Jak si zajistit dostatečný příjem železa?

Železo si naše tělo samo vyrobit neumí, a proto je nutné přijímat jej ve stravě v dostatečném množství. V organizmu je potřebné na tvorbu hemoglobinu, myoglobinu a některých enzymů. Při jeho nedostatku nefunguje adekvátně zejména roznos kyslíku do orgánů a svalů. Které potraviny tedy přijímat, abychom se železem zásobili?

Pokud přijmeme potravinu, která železo obsahuje, tělo si jej vstřebá při průchodu tenkým střevem. Trochu problematická je jeho velmi obtížná vstřebatelnost, využije se tedy jen malá část toho, co do sebe vpravíme.

Potřeba železa dle věku a pohlaví

Doporučené množství železa v mnohém závisí na pohlaví, ale též aktuálním stavu. Více železa potřebují ženy, jelikož jeho část je pravidelně z těla odvedena při menstruaci. Náročným obdobím je těhotenství. Pro děti do 10 let je doporučená denní dávka železa zhruba 7 – 10 mg, ta se zvyšuje v období dospívání a v dospělosti je pro ženy optimální přijmout denně 15 – 18 mg, pro muže 8 mg.

Nedostatek u žen a vegetariánů

V těle je obvykle méně železa, pokud si jej opravdu nedopřáváme v potravě, ale může se to též stát např. při silném krvácení nebo při špatné vstřebávací funkci tenkého střeva. Na správný příjem železa by měly dbát zejména ženy, nejvíce ohrožené nedostatkem jsou pak v období těhotenství (v této době je zapotřebí přijmout až 27 mg železa denně) a po porodu, kdy byly znatelné krevní ztráty. Nedostatek je častější u lidí, kteří nejedí maso, nebo je jejich stravování celkově nevyvážené. Rizikovou skupinou jsou lidé s onemocněním trávicí soustavy, např. celiakií nebo Crohnovou chorobou.

Únava i celková slabost

Známkou dlouhodobého nedostatku železa je rozvoj anémie neboli chudokrevnosti. Zprvu se projeví zvýšená únava, slabost, časté zadýchávání se, bledost, nechutenství, vypadávání vlasů nebo lámavost nehtů. Snížené množství železa lze snadno odhalit při rozboru krve.

Pomůže nejen špenát

Přijímané železo se mnohdy odlišuje na dva druhy. První tzv. „hemové“ je zejména v živočišné stravě a naše tělo jej umí lépe využít. „Nehemové“ čerpáme z rostlinné potravy a hůře se u nás vstřebává. Důležité též je, co dále se železem přijímáme. Lépe se vstřebá v případě, kdy spolu s ním konzumujeme vitamín C, naopak ke snížení dochází za současného pojídání mléčných výrobků nebo pití kávy, čaje.

Jako důležité zdroje železa lze uvést:

  • červené maso,
  • mořské plody,
  • ryby,
  • vnitřnosti,
  • luštěniny (čočku, hrách, fazole, cizrnu),
  • zeleninu (červenou řepu, brokolici, chřest, zelí, špenát),
  • obiloviny (pšenici, žito, ječmen, pohanku, jáhly),
  • ovoce (meruňky, višně, jahody, ostružiny, sušené ovoce),
  • semínka (slunečnicová, sezamová, mák),
  • a oříšky (mandle, pistácie, kešu, lískové ořechy).

Pro zajištění dostatku železa lze samozřejmě zakoupit různé potravinové doplňky. Ideální však je, pokud jejich užití konzultujete s lékařem a víte, v jakém rozmezí se u vás hladina železa pohybuje. Jejich užívání by nemělo být dlouhodobé a je třeba znát možné negativní účinky.

Přečtěte si také

Tofu jako náhrada masa a zdroj bílkovin Při vyslovení „tofu“ si možná plno lidí představí jen bílou kostku čehosi, dle odpůrců zcela bez chuti. Tofu si však na našem trhu nachází své místo. Je ryze rostlinného původu, ale přitom našemu tělu dodá pořádnou porci bílkovin. Nachází oblibu nejen u lidí, kteří chtějí ze svého jídelníčku živočiš...
Poznejte stravu z pohledu čínské medicíny Jídlo někdo vidí jako nutnost, jiný si ho užívá, někomu kazí náladu, protože by si ho nejradši odepřel a nejde to, někdo ho neřeší vůbec. Z pohledu čínské medicíny je to důležitý hráč v tom, aby naše tělo mohlo fungovat v rovnováze. Jídlo může být i lékem na zdravotní potíže. Změna jídelníčku udělá ...
Co je to vlastně paleo strava? Při hledání životního směru a stylu mnoho lidí může inspiraci hledat až v daleké době kamenné. Naši předkové se tehdy živili pouze lovem a samosběrem a právě z této myšlenky vychází paleo strava. Jedná se o konzumaci potravin, které jsou pro lidský organismus přirozené. Co kdybychom si teď o ní řekl...