Jak můžete omezit plýtvání potravinami a ještě ušetřit?

Ve většině domácností to není nijak mimořádný obrázek. Zjistíte, že některé kusy ovoce a zeleniny jsou už zkažené, vyhodíte je. Pečivo nestihnete spotřebovat, rohlíky vám ztvrdnou, opět vše putuje do koše. Bohužel, toto jednání je velmi časté, a tak až třetina veškerých potravin vlastně přijde nazmar.

Pokud se zamyslíme nad tím, kolik toho v domácnosti vyhodíme, nejvíce nás na tom jistě pálí fakt, že jsme za tyto potraviny zaplatili. Dalším důsledkem je ale i to, že byly zbytečně vypěstovány, nebo dále zpracovány, což v mnohém ovlivňuje naše prostředí. Co vy sami můžete dělat, abyste jídlem zbytečně neplýtvali?

Plánujte nákupy předem

Základním principem, pokud chcete méně plýtvat jídlem, je nakoupení tolika potravin, kolik skutečně spotřebujete. Před nákupem prohlédněte obsah veškerých zásob jídla doma, ať nekupujete něco, co beztak máte. Připravte si seznam toho, co potřebujete. Odolejte pokušení nakoupit zboží do zásoby, když je zrovna nyní v akci.

Kontrolujte obsah lednice

Zvykněte si vždy jednou za pár dní prohlédnout, jaké potraviny máte v lednici. Ty, které je třeba brzo spotřebovat, dejte dopředu na viditelné místo.

Naučte se odlišovat termíny „Minimální trvanlivost do…“ a „Spotřebujte do…“. Minimální trvanlivost obvykle hovoří o potravinách, které se nekazí rychle. Pokud jsou uskladněny ve vhodných podmínkách a nebyl porušen jejich obal, je možné je konzumovat dále bez jakýchkoliv obav. Na rozdíl od toho u potravin, kde je uvedeno „Spotřebujte do…“ (neboli doba použitelnosti), které se kazí rychle a po tomto datu již mohou být zdravotně závadné.

Uskladnění ovoce a zeleniny

Nejčastěji se v domácnostech vyhazuje právě zmiňované ovoce nebo zelenina. Jelikož nemají tak dlouhou dobu trvanlivosti, je třeba je včas spotřebovat. Abyste předešli tomu, že se vám rychle zkazí, je důležité vědět, jak mají být skladovány. Právě v tomto mnoho lidí chybuje.

Nakoupené ovoce a zeleninu uložte bez jakýchkoliv obalů. Ideálním prostorem je sklep nebo chladná garáž. Na uskladnění zvolte vhodné čisté nádoby. Hodí se bedýnky, různé přepravky. Měl by být do nich snadný přístup vzduchu.

Pravidelně plody prohlédněte, zda se některé nekazí. Ty případně rovnou odstraňte. Jablka a hrušky dejte jinam než ostatní ovoce, v jejich blízkosti by se kazilo rychleji. Salát, brokolici nebo jarní cibulku dejte do sklenice s vodou. I mrkve můžete dát do vody – po odříznutí jejich nati. Citrusové plody nedávejte do lednice, ale nechávejte při pokojové teplotě. Pro banány je ideální teplota v rozmezí 10 – 15°C, také tedy nepatří do lednice.

Zvykněte se využívat i přebývající jídlo

Když máte najednou doma větší množství ovoce, dejte je do mrazáku. Drobné plody (maliny, borůvky) můžete nechat nejprve zmrznout na tácku a až pak vsypat do sáčku. Až je budete potřebovat, snadno odsypete potřebné množství a nebudete mít jednu velkou zmrzlou hroudu. Ovoce ale můžete rovnou zamrazit třeba nastrouhané nebo upravené jako pyré. Do mrazáku můžete dát i pečivo nebo již hotové jídlo, které nestihnete spotřebovat. Přezrálé ovoce ještě můžete využít při pečení nebo při přípravě smoothie.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Stravou můžete podpořit dobrou funkci štítné žlázy Zvlášť v případě, že u sebe nebo svých blízkých řešíte potíže se správnou funkcí štítné žlázy, bude vás zajímat, jak je možné přizpůsobit v těchto situacích jídelníček. Některá jídla totiž opravdu mohou dobré fungování štítné žlázy podpořit, jiná přesně naopak. Kdo si prošel léčbou těchto potíží, ví...
Jak na dovolené nepřibrat a zachovat si svoji vydřenou postavu? Období dovolených je tady. Pro někoho dlouho očekávaná odměna za celoroční práci, pro jiné stresující okamžik spojený s nutností odhodit svrchní vrstvy oblečení, nedejbože svléknout se do plavek. Právě hubnutí do plavek patří k jednomu z nejčastějších důvodů, proč mnozí začínají s dietou. Již od nov...
Jak na zdravé mlsání? Proč nás vlastně honí mlsná Může se vám to stát kdykoliv v průběhu dne. Jste chvilku v klidu a začne vás něco urputně vybízet, že zrovna teď nutně potřebujete sníst třeba kus čokolády nebo naopak hrstičku solených arašídů. Dají se chutě kočírovat zdravým mlsáním, a proč se u nás vlastně takovéto touhy objevují? Proč nás „honí...