Indický angrešt – nebeské ovoce plné vitamínů

Kromě označení amla můžeme zaslechnout také indický angrešt, nebeské ovoce nebo botanicky Phyllanthus emblica. Zelené bobulky, které jsou na první pohled opravdu podobné angreštu, rostou na stromě amalaki. Výskyt je omezen na určité hornaté oblasti v Indii. Ovoce nám může přinést mnoho užitku, mnohdy si možná ani neuvědomíme, že právě tohle je součástí některých přírodních kosmetických výrobků.

Plody stromu amalaki

V amle je dužina rozprostřena okolo malé pecky – podobně jako třeba u třešní. Plody dozrávají na podzim, jejich chuť je trpká nebo mírně nahořklá. V Indii je tento strom pro místní obyvatele posvátným. Amla se tu obvykle konzumuje naložená spolu s kurkumou a dalším kořením v oleji.

Pestré léčebné účinky

Ovoce má v sobě vysoký obsah vitamínů A a E. Našemu tělu dále prospějí polyfenoly, kyselina ellagová, kyselina galová a různé minerály. Amla je už tradiční součástí ajurvédské medicíny.

Po staletí se amla užívala k léčbě průjmu i třeba nachlazení. Účinně snižuje horečku. Přestože sama o sobě má trpkou chuť, dokáže eliminovat překyselení žaludku. Má pozitivní vliv na stav sliznic v trávicí soustavě. Podporuje zdraví srdce a cév, snižuje krevní tlak i obsah cholesterolu v krvi.

Amla se z důvodu obsahu chromu doporučuje také diabetikům. Dokáže podpořit sekreci inzulínu a zároveň předejít prudkému poklesu hladiny cukru v krvi. Amla prospívá činnosti mozku, její konzumace zlepšuje paměť. Amla se hojně používá v kosmetickém průmyslu, bývá součástí šampónů, vlasových olejů. Dokáže povzbudit růst vlasů, zvyšuje jejich pružnost a lesk.

Kdy si ji odpustit

Amla můžete zakoupit čerstvou nebo sušenou, využívá se k přípravě džusu, na trhu se z ní objevují kandované sladkosti. Při její konzumaci je třeba pouze přihlédnout k tomu, zda se u vás na ni neobjeví alergická reakce. Dále se nedoporučuje v těhotenství a při kojení. Před nebo po chirurgickém zákroku je třeba konzultace s lékařem ohledně možností užívání.

Zdroje:

Přečtěte si také

Co nám dodají konopná semínka? Semínka pocházející z rostliny často označované jako „technické konopí“ zřejmě nepatří mezi ta nejznámější a často konzumovaná. Nenechte se však mýlit představou, že by semínka obsahovala omamné látky, což může člověka snadno při vyslechnutí slova „konopí“ napadnout. Za to obsahují prospěšné tuky, v...
Čím nám prospěje červená řepa? V mnoha domácnostech se červená řepa netěší příliš velké oblibě a lidé často ani neví, jak tuto zeleninu v kuchyni využít. Naše tělo však dokáže podpořit v mnoha ohledech a můžete vyzkoušet konzumovat červenou řepu syrovou, vařenou, pečenou nebo sterilovanou. V některých oblastech světa se dokonce v...
Rakytník poslouží pro posílení imunity Znáte rakytník? Ne? Tak to byste určitě měli! Rakytník je dlouholetý keř, který si pro své nenáročné podmínky dokáže najít své čestné místečko úplně všude. Celým jménem rakytník řešetlákový poznáte podle výrazně oranžových bobulí, které mají lehce oválný tvar a jsou známé svým zdraví prospěšným obsa...