Mořské řasy mají mnoho pozitivních účinků. Využijte je!

Mořské řasy jsou zdomácnělé především v asijské kuchyni, ale i v jiných zemí se postupně těší stále větší popularitě. Nejznámější je dnes nejspíš řasa Nori, která se uplatňuje při výrobě sushi. Když se je naučíte v kuchyni používat, mohou vaše tělo zásobit mnoha blahodárnými látkami.

Co obsahují?

Základní dělení řas je podle barvy na červené, zelené, modrozelené a hnědé. Na trhu nejčastěji seženete mořské řasy Wakame, Kombu, Arame, Nori nebo Agar-agar. Množství živin je závislé na konkrétním druhu řas, roli zde může hrát i oblast, ze které daná řasa pochází.

Obvykle se však pyšní velkým množstvím bílkovin, vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny. Najdeme v nich třeba zinek, hořčík, železo a vápník. Jsou tu vitamíny A, B a C, obsahují omega-3 mastné kyseliny.

Jak nám prospívají?

Konzumace mořských řas podpoří správné fungování štítné žlázy. Díky poměrně vysokému obsahu jódu dodají mořské řasy našemu tělu vše potřebné na tvorbu hormonů štítné žlázy. Ty následně ovlivní další procesy v těle. Mořské řasy nám zajistí zdraví srdce i cév. Snižují riziko vysokého krevního tlaku, minimalizují nebezpečí vzniku krevních sraženin. V těle působí na snížení hladiny cholesterolu.

Jsou výbornou prevencí vzniku diabetu. I pokud cukrovkou trpíte, může vám konzumace mořských řas značně prospět. Díky nim dochází k pomalejšímu vstřebávání sacharidů z přijaté stravy, stabilizuje se hladina cukru v krvi. Tělo se stává citlivějším na působení inzulínu.

Je prospěšné zařadit mořské řasy do jídelníčku, pokud se snažíte zhubnout. Podpoří dobrý průběh trávení, celkově posílí imunitní systém. Podle některých výzkumů může být pravidelná konzumace mořských řas efektivní obranou proti některým druhům rakoviny.

Jak se dají mořské řasy využít?

Pokud je chcete vyzkoušet, máte mnoho možností, do jakých jídel je v kuchyni využít. Hodí se jako koření, lze je přidat do polévky, salátu nebo i jako podstatnou část hlavního chodu. Mořské řasy Nori nejčastěji zakoupíte sušené ve formě placky. Můžete zkusit připravit si sushi nebo řasu libovolně něčím naplnit. Na přípravu salátu se hodí řasy Wakame.

Zdroje:

  • DOUCHOVÁ, Zuzana. Mořské řasy jsou zdravým obohacením jídelníčku. Vím, co jím [online]. 2017 [cit. 2.6.2019]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Morske-rasy-jsou-zdravym-obohacenim-jidelnicku__s10010x10244.html
  • VILÍMOVSKÝ, Michal. Jaké jsou blahodárné účinky mořských řas na vaše zdraví? Medlicker [online]. 2018 [cit. 2.6.2019]. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1317-morske-rasy-zdravi

Mgr. Michaela Dušková

Zájem o zdravý životní styl, psychologii a různé společenské jevy u mne začal neznámo kdy. Podpořen byl studiem Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity a Fakulty sociálních studií v Brně. V neziskové organizaci jsem vedla projekt se zaměřením na problematiku cizinců. Největší zkušeností je však pro mě výchova dvou dětí a život sám o sobě. Ve volném čase mne potkáte na kole, procházet se venku nebo si brnkat na kytaru.

Přečtěte si také

Mák: nejen pro výbornou chuť, ale i pro pevné zdraví Mák patří v české kuchyni mezi oblíbené pochoutky. Hodí se na koláče, do buchet, ale můžete ho využít i pro jeho léčebné účinky. Vašemu tělu dodá plno cenných látek. Jeho největším producentem je právě Česká republika, tak by byla škoda, kdybychom sami tento poklad na našem stole opomíjeli. Co vše ...
Sušené maso jako oblíbený pokrm cestovatelů V našem jídelníčku nemá sušené maso tradiční význam, ale může nám nabídnout mnohé výhody. Je oblíbeným pokrmem na cestování, pro děti, ale i jako pochoutka k mlsání u televize nebo na párty. Můžete ho zakoupit v mnoha variantách nebo můžete vyzkoušet připravit si ho doma. Sušené maso zažívá dnes ...
Co jsou to batáty a jak nám prospějí? Pokud by si někdo nevybavil, jak batáty vypadají, lze je připodobnit k velkým bramborám načervenalé barvy. I když si o nich můžete v obchodě pomyslet, že se jedná zase o nějakou novinku, co se snaží potlačit konzumaci klasických brambor, není tomu tak. Batáty se do Evropy dostaly ještě dříve než nám...