Mýty o banánech: Hodí se do zdravého jídelníčku?

Banány pro svůj obsah i zajímavou chuť jednoznačně patří mezi jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce vůbec. Ale patří skutečně do zdravého jídelníčku? Mnoho lidí má totiž v hlavě zafixovaný předsudek, že banány a zdravá strava – potažmo hubnutí – nejdou vůbec dohromady. Proto se tomuto žlutému ovoci často vyhýbají.

Ale to je určitě škoda, banány nám toho totiž mohou opravdu hodně nabídnout a byl by doslova hřích je naprosto vymazat i ze zdravého jídelníčku. Pojďme si teď prozradit, proč tomu tak je!

Nejčastější mýtus: Po banánech se tloustne

Mezi lidmi se traduje mýtus, že po banánech se tloustne a je potřeba se jim tak vyhnout. Jedná se však opravdu o pouhý mýtus, pokud budete konzumovat rozumné množství banánů, tak není důvod se ničeho bát.

Banány jsou skvělým zdrojem vlákniny a vitamínu B6. Byli byste tak sami proti sobě, pokud byste je v rámci dodržování zdravé stravy vyřadili ze svého jídelníčku.

Obsah cukru v banánech

Banány jsou ovoce, které je známé pro svoji sladkou chuť. A právě jeho sladká chuť je jedním z důvodů, proč jsou banány mezi lidmi tak oblíbené a zároveň zatracované těmi, kteří se snaží jíst zdravě. Pravda je sice taková, že banány skutečně sladké jsou, takže obsahují ve srovnáni s jinými druhy ovoce poměrně vysoké množství cukrů (jeden banán obsahu přibližně 17g cukru, což odpovídá přibližně 120 kaloriím), nicméně i tak si je můžete dopřát i vy, kteří dodržujete nějaký zdravý jídelníček.

Banány byste měli jíst nejlépe hned po ránu. Nejenže si ráno můžete dát bez výčitek něco lehce nezdravého, ale zároveň je známo, že banány slouží jako velmi rychlý zdroj energie – a to se po ránu může hodit, ne?

Je vhodné se vyhnout pouze banánovým chipsům, který bývají ještě dodatečně slazené a se samotným banánem tak mají pramálo společného. Samozřejmě ani smažený banán na másle s karamelem nemá nic společného se zdravým jídlem.

Kombinace energie a prevence proti křečím

Banány jsou velice oblíbenou složkou v jídelníčku sportovců. Ptáte se, proč tomu tak je? Vysvětlení je poměrně jednoduché, banány fungují jako rychlý zdroj energie a zároveň díky vysokému obsahu hořčíku slouží jako prevence proti svalovým křečím.

A to se sportovcům hodí. Pokud sportujete, můžete se na banány spolehnout jakožto na zdravou a účinnou svačinku, která vám pomůže k ještě lepším výsledkům.

Pozor na přezrálost banánů

Závěrem ještě pár slov ke zralosti banánů. Každý si určitě všímá, že některé banány jsou ještě zelené, jiné mají lehce nažloutlou barvu a jiné jsou naopak pěkně sytě žluté. Barva slupky udává stupeň zralosti. Na to byste si měli dát pozor, platí totiž jednoduché pravidlo: čím zralejší a tím pádem i žlutější banán, tím větší sacharidová bomba.

Nikol Kolomazníková

Jsem redaktorkou blogu ZdraváZóna.cz v sekcích zaměřených na zdravé stravování, zdravé potraviny, sport i hubnutí.

Přečtěte si také

Jaké potraviny si můžete dát při bezlepkové dietě? Pokud u vás nastane situace, že budete muset vy sami nebo někdo z vašich blízkých konzumovat jen stravu bez lepku, možná si nebudete zprvu jisti, jak má vlastně vhodný jídelníček vypadat. Co tedy můžete jíst nadále, co zcela vynechat a jaké nové potraviny třeba vyzkoušet? Celiakie se může rozvinout...
Indický angrešt – nebeské ovoce plné vitamínů Kromě označení amla můžeme zaslechnout také indický angrešt, nebeské ovoce nebo botanicky Phyllanthus emblica. Zelené bobulky, které jsou na první pohled opravdu podobné angreštu, rostou na stromě amalaki. Výskyt je omezen na určité hornaté oblasti v Indii. Ovoce nám může přinést mnoho užitku, mnohd...
Využíváte v kuchyni amarant? Zkuste jej přidat do jídelníčku Drobná semínka laskavce můžete při vaření využít mnoha způsoby. Ať již si oblíbíte jakýkoliv, při konzumaci amarantu své tělo zásobíte bílkovinami, vlákninou, ale i železem a zinkem. Když se vám nebude líbit užít jej jako přílohu, můžete si z něj vytvořit jakousi obdobu popcornu. Zrnka nabitá zdrav...