Co je cukrovka a dá se jejímu vzniku předejít?

Cukrovka je dnes velmi častým onemocněním. Nejen, že vám do života vnese řadu doporučení, kterými byste se měli řídit, ale také je u ní riziko velmi nepříjemným možných následků. Pokud by diabetes nebyl sledován a léčen, mohl by vést k selhání ledvin, slepotě nebo ztrátě končetin. Dá se vzniku onemocnění nějak předejít?

Nedostatečný efekt inzulínu

Při cukrovce dochází k tomu, že v těle je vylučováno menší množství hormonu inzulínu, nebo na něj buňky mají nižší citlivost. Inzulín je produkován slinivkou břišní a jeho úkolem je napomoci glukóze, která vznikne rozštěpením složitějších cukrů, vstoupit
do buněk, kde je dále využita.

Civilizační onemocnění

Počet nemocných cukrovkou v naší populaci stále narůstá, což je dáno zejména životním stylem s minimem pohybu a nezdravým stravováním. Náchylní jsou k ní především lidé, u nichž již v rodině existují dispozice k tomuto onemocnění.

Lze odlišit cukrovku (odborně diabetes mellitus) 1. a 2. typu. Velmi zjednodušeně řečeno – při onemocnění prvního typu je v těle opravdu nedostatek inzulínu, objevuje se u mladých lidí, onemocnění je geneticky podmíněno. Ve druhém případě není inzulín adekvátně využíván, cílové buňky na něj reagují jen velmi málo nebo vůbec.

V obou situacích se zvyšuje hladina krevního cukru (glykémie), což s sebou nese mnohé další zdravotní následky. Jako známky onemocnění lze u prvního typu nemoci uvést žízeň, časté močení, celkovou slabost, ale třeba i zvracení a hubnutí. Z dechu nemocných může být cítit aceton.

U 2. typu nemoci se nejčastěji projeví zvýšená únava, potíže se zrakem a žízeň. Je zapotřebí, aby bylo onemocnění zjištěno co nejdříve. První podezření obvykle vzejde po zjištění hladiny cukru v krvi. Její pravidelná kontrola je doporučována i u zdravých lidí bez jakýchkoliv potíží.

Prevence v určitých případech

Pokud chceme hovořit o možné prevenci vzniku cukrovky, bude se jednat o diabetes 2. typu. Tomu se totiž vhodným životním stylem předejít dá, naopak 1. typ onemocnění je geneticky podmíněn. Rizikovým faktorem vzniku onemocnění je zejména obezita, nezdravý životní styl a nedostatek pohybu. Dle toho se odvíjí též možná prevence.

Zdravé stravování

Pokud se u vás vyskytuje určitá dispozice ke vzniku onemocnění, můžete jeho nástup přivodit zejména nadměrnou konzumací potravin. Ideální je, pokud se zaměříte na vyvážené složení stravy, neměla by zde být přemíra potravin s obsahem sacharidů, zejména
tzv. rychlých cukrů. Buňky totiž nemusí zcela adekvátně reagovat na působení inzulínu a hladina glykémie zůstává po konzumaci „sladkostí“ dlouhodobě zvýšená.

Do jídelníčku naopak zařaďte dostatek vlákniny, velké množství zeleniny a přiměřeně ovoce. Velmi důležitý je též pitný režim. Omezte nápoje s vysokým obsahem cukru nebo různých konzervantů a dejte přednost čisté vodě.

Energetická hodnota veškerých přijímaných potravin by se měla odvíjet od toho, jaká je vaše běžná denní fyzická aktivita. Jinou spotřebu bude mít člověk, který manuálně pracuje, jiný někdo, kdo tráví pracovní dobu u svého počítače.

Fyzická aktivita

Při pravidelném sportování dochází ke zvýšení citlivosti buněk na působení inzulínu. Je potom potřeba menší množství hormonu na udržení hladiny cukru v ideálním rozmezí. Je však třeba dlouhodobě se cvičení věnovat a najít si na něj čas pravidelně. Nejsnáze se vám bude cvičit, pokud si najdete sport, který vás nadchne, a stane se z něj váš koníček.

Další doporučení

V případě, že trpíte nadváhou, ke vzniku cukrovky máte vyšší předpoklady než lidé s přiměřenou hmotností. Snažte se tedy svou váhu zdravě snížit a pak si ji udržet. Vznik onemocnění může podpořit též kouření. Pokud zvládnete přestat, riziko cukrovky tím značně snížíte.

Přečtěte si také

O Vánocích vsaďte na zdravější mlsání a pohyb Blížící se Vánoce většinou vnímáme v kontextu uklizených domovů, stolů plných dobrot, rodinných setkání a večerního mlsání. Pokud se ale snažíte udržet si stávající postavu, shodit nějaké to kilo nebo třeba jen zůstat u zdravého stravování, svátky pro vás mohou být „čárou přes rozpočet“. Můžete však...
Poznejte stravu z pohledu čínské medicíny Jídlo někdo vidí jako nutnost, jiný si ho užívá, někomu kazí náladu, protože by si ho nejradši odepřel a nejde to, někdo ho neřeší vůbec. Z pohledu čínské medicíny je to důležitý hráč v tom, aby naše tělo mohlo fungovat v rovnováze. Jídlo může být i lékem na zdravotní potíže. Změna jídelníčku udělá ...
I Velikonoce můžete prožít zdravě Při představě Velikonoc si mnoho lidí vybaví stůl plný nejrůznějších dobrot, dny volna, kdy není třeba nikam spěchat a je možné jen lenošit doma – se stálým přísunem jídla a pití. Co však přichází po Velikonocích? Často jen výčitky svědomí z promarněného času, množství zkonzumovaného jídla a celkově...