zajištění vyšší produkce, na ...