Mýty o banánech: Hodí se do zdravého jídelníčku?

Banány pro svůj obsah i zajímavou chuť jednoznačně patří mezi jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce vůbec. Ale patří skutečně do zdravého jídelníčku? Mnoho lidí má totiž v hlavě zafixovaný předsudek, že banány a zdravá strava – potažmo hubnutí – nejdou vůbec dohromady. Proto se tomuto žlutému ovoci často vyhýbají.

Ale to je určitě škoda, banány nám toho totiž mohou opravdu hodně nabídnout a byl by doslova hřích je naprosto vymazat i ze zdravého jídelníčku. Pojďme si teď prozradit, proč tomu tak je!

Nejčastější mýtus: Po banánech se tloustne

Mezi lidmi se traduje mýtus, že po banánech se tloustne a je potřeba se jim tak vyhnout. Jedná se však opravdu o pouhý mýtus, pokud budete konzumovat rozumné množství banánů, tak není důvod se ničeho bát.

Banány jsou skvělým zdrojem vlákniny a vitamínu B6. Byli byste tak sami proti sobě, pokud byste je v rámci dodržování zdravé stravy vyřadili ze svého jídelníčku.

Obsah cukru v banánech

Banány jsou ovoce, které je známé pro svoji sladkou chuť. A právě jeho sladká chuť je jedním z důvodů, proč jsou banány mezi lidmi tak oblíbené a zároveň zatracované těmi, kteří se snaží jíst zdravě. Pravda je sice taková, že banány skutečně sladké jsou, takže obsahují ve srovnáni s jinými druhy ovoce poměrně vysoké množství cukrů (jeden banán obsahu přibližně 17g cukru, což odpovídá přibližně 120 kaloriím), nicméně i tak si je můžete dopřát i vy, kteří dodržujete nějaký zdravý jídelníček.

Banány byste měli jíst nejlépe hned po ránu. Nejenže si ráno můžete dát bez výčitek něco lehce nezdravého, ale zároveň je známo, že banány slouží jako velmi rychlý zdroj energie – a to se po ránu může hodit, ne?

Je vhodné se vyhnout pouze banánovým chipsům, který bývají ještě dodatečně slazené a se samotným banánem tak mají pramálo společného. Samozřejmě ani smažený banán na másle s karamelem nemá nic společného se zdravým jídlem.

Kombinace energie a prevence proti křečím

Banány jsou velice oblíbenou složkou v jídelníčku sportovců. Ptáte se, proč tomu tak je? Vysvětlení je poměrně jednoduché, banány fungují jako rychlý zdroj energie a zároveň díky vysokému obsahu hořčíku slouží jako prevence proti svalovým křečím.

A to se sportovcům hodí. Pokud sportujete, můžete se na banány spolehnout jakožto na zdravou a účinnou svačinku, která vám pomůže k ještě lepším výsledkům.

Pozor na přezrálost banánů

Závěrem ještě pár slov ke zralosti banánů. Každý si určitě všímá, že některé banány jsou ještě zelené, jiné mají lehce nažloutlou barvu a jiné jsou naopak pěkně sytě žluté. Barva slupky udává stupeň zralosti. Na to byste si měli dát pozor, platí totiž jednoduché pravidlo: čím zralejší a tím pádem i žlutější banán, tím větší sacharidová bomba.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Dopřejte svému zdraví kaki – pokrm bohů Tohle ovoce vás může velmi snadno nalákat už svým vzhledem - sytě oranžová barva vám na první pohled učaruje. Jakmile ho pak ochutnáte, osloví vás sladkou chutí, příjemnou konzistencí i lahodnou vůní. Navíc v mnoha ohledech podpoří vaše zdraví. Název kaki lze přeložit jako „pokrm bohů“ nebo také ...
Zázračná aloe vera – zdravotní přínosy i možnosti využití Jen málokdo by neznal aloe vera - jednu z nejznámějších léčivek, jejíchž zdravotních účinků využívali již naši předkové. Za místo původu se udává Afrika, kde se této rostlince náramně daří, s jistotou to však určit nelze. Přesto si aloe vera dokázala získat pozornost mnoha lidí doslova po celém svět...
Mochyně peruánská: poznáte jedlý druh a víte jak jej využít? Mochyně peruánská nás může na první pohled zaujmout svým specifickým vzezřením. Jakmile odkvete, vytvoří se na ní šedozelený měchýřek se zelenožlutou až žlutooranžovou bobulí uvnitř. Velmi efektně působí, když ji použijete k ozdobení dezertů. Existuje však i jedovatý druh mochyně židovské. Není radn...