Není tuk jako tuk, ale naše tělo ho potřebuje

Zdravá strava a zdravý životní styl jdou ruku v ruce s vyváženým jídelníčkem, který by v ideálním případě neměl být moc kalorický a bohatý na tuky. Když se někdo začne zajímat o zdravé stravování, zpravidla jako první omezí právě tuky a to s vidinou, že tak pro své tělo dělá jen to nejlepší. Jenže ona to nemusí být tak úplně pravda.

Ačkoli je pravda, že zdravá strava není tukům příliš nakloněna, rozhodně po vás nevyžaduje, abyste se jich vzdali úplně. Měli byste vědět, že naše tělo tuky potřebuje – a to jak ty dobré, tak i ty špatné. Proto určitě není na místě je vyřadit úplně a myslet si, že tak jednáte v zájmu vašeho zdraví.

Tuk je zdrojem energie

Tuk a stejně tak i cukry a bílkoviny představují základní zdroj energie. I z tohoto důvodu není rozumné jejich příjem snížit na nezdravé minimum, tělo musí z něčeho čerpat. Úkolem tuků není jen dodat našemu tělu energii, ale zároveň chránit vnitřní orgány před mechanickým poškozením a udržovat tělesnou teplotu. Pokud by vaše tělo mělo nedostatek tuků, s největší pravděpodobností by se vám odvděčilo tím, že byste nedokázali vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích, což by vedlo k dalším komplikacím.

Jak se tuky dělí?

Když říkáme, že není tuk jako tuk, máme k tomu důvod. Tuky se totiž dělí na ty špatné a ty dobré. Dobré tuky jsou tuky rostlinné, špatné tuky jsou tuky živočišné. I když se rozdělují na dobré a špatné, naše tělo potřebuje oboje. A na to by se nemělo zapomínat.

Co jsou zdravé tuky

Zdravé tuky, neboli mono nenasycené mastné kyseliny a poly nenasycené mastné kyseliny, najdete v rostlinných zdrojích – například v olivách, ořechách, rybím tuku, semínkách nebo třeba v avokádu. Zdravé tuky mají za úkol fungovat jako prevence proti onemocněním srdce, zároveň pozitivně prospívají našim cévám a podílí se na snižování hladiny cholesterolu.

Co jsou nezdravé tuky

Opakem zdravých tuků jsou logicky tuky nezdravé, neboli nasycené mastné kyseliny, které se nachází v živočišných zdrojích – například ve vejcích, v mase, mléku, smetaně či másle. Úkolem nezdravých tuků je napomáhat při tvorbě důležitých hormonů. Jejich nedostatek v těle by mohl způsobit sníženou tvorbu těchto hormonů, což by v těle nepáchalo neplechu.

Pozor na transmastné kyseliny

Hodně lidí zaměňuje nasycené mastné kyseliny za transmastné kyseliny, což je samozřejmě špatně. Je to jako nebe a dudy – zatímco nasycené mastné kyseliny naše tělo potřebuje, což jsme si vysvětlili o pár řádků výše, transmastné kyseliny jsou pro tělo hrozba. Vznikají smažením na oleji nebo fritováním, vyskytují se i v sladkostech, pečivu, zákuscích a ve fast foodu. Tyhle tuky jsou pro tělo nejen naprosto zbytečné, ale i nebezpečné.

Přečtěte si také

Jaké má zelený čaj účinky na zdraví? Pití čaje je pro naše zdraví jedině přínosem. Pakliže i vy raději sáhnete po šálku čaje nežli kávy, děláte dobře a máte od nás palec nahoru. Možná to nevíte, ale o pozitivním dopadu čajů na naše zdraví a o jejich léčivých účincích věděli již naši předci před více jak 2000. lety. My se dnes společ...
Granátové jablko – blahodárné ovoce z Asie Granátové jablko pochází z Asie, odkud se postupem času dostalo do celého světa. Dnes jsou jeho domovem především středomořské země, ale znají jej lidé snad úplně všude. Říká se, že si na granátovém jablíčku pochutnávali již naši předci žijící ve starověku. Roste na granátovníku, což jsou menší s...
Podpořte své zdraví pomocí zeleného ječmene O mladém ječmenu se hovoří jako o jedné z tzv. zelených potravin. Lze sem přidat ještě např. chlorellu nebo spirulinu. Pro náš organizmus mají všechny mnoho blahodárných účinků. Zelený ječmen podpoří detoxikaci těla, nastolí v něm harmonii a zlepší fungování veškerých orgánových soustav. Pokud chcet...