Kdy nám pomohou brusinky?

Brusinky bývají díky svému vysokému obsahu živin a antioxidantů řazeny mezi tzv. superpotraviny. Ty mají opravdu velkou moc nad lidským zdravím, disponují antioxidačními účinky a výrazně podporují celkovou imunitu. Můžeme pro ně zaslechnout i označení červené borůvky nebo kalina.

Obsažené vitamíny i minerály

Ač se brusinky na první pohled mohou jevit jako celkem nenápadné bobule, ve svém nitru ukrývají mnoho látek, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Z vitamínů obsahují zejména A, B, C a E. Je v nich dostatečný obsah vlákniny, která podpoří trávení. Nalezneme zde omega 3 a omega 6 kyseliny. Z minerálů jsou zde zastoupené např. vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík. Jejich velkou výhodou je skutečnost, že přestože jsou nadopovány živinami, mají jen velmi nízký obsah kalorií. Jsou tedy ideálním společníkem při hubnutí.

Léčivé účinky

Brusinky jsou známé zejména svým léčivým účinkem při infekcích močových cest. Je možné konzumovat je jako prevenci, ale i při léčbě již vzniklého zánětu. To však není jejich jediný pozitivní efekt na naše zdraví. Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, jsou vhodnou prevencí proti křečovým žilám, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Dle některých výzkumů by brusinky též měly pozitivně ovlivňovat léčbu rakoviny. Pokud v těle rakovinné bujení vznikne, zabraňují jeho dalšímu postupu.

Brusinky podporují zdravý stav v ústní dutině. Brání zde usazování bakterií a zlepšují onemocnění dásní. Jejich dostatečný přísun též zamezuje šíření oparů. Pomáhají při onemocnění prostaty, normalizují střevní flóru. Látky v nich obsažené sehrávají roli v prevenci vzniku žaludečního vředu.

Pestré možnosti využití

Brusinky si můžete samozřejmě nasbírat nebo zakoupit v obchodě – čerstvé, sušené nebo i v plechovce. Seženete i brusinkový džus. Zde však pozor na další přidané látky a cukr. Můžete je smíchat s ořechy a semínky a dopřát si je takto ke svačině nebo je vmíchat do jogurtu či ovesné kaše. Hodí se do smoothie, kde je můžete kombinovat s libovolným dalším ovocem. Využijete je i při pečení. Lze je vmíchat do těsta na buchtu nebo bábovku, můžete s nimi posypat koláč.

Brusinky však nejsou vhodné zcela pro každého. Pokud nejste vážně nemocní, není co řešit a klidně si je užívejte dle své chuti. Vyhnout se jim ale musí pacienti, kteří užívají léky na ředění krve (např. warfarin). U nich by totiž mohlo dojít k potlačení protisrážlivého účinku léku.

Přečtěte si také

Slzovka pomáhá nejen při potížích se slezinou Možná se vám pod názvem „slzovka“ vůbec nic konkrétního nevybaví. U nás se stále jedná o nepříliš známou superpotravinu a je užívána spíše výjimečně. Našemu zdraví však může výrazně prospět, její příprava není složitá a využít ji můžete do zcela běžně konzumovaných pokrmů. Tradičně pěstovaná plodin...
Zelený jíl můžete využít více způsoby Můžete zaslechnout též označení „francouzský jíl“. K zakoupení je tento rozemletý minerál ve formě prášku, který můžete chápat jako doplněk stravy, ale má též široké možnosti zevního použití. Oceníte zejména jeho schopnost vstřebat z našeho těla nahromaděné škodliviny. Čím nám prospěje? Pyšní se o...
Kdy a jak můžete využít tvaroh pro své zdraví? Tvaroh by měl být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Je výborným zdrojem bílkovin a našemu tělu prospěje v mnoha ohledech. Kromě ukojení pocitu hladu vám může pomoct i při léčbě některých nemocí. Nezapomínejte na něj Na trhu můžeme najít tvaroh měkký, tvrdý, nízkotučný, odtučněný nebo tučný. Můž...