Není tuk jako tuk, ale naše tělo ho potřebuje

Zdravá strava a zdravý životní styl jdou ruku v ruce s vyváženým jídelníčkem, který by v ideálním případě neměl být moc kalorický a bohatý na tuky. Když se někdo začne zajímat o zdravé stravování, zpravidla jako první omezí právě tuky a to s vidinou, že tak pro své tělo dělá jen to nejlepší. Jenže ona to nemusí být tak úplně pravda.

Ačkoli je pravda, že zdravá strava není tukům příliš nakloněna, rozhodně po vás nevyžaduje, abyste se jich vzdali úplně. Měli byste vědět, že naše tělo tuky potřebuje – a to jak ty dobré, tak i ty špatné. Proto určitě není na místě je vyřadit úplně a myslet si, že tak jednáte v zájmu vašeho zdraví.

Tuk je zdrojem energie

Tuk a stejně tak i cukry a bílkoviny představují základní zdroj energie. I z tohoto důvodu není rozumné jejich příjem snížit na nezdravé minimum, tělo musí z něčeho čerpat. Úkolem tuků není jen dodat našemu tělu energii, ale zároveň chránit vnitřní orgány před mechanickým poškozením a udržovat tělesnou teplotu. Pokud by vaše tělo mělo nedostatek tuků, s největší pravděpodobností by se vám odvděčilo tím, že byste nedokázali vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích, což by vedlo k dalším komplikacím.

Jak se tuky dělí?

Když říkáme, že není tuk jako tuk, máme k tomu důvod. Tuky se totiž dělí na ty špatné a ty dobré. Dobré tuky jsou tuky rostlinné, špatné tuky jsou tuky živočišné. I když se rozdělují na dobré a špatné, naše tělo potřebuje oboje. A na to by se nemělo zapomínat.

Co jsou zdravé tuky

Zdravé tuky, neboli mono nenasycené mastné kyseliny a poly nenasycené mastné kyseliny, najdete v rostlinných zdrojích – například v olivách, ořechách, rybím tuku, semínkách nebo třeba v avokádu. Zdravé tuky mají za úkol fungovat jako prevence proti onemocněním srdce, zároveň pozitivně prospívají našim cévám a podílí se na snižování hladiny cholesterolu.

Co jsou nezdravé tuky

Opakem zdravých tuků jsou logicky tuky nezdravé, neboli nasycené mastné kyseliny, které se nachází v živočišných zdrojích – například ve vejcích, v mase, mléku, smetaně či másle. Úkolem nezdravých tuků je napomáhat při tvorbě důležitých hormonů. Jejich nedostatek v těle by mohl způsobit sníženou tvorbu těchto hormonů, což by v těle nepáchalo neplechu.

Pozor na transmastné kyseliny

Hodně lidí zaměňuje nasycené mastné kyseliny za transmastné kyseliny, což je samozřejmě špatně. Je to jako nebe a dudy – zatímco nasycené mastné kyseliny naše tělo potřebuje, což jsme si vysvětlili o pár řádků výše, transmastné kyseliny jsou pro tělo hrozba. Vznikají smažením na oleji nebo fritováním, vyskytují se i v sladkostech, pečivu, zákuscích a ve fast foodu. Tyhle tuky jsou pro tělo nejen naprosto zbytečné, ale i nebezpečné.

Přečtěte si také

Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...
Rostlinná mléka – jaké existují druhy a jak prospívají tělu? Nulový obsah cholesterolu, dostatečné množství sacharidů, málo proteinů, absence laktózy a nižší množství nasycených tuků - to jsou ve zkratce největší výhody rostlinného mléka, kterému začíná dávat přednost stále více lidí. A to je určitě dobře. Rostlinné mléko ale není tak úplně mléko, jedná se...
Potraviny, které prospívají našemu srdci Onemocnění srdce a cév jsou dnes velmi častým problémem. Faktem však je, že valné většině z nich se dá zabránit zdravým životním stylem a dlouhodobou podporou vlastního zdraví. Jedním ze způsobů, jak ovlivnit svůj stav, je samozřejmě strava. Je důležité, jak vypadá váš jídelníček, a zda je v něm zas...