Mořské řasy mají mnoho pozitivních účinků. Využijte je!

Mořské řasy jsou zdomácnělé především v asijské kuchyni, ale i v jiných zemí se postupně těší stále větší popularitě. Nejznámější je dnes nejspíš řasa Nori, která se uplatňuje při výrobě sushi. Když se je naučíte v kuchyni používat, mohou vaše tělo zásobit mnoha blahodárnými látkami.

Co obsahují?

Základní dělení řas je podle barvy na červené, zelené, modrozelené a hnědé. Na trhu nejčastěji seženete mořské řasy Wakame, Kombu, Arame, Nori nebo Agar-agar. Množství živin je závislé na konkrétním druhu řas, roli zde může hrát i oblast, ze které daná řasa pochází.

Obvykle se však pyšní velkým množstvím bílkovin, vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny. Najdeme v nich třeba zinek, hořčík, železo a vápník. Jsou tu vitamíny A, B a C, obsahují omega-3 mastné kyseliny.

Jak nám prospívají?

Konzumace mořských řas podpoří správné fungování štítné žlázy. Díky poměrně vysokému obsahu jódu dodají mořské řasy našemu tělu vše potřebné na tvorbu hormonů štítné žlázy. Ty následně ovlivní další procesy v těle. Mořské řasy nám zajistí zdraví srdce i cév. Snižují riziko vysokého krevního tlaku, minimalizují nebezpečí vzniku krevních sraženin. V těle působí na snížení hladiny cholesterolu.

Jsou výbornou prevencí vzniku diabetu. I pokud cukrovkou trpíte, může vám konzumace mořských řas značně prospět. Díky nim dochází k pomalejšímu vstřebávání sacharidů z přijaté stravy, stabilizuje se hladina cukru v krvi. Tělo se stává citlivějším na působení inzulínu.

Je prospěšné zařadit mořské řasy do jídelníčku, pokud se snažíte zhubnout. Podpoří dobrý průběh trávení, celkově posílí imunitní systém. Podle některých výzkumů může být pravidelná konzumace mořských řas efektivní obranou proti některým druhům rakoviny.

Jak se dají mořské řasy využít?

Pokud je chcete vyzkoušet, máte mnoho možností, do jakých jídel je v kuchyni využít. Hodí se jako koření, lze je přidat do polévky, salátu nebo i jako podstatnou část hlavního chodu. Mořské řasy Nori nejčastěji zakoupíte sušené ve formě placky. Můžete zkusit připravit si sushi nebo řasu libovolně něčím naplnit. Na přípravu salátu se hodí řasy Wakame.

Zdroje:

  • DOUCHOVÁ, Zuzana. Mořské řasy jsou zdravým obohacením jídelníčku. Vím, co jím [online]. 2017 [cit. 2.6.2019]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Morske-rasy-jsou-zdravym-obohacenim-jidelnicku__s10010x10244.html
  • VILÍMOVSKÝ, Michal. Jaké jsou blahodárné účinky mořských řas na vaše zdraví? Medlicker [online]. 2018 [cit. 2.6.2019]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1317-morske-rasy-zdravi

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Houby mají pozitivní vliv na naše zdraví Sbírání hub je velice oblíbená činnost, která v sobě spojuje hned několik pozitiv. Nejenže strávíte čas v lese, kde je čerstvý vzduch, ale zároveň se projdete, načerpáte energii a psychicky si odpočinete. Domů si pak při troše štěstí, čímž máme na mysli, že zrovna porostou jako po dešti, odnesete pl...
Jaké jsou přínosy brokolice pro naše zdraví? Tahle košťálová zelenina je stále málo oblíbená ve srovnání s tím, kolik užitku nám může přinést. Když ji budete jíst pravidelně (a máte na výběr z mnoha jejích úprav), můžete se vyhnout vážným nemocem, posílit obranyschopnost svého těla i podpořit srdeční činnost. Stačí jediné – pochutnat si na ní....
Není tuk jako tuk, ale naše tělo ho potřebuje Zdravá strava a zdravý životní styl jdou ruku v ruce s vyváženým jídelníčkem, který by v ideálním případě neměl být moc kalorický a bohatý na tuky. Když se někdo začne zajímat o zdravé stravování, zpravidla jako první omezí právě tuky a to s vidinou, že tak pro své tělo dělá jen to nejlepší. Jenže o...