Kdy nám pomohou brusinky?

Brusinky bývají díky svému vysokému obsahu živin a antioxidantů řazeny mezi tzv. superpotraviny. Ty mají opravdu velkou moc nad lidským zdravím, disponují antioxidačními účinky a výrazně podporují celkovou imunitu. Můžeme pro ně zaslechnout i označení červené borůvky nebo kalina.

Obsažené vitamíny i minerály

Ač se brusinky na první pohled mohou jevit jako celkem nenápadné bobule, ve svém nitru ukrývají mnoho látek, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Z vitamínů obsahují zejména A, B, C a E. Je v nich dostatečný obsah vlákniny, která podpoří trávení. Nalezneme zde omega 3 a omega 6 kyseliny. Z minerálů jsou zde zastoupené např. vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík. Jejich velkou výhodou je skutečnost, že přestože jsou nadopovány živinami, mají jen velmi nízký obsah kalorií. Jsou tedy ideálním společníkem při hubnutí.

Léčivé účinky

Brusinky jsou známé zejména svým léčivým účinkem při infekcích močových cest. Je možné konzumovat je jako prevenci, ale i při léčbě již vzniklého zánětu. To však není jejich jediný pozitivní efekt na naše zdraví. Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, jsou vhodnou prevencí proti křečovým žilám, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Dle některých výzkumů by brusinky též měly pozitivně ovlivňovat léčbu rakoviny. Pokud v těle rakovinné bujení vznikne, zabraňují jeho dalšímu postupu.

Brusinky podporují zdravý stav v ústní dutině. Brání zde usazování bakterií a zlepšují onemocnění dásní. Jejich dostatečný přísun též zamezuje šíření oparů. Pomáhají při onemocnění prostaty, normalizují střevní flóru. Látky v nich obsažené sehrávají roli v prevenci vzniku žaludečního vředu.

Pestré možnosti využití

Brusinky si můžete samozřejmě nasbírat nebo zakoupit v obchodě – čerstvé, sušené nebo i v plechovce. Seženete i brusinkový džus. Zde však pozor na další přidané látky a cukr. Můžete je smíchat s ořechy a semínky a dopřát si je takto ke svačině nebo je vmíchat do jogurtu či ovesné kaše. Hodí se do smoothie, kde je můžete kombinovat s libovolným dalším ovocem. Využijete je i při pečení. Lze je vmíchat do těsta na buchtu nebo bábovku, můžete s nimi posypat koláč.

Brusinky však nejsou vhodné zcela pro každého. Pokud nejste vážně nemocní, není co řešit a klidně si je užívejte dle své chuti. Vyhnout se jim ale musí pacienti, kteří užívají léky na ředění krve (např. warfarin). U nich by totiž mohlo dojít k potlačení protisrážlivého účinku léku.

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Potraviny pomáhající zpomalit stárnutí Strava a rychlost stárnutí našeho těla spolu neodmyslitelně souvisí. Jistě se na stavu vašeho celkového zdraví odrazí skutečnost, že tělo zásobíte dostatečně vitamíny a prospěšnými látkami. Pokud mu naopak nebudete dodávat vše potřebné, bude se zanášet škodlivinami a stárnutí bude postupovat rychlej...
Využíváte v kuchyni amarant? Zkuste jej přidat do jídelníčku Drobná semínka laskavce můžete při vaření využít mnoha způsoby. Ať již si oblíbíte jakýkoliv, při konzumaci amarantu své tělo zásobíte bílkovinami, vlákninou, ale i železem a zinkem. Když se vám nebude líbit užít jej jako přílohu, můžete si z něj vytvořit jakousi obdobu popcornu. Zrnka nabitá zdrav...
Proč zařadit do jídelníčku cizrnu? Jako luštěniny si obvykle dopřejeme čočku, hrách a fazole. Mnohdy však opomíjíme cizrnu, která je velmi vhodná při většině diet a našemu tělu dodá mnoho důležitých látek. Existuje dostatek způsobů, jak ji v kuchyni využít, a nějaký pokrm z ní by si oblíbil snad každý. Botanicky se rostlina nazývá...