Jak ovlivní pálivá jídla naše zdraví?

Jeden ostrá jídla zbožňuje, druhý už při prvním soustu nechápe, jak to někdo vůbec může sníst. Jen stěží lze někoho přesvědčovat ke konzumaci pálivých pokrmů – ať by byly sebezdravější, ale když už si je čas od času dopřejete, může vás potěšit, že vaše zdraví to jedině podpoří.

Některé národy konzumují pálivá jídla v mnohem větším měřítku než my. Pak jsou samozřejmě otrlejší a snesou i pokrmy, které by se nám zdály nepoživatelné. Ostrost, kterou vnímáme při ochutnání některých jídel, není zdaleka vždy stejná. Žhavou chuť můžeme získat více způsoby. V našich podmínkách je nejvíc zdomácnělý pepř. Za jeho štiplavou chuť je zodpovědná látka piperin. Jídlo může být ostřejší po přidání česneku nebo zázvoru. Milovníci pálivých jídel s oblibou sáhnou po chilli papričkách.

Hodí se opepřit si jídlo?

Na používání pepře býváme celkem navyklí a ani nám nedojde, že i tím podpoříme své zdraví. Pepř totiž zlepšuje trávení, minimalizuje nadýmání, je močopudný. V našem těle působí jako antioxidant a přírodní antidepresivum. Při použití česneku se zase můžete vyhnout mnoha nemocem. Hovoří se o něm jako o přírodním antibiotiku. Nastartuje adekvátně imunitní reakce v těle, pomůže tělu vypořádat se s cizorodými látkami.

Už jste vyzkoušeli zázvor?

Naše trávení podpoří i konzumace zázvoru. Je ideální prevencí nachlazení a různých infekčních onemocnění. Výborně nastartuje naše trávení, zlepší prokrvení těla. Obvykle ho máme spojený se zázvorovým čajem při nemoci, ale nebojte se ho využít i jinak. Jídlu dodá specifickou chuť a vůni. Nutno zmínit, že působí také jako afrodiziakum.

Jak nás ovlivní kapsaicin?

Za pálivost chilli papriček je zodpovědný právě kapsaicin. Jeho chuť můžeme vnímat v ústech, ale pálí nás i při přiložení na kůži. V našem těle stimuluje tvorbu lymfocytů, čímž se zvyšuje odolnost vůči infekcím. Příznivě působí na trávení, zvyšuje schopnost regenerace žaludeční stěny, je vhodnou prevencí žaludečních vředů. Působí preventivně proti cukrovce i ateroskleróze. Je prospěšný při hubnutí, celkově zrychluje metabolismus a i tuky jsou tráveny mnohem lépe. Navíc snižuje chuť na sladké.

Využívá se ale i zcela jinde než při vaření. Je obsažen v náplastech proti bolesti, protože dokáže utlumit vnímání nepříjemných vjemů. Kapsaicin se uplatňuje také v prevenci onemocnění srdce a cév, snižuje krevní tlak a podporuje prokrvení těla. Zvláštní se může zdát, že chilli papričky vás v podstatě ochladí. Sice se při konzumaci ostrého jídla můžete řádně zapotit, ale teplo je tím vypuštěno z těla a vám zůstane příjemný ochlazující pocit.

Kdy ostrá jídla vynechat?

Při konzumace pálivých jídel tedy vaše zdraví nijak netrpí, právě naopak. Je však nutné podotknout, že je třeba jíst ostřejší pochoutky v rozumném množství a s ohledem na vlastní pocity. Samozřejmě jsou zcela nevhodná pro malé děti. Těm se v průběhu prvních let života jídlo koření jen opravdu minimálně. Příliš ostrá jídla se nedoporučují také těhotným ženám.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Proč je důležité se vyhnout překyselení organismu? Pro rovnováhu v našem těle je důležitý poměr mezi kyselými a zásaditými látkami. Vlivem nevhodné stravy, stresu a minima pohybu může snadno dojít k vychýlení pH k nižším hodnotám - a tedy k překyselení organismu. Mezi projevy lze zařadit oslabení imunity, únavu, bolesti v kloubech, bolesti hlavy a i...
Vláknina – nestravitelná, ale prospěšná O vláknině můžeme slyšet z mnoha stran, jak je důležitá, jak je třeba přijímat jí dostatek. Jaké potraviny nám ji ale skutečně dodají? Co tak zásadního se s ní v našem těle děje? Nejen výživa pro prospěšné bakterie Přestože vláknina je v našem těle jen minimálně stravitelná, má pro nás velký příno...
Jak na zdravý jídelníček u dětí mladších tří let? Rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Důležitý vliv na jejich zdraví má právě strava. Jelikož u dětí ve věku do tří let dochází k prudkému růstu a vývoji po všech stránkách, je nutné zajistit jim dostatečný přísun živin. A to nejen z pohledu kvantity, ale i kvality. Je důležité, jak vypadá jíde...