Čím nahradit cukry a jak sladit jídlo zdravěji?

O tom, jak naše strava obsahuje příliš cukru, se můžeme dozvědět všude. Zároveň je k dispozici dostatek informací o tom, jak moc nám cukr škodí, co vše může způsobit, a jak jej máme omezit. Čím si ale můžeme jídlo osladit, aby to pro nás taková pohroma nebyla?

Bílý cukr nám neprospívá

Jako největší škůdce je označován rafinovaný bílý cukr, který se získává z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Chemicky se jedná o disacharid složený z glukózy a fruktózy. Hladina glukózy v krvi je po přijetí cukru regulována inzulínem, který při vzestupu jejího množství zajistí přestup do buněk a další zužitkování.

Pokud si cukru dopřáváme hodně, v našem těle dochází k překyselení, jeho harmonie je narušena a mohou se objevovat různé nepříjemné zdravotní dopady. Kromě vzniku zubního kazu se zvyšuje riziko cukrovky, v těle se množí kvasinky a můžeme být náchylní na různá infekční onemocnění.

Další možnosti, jak jídlo osladit

Bílý cukr má sice vysokou sladivost, ale našemu tělu nikterak přínosný není. Je proto ideální snažit se jej v jídelníčku omezit, nebo nahradit zdravějšími variantami. Podívejme se podrobněji alespoň na ty nejznámější.

Třtinový cukr

Třtinovému cukru se v dnešní době dostává vyšší obliby. Má trochu jinou chuť než bílý cukr, není rafinovaný, avšak u citlivých lidí může vyvolávat alergickou reakci.

Melasa

Melasa vzniká v podstatě nechtěně jako vedlejší produkt při zpracování cukrové třtiny. Je to hustá mazlavá tekutina, která nám však kromě sladké chuti přináší i mnoho prospěšných látek. Jsou zde vitamíny A, B a D, mastné kyseliny, enzymy, minerály a stopové prvky.

Med

Lety prověřeným sladidlem je med, který kromě sladké chuti vyniká i obsahem mnoha dalších cenných látek (vápník, železo, hořčík, draslík, zinek). Může pomoci při nespavosti, je prospěšný pro stav našeho srdce a cév, užívá se i zevně pro podporu zdravého vzhledu pleti. I když je nám med ku prospěchu, užívejte jej pouze ve vhodné míře, jeho energetický obsah je opravdu velký.

Umělá sladidla

Jako příklad umělých sladidel lze uvést sacharin, aspartam nebo sorbitol. Mají sice vysokou sladivost, avšak o jejich bezpečnosti panují mnohé dohady. Jsou součástí potravin, které jsou určené pro diabetiky, a rozhodně není vhodné, aby je konzumovali ostatní – vede to jen ke zbytečnému dodávání chemických látek do těla.

Stévie

Tato rostlinka je výborným příkladem přírodního sladidla. Její obliba stále stoupá a můžeme pro to nalézt mnoho důvodů. Jihoamerické indiánské kmeny ji používaly pro slazení pokrmů již před dávnými časy. Jsou v ní obsaženy glykosidy, které jsou právě zodpovědné za sladkou chuť. Stévie se hodí i pro podporu zdraví, nedochází při její konzumaci k negativním účinkům jako u bílého cukru, je nekalorická. Nekazí se po ní zuby, nepřispívá k obezitě ani nezvyšuje riziko vzniku cukrovky. Navíc disponuje baktericidními účinky.

Ideální variantou je mít vlastní rostlinku. Pokud kupujeme stévii z obchodu, je zde riziko, že byla nějak upravena a jsou v ní různé přidané látky. Jako kritiku užívání stévie někteří odborníci hovoří o tom, že její sladká chuť vede k odlišným reakcím v těle a organizmus po ní zůstává ve stavu, kdy je nižší hladina cukru v krvi. Následkem toho se vyplaví stresové hormony, což může mít další neblahé dopady.

Všeho s mírou

Není asi příliš efektivní trýznit se tím, že si opravdu odepřu vše sladké. Je však třeba rozpoznat, kdy si dodáváme cukry zcela zbytečně a třeba jen ze zvyku nebo v době, kdy jsme vystresovaní, unavení. Při slazení potravin rozhodně vynechejte umělá sladidla, dejte přednost přírodním možnostem, jak ovlivnit chuť jídla. Pokud máte obecně ve stravě dost cukrů, můžete jich značnou část odbourat třeba tím, že budete pít jen neslazené vody, při vaření a pečení omezíte množství cukru nebo si dopřejete hotové zakoupené sladkosti jen opravdu výjimečně.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Jak ovlivní pálivá jídla naše zdraví? Jeden ostrá jídla zbožňuje, druhý už při prvním soustu nechápe, jak to někdo vůbec může sníst. Jen stěží lze někoho přesvědčovat ke konzumaci pálivých pokrmů - ať by byly sebezdravější, ale když už si je čas od času dopřejete, může vás potěšit, že vaše zdraví to jedině podpoří. Některé národy kon...
Éčka, která by vás měla odradit od konzumace výrobku Do potravin je přidáváno mnoho dalších látek ve snaze udělat je pro zákazníky co nejlákavějšími. Mnohdy to však může být na úkor našeho zdraví. Mezinárodní kód těchto látek má tvar E a za ním nějaké číslo – proto se o nich hovoří jako o éčkách. Můžeme zaslechnout i označení aditiva neboli přídatné l...
3+1 důvod proč se konečně dostat do formy Jste spokojené s tím, jak vypadáte? Nebo na sobě vidíte chyby, kterých byste se rády zbavily? Stydíte se svléknout do spodního prádla či plavek, protože by tak malé množství oblečení odhalilo nepříjemnou pravdu? Pojďte si říci jednou provždy DOST! Zhubnout sice není jednoduché, ale ve finále to s...